Opinia Timisoarei

Misiune economica timiseana in Franta finalizata cu succes

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a organizat in perioada 17 – 23 august 2015 o misiune economica la Nisa (Franta) care a avut ca obiectiv principal realizarea unui schimb de experienta si transfer de bune practici europene la Camera de Meserii si Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes din St. Laurent du Var, Nisa, la care au participat reprezentanti a 10 firme timisene, membre ale CCIAT. Delegatia timiseana a fost condusa de dna Florica CHIRITA, Director General al CCIAT.


Camerele de Meserii si Artizanat din Franta sunt institutii publice care reprezinta interesele artizanilor si intreprinderilor mestesugaresti, sustinand, impreuna cu autoritatile din mediul urban si rural, proiectele de dezvoltare locala si regionala initiate de acestea. Serviciile oferite sunt dedicate bunei functionari, dezvoltarii si promovarii sectorului mestesugaresc, acordand o atentie deosebita activitatii de formare profesionala a antreprenorilor, angajatilor si unenicilor din domeniu.

Camera de Meserii si Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes (CMA) sprijina activitatea  sectorului mestesuguri, departamentul având cea mai mare densitate din Regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur: 250 de intreprinderi mestesugaresti la 10.000 de locuitori. Sectorul reprezinta mai mult de 250 meserii care au dezvoltat 400 de activitati, impartite in patru mari categorii: Alimentatie, Constructii, Productie si Servicii.


In 2014, 33% dintre intreprinderile mestesugaresti au asistat la o deteriorare a situatiei lor economice, inregistrand o scadere de pana la 30% din cifra de afaceri. In acest context, CMA a dezvoltat o strategie de sprijinire a companiilor care doresc diagnosticarea situatiei, prin aplicarea unui plan de actiune personalizat, inclusiv finantare, pentru depasirea dificultatilor economice.

Delegatia timiseana a fost primita de René LABESSE, Secretar General al CMA, si Patrick GAUTHIER, Director al Departamentului Formare Profesionala, care au facut o prezentare, in primul rand, a cladirii in care functioneaza CMA, inaugurata acum 2 ani – un model de cladire pasiva, cu „energie pozitiva”, care produce mai multa energie din surse neconventionale decat are nevoie, cat si a activitatii Camerei, cu accent pe aspectele mai sus mentionate.

Activitatea de formare profesionala initiala si continua derulata de CMA a fost cel de-al doilea subiect care a suscitat interesul firmelor timisene. In acest sens, partea franceza a prezentat detaliat modul in care se pun in aplicare programele integrate de formare, atat cele destinate managerilor de firme si salariatilor, dar si ucenicilor: modulara si „à la carte”, individuala, la distanta.

Formarea continua cuprinde organizarea de cursuri individualizate care vizeaza adaptarea si dezvoltarea competentelor in: tehnici de comert si negociere, comunicare interna si externa, securitatea muncii, mediu, informatica, contabilitate si gestiunea intreprinderii, management si resurse umane, limbi straine.  Formarea initiala cuprinde cursuri de calificare intr-o paleta foarte larga de meserii din cele 4 mari categorii mentionate: Alimentatie (brutar, patiser, cofetar, macelar, ciocolatier, lucrator in comert etc.), constructii (electrician, instalator sanitar, faianter, tâmplar, zidar, lucrator in piatra, pictor-decorator, restaurator etc.), Productie (mecanic auto, electrician auto, vopsitor, montator, mecanic intretinere electrocasnice si electronice etc.), Servicii (coafura, cosmetica, masaj de relaxare, florarie, tehnica dentara, instalator electrocasnice etc.,) dar si meserii cu aplicare generala (manager intreprindere artizanala, secretariat, contabilitate, controlor calitate, responsabil adminitrativ etc.).

Exit mobile version