Asa cum opiniatimisoarei.ro va anunta in premiera, pe un santier arheologic deschis in plin centrul unui oras din Banat ies la lumina ramasite pretioase pentru istoria acestor meleaguri.
CITESTE SI: Premiera la Timisoara. Cancerul, depistat la nivel de ADN si tratat altfel. Cati oameni vor fi salvati
In ultimele zile, la Caransebes, au fost descoperite 20 de schelete umane, toate datand se pare din seculul al XVII-lea.
„Descoperirea aceasta ma face sa cred ca suntem in cimitirul medieval al Caransebesului. Pana acum am descoperit 4 nivele de inmormantare. Ele continua in jos, suntem la 3 metri adancime si cred ca continua pana la 5 metri. Am gasit 20 de schelete. Am gasit si o moneda de argint perforata la un mormant de copil, pe care il datam la 1658, fiind printre ultimele inmormantari, copilul orientat cu capul catre apus si picioarele la rasarit, orientare de tip crestin rasariteana. Moneda este nelipsita de la inmormantarile crestine, mai ales rasaritene, mainile sunt pe piept la toti, femei, copii, barbati”, a declarat pentru expressdebanat.ro directorul Muzeului Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita din Caransebes, dr Adrian Ardet.
Episcopul Caransebesului a vizitat santierul arheologic si spune ca la finalul cercetarii toate osemintele vor fi ingropate in cimitirul istoric Sfantul Ioan Botezatorul, cand va fi oficiata o slujba religioasa specifica.
„Aceasta descoperire arheologica intareste ideea ca biserica medievala din centrul Caransebesului a fost ortodoxa si se pare ca a fost distrusa de austrieci in 1695. Sper ca in jurul acestor ruine sa nu apara noi cladiri care sa umbreasca trecutul acestui oras. Nu este nimic intamplator, peste veacuri chiar langa biserica medievala sa fie ridicata Catedrala Episcopala Ortodoxa. Intr-adevar ne bucuram ca orasul Caransebes a fost cel mai puternic centru romanesc din tot Banatul, pentru ca stim ca Banatul de Lugoj-Caransebes a avut o alta istorie decat Banatul de Timisoara, cand vorbim de stapanirea turceasca sau austriaca. Dupa ce sapaturile arheologice se vor finaliza, toate osemintele vor fi reinhumate cu mare grija in cimitirul istoric al Caransebesului”, a declarat Episcopul Caransebesului PS Lucian.
Mai multe gasiti AICI.