Aprinderea Sfintei Lumini este considerata de Biserica Ortodoxa o minune publica, intrucat este vazuta de toata lumea si este verificata. Ea se aprinde miraculos la Sfantul Mormant, in Sambata Mare, ziua, intre orele 12.30-13.30, in timpul Vecerniei Mari. Flacara se aprinde numai la ortodocsi, „ca o dovada incontestabila ca numai ei pastreaza dreapta credinta apostolica„, spun preotii.
Sfantul Mormant este controlat inca din noaptea Vinerii Mari, dupa prohod, de politisti civili necrestini – un arab, un turc si o autoritate israeliana. Ei verifica toate obiectele din interior, sa nu existe nicio sursa de foc, si il controleaza si pe arhiereul grec care presara vata pe mormantul Domnului. Apoi, se sting toate luminile si se inchide usa Sfantului Mormant cu doua sigilii. Usa Mormantului este pazita de gardieni pana cand se aprinde Sfanta Lumina.
Cand vine momentul ca Patriarhul sa intre in Sfantul Mormant, acesta este verificat de politistii necrestini, ca sa nu aiba la el o sursa de foc. Apoi, el intra in Mormant, insotit de un arab musulman. Dupa 15-20 de minute de rugaciune, lumea din biserica observa o lumina puternica, ca un fulger, care coboara prin cupola mare a Bisericii si care intra in Sfantul Mormant, aprinzand vata presarata pe lespede. Se spune ca, timp de cateva minute, vata nu arde, iar patriarhul o aduna cu mainile, o pune apoi in doua cupe de aur cu gauri si iese in Capela ingerului, prima incepere din Sfantul Mormant.
Aici, aprinde doua buchete de cate 33 de lumanari, iar cupele le da, pe geam, la doi diaconi ortodocsi. in cele din urma, Patriarhul iese in biserica cu cele doua buchete de lumanari si imparte focul tuturor celor prezenti, strigand „Veniti de luati lumina”. Oficialii popoarele crestine aduc apoi Lumina Sfanta in tarile lor, care este impartita la biserici si apoi la oamenii prezenti la slujba de inviere.