TIMISOARA. Pe langa chirurgia estetica, pe piata din Romania isi face tot mai mult simtita prezenta chirurgia reparatorie. Atat domnii, cat mai ales doamnele, doresc sa corecteze anumite aspecte care ii deranjeaza, iar printre cele mai cautate interventii sunt cele de corectare a cicatricilor, fie ele ramase in urma unor operatii, fie aparute dupa evenimente tragice.
Insa, ceea ce multi nu stiu atunci cand ajung in cabinetele esteticienilor este ca, oricat de performanta ar fi metoda de corectare, cicatricile nu pot sa dispara de tot.
Pentru a afla mai multe despre interventia de indepartare a cicatricilor am vorbit cu prof. dr. Tiberiu Bratu, medic specialist in chirurgie plastica, dar si cel care a infiintat prima clinica privata de chirurgie estetica din Timisoara, “Brol Medical Center”.
Cand este cel mai bine sa ne gandim la o astfel de interventie si ce inseamna, de fapt, scoaterea unei cicatrici?
Cel mai bine este ca operatiile estetice de acest tip sa se faca dupa varsta de 18 ani, atunci cand se opreste cresterea. Concret, se scoate cicatricea veche, se coase mai bine, se monitorizeaza, se folosesc unguente, la inceput de galbenele, apoi creme pe baza de silicon. Sunt si folii, un fel de placute de silicon, care se aplica pe cicatrici. Este important ca cicatricea sa nu fie vascularizata. Ca sa nu fie hranita bine, ca sa nu se umple si sa creasca. Foliile acestea apasa pe cicatrice si atunci ea nu se dezvolta, nu e bine vascularizata si nu apar celule noi in ea si in timp, se vindeca si ajung o liniuta.
Exista o posibilitate reala, in chirurgia plastica, sa scapam de cicatrici?
Sa scapam de ele complet, nu. Cicatricile sunt de mai multe feluri. Poate sa fie o cicatrice care s-a latit, fiindca a cedat dermul care este in structura pielii, poate sa fie o cicatrice la nivelul genunchiului care din cauza mersului se poate intinde sau daca ne ingrasam foarte tare, se lateste cicatricea sau la o cicatrice a unui copil de 10 ani, normal ca, in crestere, ea devine mult mai mare la 18 ani. Sunt mai multe tipuri de cicatrici si tocmai de aceea scoaterea lor cu ajutorul chirurgiei plastice este diferita, de la un caz la altul. O operatie estetica de acest tip poate imbunatati simtitor aspectul unei cicatrici, insa un semn va ramane intotdeauna.
Se pot scoate cicatricile si cu ajutorul laserului?
Cu laser cicatricile se niveleaza. E o poveste asa, ca cicatricile pot fi scoase definitiv cu laserul. Laserul, practic, face o arsura, astfel ca la cicatricile proeminente, poti sa arzi partea de suprafata si se mai niveleaza.
Dispar de tot cicatricile?
De disparut de tot nu dispar. O cicatrice poate sa fie aproape invizibila, dar sa promiti cuiva ca nu va avea nicio cicatrice dupa o operatie, nu e corect, e imposibil. De multe ori, la lifting, aproape ca nu le vad nici eu, la multe paciente. Ca sa fie o cicatrice buna trebuie in primul rand sa nu fie tensiune in marginea suturii, de asta se pun niste fire sub piele , sub firul care se pune la suprafata, ca sa nu fie deloc tensiune. Daca e tensiune cicatricea se lateste si se face urata. Deci, in primul rand sa nu fie tensiune, apoi, trebuie respectate o serie de lucruri: trebuie sa folosim toate unguentele, gelurile si masajele care ajuta.
Ce pot face persoanele care au ramas cu cicatrici in zone vizibile, in urma unor traumatisme?
Mai ales pentru acest tip de pacienti, imbunatatirile sunt simtitoare. Daca cicatricile sunt late, se face expansiune tisulara. Se pune un balon de silicon langa cicatrice si se umple cu ser fiziologic, pentru a se obtine un surplus de piele sanatoasa, in vecinatatea zonei in care se afla cicatricea, iar cand se scoate tesutul cicatrizat, se poate inchide frumos si ramane doar o linie. Fiecare depinde cum se raporteaza la cicatricea respectiva. Sunt oameni care au cicatrici total inestetice si nu ii intereseaza si isi duc viata normal. Sunt altii care au o liniuta de 3 mm si sunt total nefericiti, incearca sa si-o ascunda. Depinde cum poti sa treci peste lucrurile astea si peste povestea din spatele cicatricilor.
Multi dintre pacienti nu stiu ca exista riscul ca o cicatrice sa devina si mai mare dupa ce e operata. In ce situatii se intampla asta?
Vorbim despre cicatricile patologice, cicatricile cheloide. E extrem de grav sa le operezi, pentru ca este vorba de cicatrici groase cat degetul, care nu ajung la aceste dimensiuni dintr-o eroare a chirurgului care a operat, ci sunt un defect de vindecare a pacientului respectiv. Daca il operezi se face de doua ori mai mare.
Pentru a afla mai multe informatii, dar si pentru a va face o programare, accesati pagina clinicii www.brol.ro!