Presedintele Societatii Romane de Microbiologie desfiinteaza toate ‘teoriile’ imprastiate in spatiul public de cei care nu cred in COVID.
Profesorul Alexandru Rafila a comentat pe marginea miturilor legate de coronavirus, care au ajuns sa influenteze societatea, intr-o masura mai mare sau mai mica. Provocarea acestuia pentru societate este una puternica si, daca va fi acceptata si respectata, vom vedea rezultatele in doua-trei saptamani, a spus Rafila la digi24.
‘Nu exista COVID. Ati vazut sau stiti pe cineva care a luat COVID-19?’
„Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred ca si dvs cunoasteti foarte multe persoane publice din Romania care au fost infectate. Din pacate, repetam cateodata un scenariu pe care l-am mai intalnit si in anul 2009, cand a existat pandemia cu A(H1N1), asa-numita gripa porcina, cand trigger-ul pentru oameni ca sa se vaccineze a fost legat de evolutia tragica a bolii in cazul unei persoane cunoscute, o persoana publica”, spune Alexandru Rafila.
‘Tinerii nu iau COVID-19 si este ca si cum nu l-ar avea’
„Aici este o jumatate de mit, pentru ca intr-adevar, tinerii, adultii tineri, copiii, in marea majoritate a cazurilor, fac forme usoare ale bolii sau sunt asimptomatici, deci exista o parte de adevar. Asta nu inseamna ca nu se imbolnavesc si mai mult, nu inseamna ca ei nu transmit boala altor persoane„, precizeaza presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
‘Nu se moare de COVID-19! Persoanele aveau alte boli’
„Infectia cu noul coronavirus duce la complicarea si la o evolutie total nefavorabila in cazul multor afectiuni cronice si in mod clar din acest motiv OMS – care chiar daca este oarecum blamata sau discutata in aceasta perioada, are un corp tehnic extraordinar si au facut niste lucruri extrem de importante pentru ca situatia la nivel global sa nu evolueze mult mai rau decat evolueaza in momentul de fata – deci, recomandarea este de a raporta persoanele infectate cu noul coronavirus, daca se produce decesul, ca fiind in legatura cu aceasta infectie„, a explicat Rafila.
‘Sau dau bani rudelor pentru a semna si a fi de acord cu COVID-19 drept cauza a mortii’
„Nu inteleg care este scopul acestui demers. Cand un certificat de deces este completat, nu are niciun fel de implicare familia. In ce fel ar putea sa influenteze completarea unui certificat? Pentru ca acest document se completeaza de catre medic„, a precizat profesorul.
‘Virusul nu mai are putere’
„Eu as intreba care este unitatea de masura a vlaguirii sau a puterii virusului. Cand faci o astfel de afirmatie, inseamna ca ai masurat capacitatea patogena a unui virus…„, a mai spus Alexandru Rafila.
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie lanseaza o provocare: Daca facem asta, in 2-3 saptamani intram in normalitate
„Cred ca aici o sa fie cheia problemei si eu tocmai lansam asa, un soi de competitie. Cred ca am putea, daca ne hotaram cu totii – si zona media, dar neaparat si zona politica – sa lansam o provocare generala in societate, prin care in doua-trei saptamani sa reusim sa schimbam acest trend rapid crescator intr-unul descrescator. Daca lumea genereaza o atitudine de respectare a acestor reguli in toate paturile societatii, lucrurile pot sa reintre pe un fagas mai normal”, transmite profesorul Rafila.