Sala Mare a Senatului Universitatii Politehnica din Timisoara a gazduit, cu ocazia implinirii unui an de la infiintare, prima sedinta publica a Comitetului Director, in cadrul careia, presedintele Comitetului, Dan Bedros, precum si presedintii de comisii – dr. Christian von Albrischsfel, Mihai Mutiu, Zeno Blajovan si Ovidiu Sandor – au prezentat actiunile desfasurate in decursul primului an de activitate, rezultatele obtinute pana in prezent si planul de actiune pentru urmatoarea perioada.
Comitetul Director din Cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara Comitetul Director a fost infiintat la 22 martie 2013 si reprezinta “organismul consultativ al institutiei Rectorului, cu rol de sfatuire/ ghidare a acestuia in luarea/ pregatirea deciziilor majore pentru universitate, cum sunt cele privind: strategia pentru educatie, strategia pentru cercetare, strategia pentru activitatile antreprenoriale, strategia investitionala, strategia pentru dezvoltarea institutionala, ordonarea bugetului etc.
Din Comitetul Director fac parte 17 persoane, reprezentanti de frunte ai mediului de afaceri din zona, cadre didactice si specialisti, personalitati din diverse domenii. Acestia participa la sedinte, lucrari in comisii de specialitate, consultari si reuniuni in plen, avand misiunea, deloc usoara, de a gasi solutii pentru problemele Universitatii. Sugestiile lor sunt transpuse in practica cu succes si, dupa un an de functionare, rezultatele sunt remarcabile, intarind convingerea initiatorilor acestui proiect ca decizia este una care-si va arata efectele benefice pe termen lung.
“ Pentru Universitatea Politehnica din Timisoara este o reala bucurie sa constate ca a trecut un an de la infiintarea unui Comitet Director care, aparent, suna doar ca un vector de imagine, dar a rezultat o structura care a avut contributii esentiale in ceea ce inseamna proiectia Politehnicii spre un 2020 performant. Noi ne dorim ca Politehnica din Timisoara sa-si pastreze renumele ei in continuare si de aceea suntem preocupati de a fi la curent cu tot ceea ce se intampla in lume, lume insemnand mediul economic si mediul universitar european. De aceea personalitati de marca ale Banatului si nu numai participa la aceasta structura si isi aduc contributia pe diferitele comisii in a ne ghida, a ne transmite informatii pe baza carora stabilim, impreuna cu dansii, liniile directoare pentru ca Politehnica sa ramana in continuare acolo unde a fost tot timpul: cea mai importanta institutie tehnica si nu numai din aceasta parte a tarii” a declarat Prof.univ.dr.ing.Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.
Realizarile au fost multe si importante. De exemplu, in ceea ce priveste relatia cu mediul preuniversitar, a fost declansata o initiativa deosebita, un Centru de Excelenta la care participa peste 300 de elevi din Banat, ei fiind prezenti periodic la o serie de activitati in Politehnica, de la cele educationale, la cele de cunoastere a bazei tehnico-materiale si a mediului de afaceri din Timisoara. In cursul saptamanii viitoare va avea loc manifestarea intitulata “Zilele Carierei” organizata cu sprijinul companiilor cu care Universitatea Politehnica are o stransa colaborare. Si tot in viitorul foarte apropiat are loc un eveniment intitulat “Politehnica Timisoara, un pas spre viitorul tau “ la care peste 900 de elevi din 20 de judete participa, timp de doua zile, la concursuri de matematica , de fizica si de creatie tehnica. Aproape de finalizare este si strategia “Politehnica Timisoara 2020”, o strategie care va cuprinde directii si tintele definitorii pentru ca Politehnica sa fie nu numai o universitate importanta la nivelul zonei, ci la nivel european.
“Pentru Universitatea Politehnica infiintarea acestui Comitet Director este o idee foarte buna. Cred ca este prima universitate care creaza un astfel de grup si cred ca el reprezinta o legatura foarte buna, un pod intre scoala si economie. Rolul nostru este sa stabilim ce avem nevoie in economie si cum trebuie sa contribuie scoala la pregatirea materialului uman, cum trebuie sa-si adapteze cursurile la evolutia tehnologiei, care trebuie sa fie criteriile de apreciere a cadrelor, a studentilor, a absolventilor, ce trebuie modificat, ce noi domenii trebuie introduse, pentru ca tehnologiile se schimba extraordinar de repede. Acest grup este esential si ma bucur ca toti au raspuns cu mult entuziasm si competenta, nu este o chestiune fortata ci dorim sa fim utili prin experienta pe care o avem. Se vede o evolutie in informatiile pe care de dam, legaturile cu universitatile europene pe care le cream si care vor continua, bursele care se vor da … Rolul nostru este sa facem aceasta legatura intre viata reala si viata teoretica, economia este reala, nu o poti pacali, si atunci trebuie facuta pregatirea potrivita.” a explicat Dan Bedros, presedinte al Comitetului Director si presedinte al Consiliului Strategic Thales Romania.
Comitetul Director al Universitatii Politehnica din Timisoara are in componenta urmatoarele comisii: Comisia de strategie si colaborare internationala, Comisia de dezvoltare didactica si cercetare, Comisia de dezvoltare administrativa si Comisia de promovare. Membrii sai contribuie, prin consilierea conducerii UPT, la definirea strategiei Universitatii Politehnica din Timisoara, urmarind, mai ales, cresterea calitativa a activitatii didactice, cea de cercetare si cea de administrare a partimoniului UPT. Totodata, Comitetul Director este un promotor activ al imaginii UPT in exterior.