TIMISOARA. La aproape o luna de cand consilierii locali si-au dat acordul pentru ca Iosif Ivanovici sa devina cetatean de onoare al Timisoarei, titlul i-a fost inmanat stranepotului celebrului compozitor, Andrei.
Ceremonia de acordare a titlului de cetatean de onoare a avut loc miercuri in sala de consiliu a Primariei Timisoara. Cel care l-a primit a fost Andrei Ivanovic, cel care a calcat pe urmele strabunicului si este un pianist de renume mondial.
„Este un moment special pentru ca ma intorc oarecum in trecut. In al doilea rand ma bucur ca numele Ion Ivanovic si-a gasit un loc special aici la Timisoara. Concertul meu cel mai probabil se va sfarsi cu ‘Valurile Dunarii’. Nu am cantat prea des piesa, dar cand eram mic si o cantam, nu stiam ca este piesa strabunicului meu. Puneam acordeonul pe orizontala, eu apasam pe clape si il puneam pe fratele meu sa il miste. Sper ca in 2021 sa fiu aici pentru ca am gasit si prietenii cu care putem face remarcat numele lui Iosif Ivanovic„, a declarat Andrei Ivanovic, stranepotul lui Ion Ivanovic.
De acordarea titlului de cetatean de onoare s-a ocupat viceprimarul Dan Diaconu.
„Am avut bucuria de a inmana titlul de cetatean de onoare post mortem lui Iosif Ivanovic, catre stranepotul sau Andrei Ivanovic, un moment de mare bucurie. Exista putine personalitati ale Timisoarei care au ajuns sa fie cunoscute atat de mult pe plan mondial. Piesa ‘Valurile Dunarii’ este cunoscuta pe toate continentele. E important sa recunoastem personalitatea lui Ivan Ivanovic si pe de alta parte sa o readucem in prim plan. Sper ca pe viitor, impreuna cu domnul Andrei Ivanovic, sa reusim sa ducem mai departe acest nume si, chiar la propunerea dansului, sa reusim sa organizam un festival de muzica in onoarea lui Iovan Ivanovic„, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
VIDEO: George Stefanita
Iosif Ivanovici s-a nascut la Timisoara in anul 1845. In copilarie a primit un flaut, pe care a invatat sa il manuiasca singur. La varsta de 14 ani, tanarul Iosif se inroleaza in armata ca si copil de trupa la fanfara militara a Regimentului 6 Infanterie din Galati unde seful de muzica Alois Riedl il ia sub aripa sa protectoare si il invata sa cante la flaut.
Riedl il incurajeaza si chiar il trimite la Iasi pentru a studia muzica. Va ramane insa tot restul vietii la Galati, unde va ajunge si la grad de ofiter in armata, iar cariera sa culmineaza cu numirea lui in functia de inspector general de melodii militare din Romania, in anul 1900, cu doi ani inaintea mortii sale.
In cariera a compus peste 350 de piese, cea mai cunoscuta fiind Valurile Dunarii, creatie ce a fost interpretata prima data la expozitia Universala de la Paris din 1899. Pe langa valsuri, Ivanovici a mai compus mazurci, polci, cadriluri, serenade sau romante. Piese de Ivanovici precum „Porumbeii albi” sau „Hora micilor dorobanti” fac parte din repertoriul fanfarelor militare si in zilele noastre.