TIMISOARA. Timisoara marcheaza o noua premiera. Are prima structura de cooperare si consolidare a centrului universitar si a platformei de cercetare, dezvoltare si inovare stiintifica, ce isi propune sa contribuie in mod relevant, printr-o strategie comuna a celor patru universitati publice la devenirea Timisoarei ca pol de referinta pentru Europa centrala si de Est.
In sala baroca a Muzeului de Arta s-a desfasurat, vineri, ceremonia de semnare a Acordului de Partenierat privind constituirea Aliantei Timisoara Universitara (ATU), document iscalit de rectorii celor 4 universitati.
Rectorii au subliniat solidaritatea universitara timisoreana, o valoare recunoscuta de cele patru universtati membre ale ATU, dedicata efortului inovator de a fructifica rezultatele cunoasterii stiintifice, ale cercetarii, creatiei artistice si performantei, pentru dezideratul public al dezvoltarii Timisoarei.
„Astazi, aici, nu e vorba de un rector sau altul, de un demers personal sau de imagine al cuiva. Daca facem greseala sa venim cu aceasta viziune finita, jocul se va transforma intr-unul finit, unul dintre noi va castiga mai mult sau mai putin, spectatorii vor aplauda dar peste o perioada scurta se va asterne tacerea. Un joc infinit presupune de acum construirea unui hub de interconectare cu companiile in care Politehnica poate oferi o platforma solida bazata pe inginerie, in care putem construi centre puternice de cercetare bazate pe robotica, inteligenta artificiala, cloud computing sau internet of things, in care putem inova in actul didactic impreuna sau putem accesa importantele fonduri de dezvoltare din zona medicinii sau agriculturii”, a declarat Rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, conf. univ. dr. Florin Dragan.
„Ne bucuram pentru realizarea unirii comunitatii academice timisorene intrun deziderat comun, dorinta exprimata de ceva vreme, ca universitati independente sa poata colabora inteligent si eficient. Desi din domenii diferite, cele patru universitati semnatare am gasit puncte si obiective comune, concretizabile in proiecte de cercetare si utilizarea in mod complementar a unor facilitati ale fiecarei universitati (biblioteci, biobaza, sali si terenuri sportive). Nu este de neglijat nici impactul pe colaborarea dintre studenti, fie de nivel licenta, master sau doctoranzi si, deasemenea intre organizatiile studentesti, in domeniu stiintific, sportiv, social sau artistic.Pentru viitorul nostru este esentiala posibilitatea ca universitatile noastre asociate sa raspunda mai bine cerintelor de acreditare internationala si sa fim mai deschisi catre autoritatile locale si judetene, carora le oferim know-how in vederea dezvoltarii inteligente a orasului si regiunii noastre”, a spus Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, prof. univ. dr. Octavian Cretu.
„Sunt deosebit de onorat si ma simt cu totul angajat in acest demers public extrem de inovator, acela de a reuni fortele celor patru universitati publice timisorene intr-o concentrare de valori ale centrului universitar timisorean. De astazi, noi toti, impreuna, aproape 5000 de dascali, cercetatori si experti universitari, alaturi de 35 de mii de studenti, suntem mai constienti de misiunea publica pe care o avem, aceea de a face realizabile cele mai bune optiuni de dezvoltare ale Timisoarei, alaturi de administratie si mediul de afaceri, intr-o relatie consacrata in tot spatiul european, in care mediul universitar joaca un rol central. De astazi, noi toti, suntem mai ambitiosi, mai generosi fata de comunitatea noastra si mai responsabili fata de generatiile viitoare”, a declarat Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea.
„Evenimentul de astazi marcheaza in premiera, prin semnarea acestui act de solidaritate si colaborare intre cele patru universitati publice din Timisoara, un simbol al unitatii si altruismului dedicat orasului de pe Bega, judetului Timis si intregii regiuni. in mod clar, acest proiect este sustinut de intreaga comunitate academica a Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara, prin studentii si dascalii ei si in egala masura prin alumnii acesteia. Mesajul nostru se adreseaza cu maturitate si profesionalism angajatorilor prezenti pe piata muncii in orasul şi judetul nostru, in mod concret sustinem cercetarea, inovarea – transferul tehnologic şi extensia universitara cu implicatii directe in dezvoltarea sustenabila a economiei locale si regionale. Credem in acest proiect, suntem parteneri activi in astfel de demersuri pentru intregul mediu socio-economic existent si prin mesajul transmis de noi demonstram CA NE PASA!”, a spus Rectorul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei”, prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu.
VIDEO: George Stefanita
Organizatoric, alianta si-a structurat in mod foarte clar maniera de functionare si conducere.
Astfel, conducerea aliantei este asigurata de Adunarea Generala si de catre Consiliul Director, iar Adunarea Generala este constituita din rectorii, presedintii senatelor, prorectorii, directorii CSUD si directorii generali administrativi ai celor patru universitati membre, la care se adauga reprezentantii studentilor in consiliul de administratie al universitatilor. Consiliul Director este constituit din rectorii celor patru universitati membre si asigura conducerea executiva a aliantei. Adunarea Generala se intruneste semestrial, la convocarea presedintelui in exercitiu al aliantei, la aceasta intrunire putand participa si invitati, iar Consiliul Director se intruneste lunar, la convocarea presedintelui in exercitiu al aliantei, la aceasta intrunire putand participa si invitati. Ca mod de lucru, Hotararile Consiliului Director se adopta prin consens, iar Presedintele Consiliului Director detine si functia de presedinte al aliantei. Acordul ATU
prevede faptul ca functia de presedinte se exercita prin rotatie, de catre fiecare din membrii Consiliului Director, pe durata unui an calendaristic, in ordinea in care sunt inscrise universitatile membre in cadrul documentului fondator, iar secretariatul aliantei este asigurat de universitatea care detine presedintia aliantei. Proiectele si strategiile ATU se vor concretiza prin asumarea unei agende anuale de propuneri, dezbateri si colaborari, in care vor fi implicati si actori sociali reprezentativi pentru comunitatea locala, pe teme de interes strategic pentru comunitate, convenite prin sesiunile grupurilor de lucru integrate ce vor fi constituite.
Documentul istoric poate fi consultat AICI.
Vom reveni cu imagini video