Opinia Timisoarei

Momente emotionante la capataiul lui Nicu Covaci, unde colegii de trupa i-au cantat. Tandarica: El zboara printre stele, dar va fi alaturi de noi toata viata. E nemuritor. Video

TIMISOARA. Momente speciale la Filarmonica din Timisoara, unde a fost depus trupul legendarului Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, pentru ca cei care l-au pretuit sa-si poata lua ramas bun.

CITESTE SI: Legendarul Nicu Covaci, depus in sicriu alb cu versuri, la Filarmonica din Timisoara. Cei care l-au pretuit, asteptati sa-i aduca un ultim omagiu liderului trupei Phoenix. Video

Intr-un sicriu alb, avand inscrise versuri, artistul a fost asezat in foaierul de la etajul 1 al Filarmonicii Banatul, alaturi de chitarile lui dragi.

Membrii formatiei Phoenix au cantat la Timisoara ‘Cocosii Negri’ in memoria lui Nicu Covaci si au anuntat ca urmeaza sa scoata un nou album. Spun ca ii vor respecta dorinta si Phoenix isi va continua drumul in muzica romaneasca.

La capataiul lui Nicu Covaci au ajuns si Mircea Baniciu si Ovidiu Lipan Tandarica.

Nicu a trecut in nemurire si traiescu cu senzatia ca e aici, langa mine. E un moment plin de o incarcatura extraordinara, nu pot sa realizez ca nu mai este printre noi. Dar va dainui vesnic si muzica, si tot ce am realizat impreuna, albume de referinta, Cantafabule, SymPhoenix, Baba Novac, o viata petrecuta impreuna, plecarea noastra din Romania, intoarcerea, cum am fost primiti peste tot. Toata muzica a ramas cumva in patrimoniul muzicii romanesti. El zboara printre stele, va fi alaturi de noi toata viata. Suntem profund emotionati de tot ce se intampla, dar este ancorat in amintirile noastre, in sufletul nostru si cum v-am spus, e nemuritor”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ovidiu Lipan Tandarica.

VIDEO: George Stefanita

Va reamintim, alb, avand pe el pasarea Phoenix si versurile care au scris istorie, sicriul marelui artist a fost depus marti dimineata in foaierul de la primul nivel al Filarmonicii Banatul din Timisoara pentru ca toti cei care l-au pretuit si ii iubesc muzica sa-si poata lua ramas bun.

Fie să renască numai cel ce har
are de-a renaște, curățit prin jar,
din cenușa-i proprie și din propriu-i scrum,
astăzi ca și mâine, pururi și acum„, sta scris pe sicriul artistului, faimoasele versuri ale lui Serban Foarta si Andrei Ujica, din cantecul magic Invocatie, de pe albumul Cantafabule.

Marti, intre orele 11.00 si 20.00, respectiv miercuri, intre 9.00 si 17.00, i se poate aduce un omagiu lui Nicu Covaci la Sala Capitol.

Nu vor fi lasate mai mult de 100 de persoane deodata la capataiul artistului, pentru a nu se crea imbulzeala si nu sunt permise lumanarile sau coroanele, cei care isi vor lua ramas bun sunt rugati sa vina cel mult cu o floare.

Joi va avea loc ceremonia de inmormantare, intr-un cadru privat.

Nu a fost ultima lui dorinta, a fost dorinta lui ca atunci cand nu mai e, sa fie incinerat. Nicolae Covaci a lasat o situatie juridica complicata, in spate si decizia romaneasca, decizia crestin-ortodoxa este de a fi inmormantat (…) Avand in vedere ca este un eveniment privat, nu cunosc ora. Joi va fi, dar nu stim inca ora. familia si-a dorit ca acest moment sa fie intim si privat Cine il cunoaste pe Nicu Covaci stie ca niciodata nu si-ar fi dorit o imbranceala si o imbulzeala, o ieftinitura, la momentul acesta. Va fi discret. Ulterior, toti fanii si apropiatii, carora le multumim, va putea vizita, dupa ce se incheie”, au explicat membrii formatiei Phoenix.

Marti seara in fata Filarmonicii sunt asteptati sa se adune motociclistii din Timisoara pentru a-i transmite gandurile lor celui care a iubit la randul lui, dincolo de muzica rock, sportul si motoarele.

Vom reveni cu imagini video!

***

Va reamintim, dupa o grea suferinta, marele Nicu Covaci s-a stins in 2 august la Spitalul Judetean din Timisoara, unde era internat de mai multe saptamani, dupa ce starea sa de sanatate s-a agravat. In primavara, artistul a fost supus unei interventii chirurgicale complicate pentru extirparea unei tumori pe creier.

Nicu Covaci s-a nascut in 19 aprilie 1947 la Timisoara, a fost compozitor, cantaret, chitarist, pictor si grafician, fondator si lider al formatiei Phoenix. In copilarie a luat lectii de muzica si limbi straine si a iubit deopotriva sportul. A facut canotaj, inot karate, box si ateltism. Mai tarziu a indragit nespus motoarele.

In 1961, legendarii Nicu Covaci si Bela Kamocsa au pus bazele unei formatii dupa „modelul” The Shadows. Un an mai tarziu, infiinteaza trupa „Sfintii”, in cadrul brigazii artistice de elevi de la scoala Gimnaziala nr. 2 din Timisoara. Titulatura initiala a fost schimbata in „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autoritatile vremii. Erau cantece de mare forta artistica, dar au cazut prada cenzurii comuniste, sub acuzatia ca, prin numele sau, trupa facea propaganda religioasa. Prima compozitie proprie a fost piesa „Stiu ca ma iubesti si tu”, inregistrata la radio in 1964. Din anul urmator dateaza alte doua inregistrari: „Bun e vinul ghiurghiuliu” si „Padure, padure”, care au fost primele melodii din rockul romanesc inspirate din folclor.

Phoenix a hranit spiritual generatii de romani, a lansat mari muzicieni si piese nemuritoare. Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formatiei pornind de la muzica beat, rock psihedelic, hard rock, ajungand la etno – rock. Piese celebre au fost si inca sunt fredonate de generatii intregi: „Vremuri”, „Fata Verde”, „Andrii Popa”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica tiganiada”, „Nunta” sunt capodopere, care inca scriu istoria Phoenix.
Peste 40 de muzicieni au facut parte din formatia Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a pastrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumatate de secol.

Nicu Covaci lasa in urma, asadar, o mostenire uriasa, nepretuita si nemuritoare: muzica Phoenix. Poate chiar ce a putut da mai bun rock-ul romanesc din toate timpurile.

 

Inca de anul trecut Consiliul Judetean Timis a propus amenajarea unui muzeu dedicat trupei Phoenix in Bastionul Theresia la Timisoara.

 

Exit mobile version