TIMISOARA. Cu toate ca anul 2020 a fost unul greu incercat de situatia pandemica la nivel global, Aeroportul Timisoara a continuat unul dintre proiectele de dezvoltare aflate in lucru, iar activitatea si functionarea aeroportului au fost adaptate la traficul actual aerian de marfa si de pasageri.
Proiectul de investitii privind construirea noului Terminal de Sosiri Curse Externe, in valoare totala de 30,35 milioane de lei, a fost evaluat si avizat favorabil in anul 2018, apoi a urmat etapele stabilite pentru lucrarile de construire. Ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2020, insa pandemia a dat planurile peste cap si s-au inregistrat intarzieri.
Finalizarea se va realiza in a doua parte a lunii februarie a anului viitor, iar in luna aprilie 2021, se estimeaza ca terminalul va fi complet functional.
In ceea ce priveste noul Terminal de Plecari Curse Externe, contractul de finantare a proiectului de investitii isi asteapta semnaturile, cea mai mare parte din suma fiind din Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, la aceasta adaugandu-se si bani din surse proprii, dar si de la bugetul de stat. Indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobati de Guvern. Odata iscalita finantarea, se va lansa procedura de achizitie „deschisa” pentru proiectarea si executia lucrarilor de construire. Valoarea totala a investitiei este estimata la 184,5 milioane de lei.
Noul terminal se va amenaja pe o suprafata de 12.000 de metri patrati. Va avea un sistem performant de control de securitate, pentru pasageri si bagaje, 18 ghisee de check-in, 6 cabine pentru politia de frontiera si 6 statii automate de scanare documente. Durata de realizare a investitiei este de 36 de luni, din care 2 ani alocati pentru constructia propriu-zisa.
In anul 2020, au fost realizate si proiecte importante si in zona de operatiuni aeriene. In luna noiembrie, a fost pus in functiune sistemul de balizaj luminos de apropiere ce asigura operarea aeronavelor in conditii de vizibilitate foarte redusa, de categorie III A (CAT III A), omologat de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Valoarea lucrarii s-a ridicat la aproximativ 2,9 milioane de lei, finantata prin surse proprii.