TIMISOARA. Aparitia imaginilor cu momentul tragediei de pe Calea Lugojului din timpul furtunii de la Timisoara a dus la vii reactii in spatiul public.
CITESTE SI: Momentul tragediei. Imagini cu poarta ucigasa de la intrarea in Timisoara cand se prabuseste peste un tanar
Au aparut mai multe ipoteze legate de ceea ce a condus la nenorocirea de duminica, atunci cand prabusirea portii de intrare in oras a omorat un tanar student de 24 de ani.
Consilierul personal al primarului Nicolae Robu, Catalin Iapa, a postat un comentariu pe pagina sa de Facebook, sambata, in care isi exprima convingerea ca acea constructie din metal si beton n-a cazut doar din cauza vantului puternic, ci pentru ca ar fi fost izbita de un… acoperis.
„Poarta a cazut din cauza impactului cu acoperisul cladirii albe din stanga care a fost luat de vant, nu din cauza strict a vantului! Am gasit pe internet filmuletul cu caderea portii de pe Calea Lugojului, realizat cu camera de filmat dintr-o masina care se indrepta spre Timisoara, rulat cu incetinitorul si marit…In filmare se vede cum se desprinde o bucata din acoperisul cladirii albe din stanga, cu 10 secunde inainte de prabusire, bucata care zboara peste drum fara sa atinga poarta, iar mai apoi se desprinde o a doua bucata de acoperis, se vede cum se desprinde si cum zboara, care loveste piciorul stang al portii, in partea de sus. Dupa impact se vede cum poarta incepe sa pice, intai pica piciorul stang, care e lovit, dupa care pica si piciorul drept, tras dupa el de greutatea portii. Concluzia mea personala, dupa ce am vazut filmarea, e ca poarta nu a cazut din cauza vantului, care era foarte puternic, ci din cauza impactului cu acoperisul cladirii„, noteaza Catalin Iapa pe reteaua de socializare.
Absolvent de Politehnica, respectiv Automatica si Calculatoare, sfatuitorul primarului Timisoarei ofera si o scurta explicatie… stiintifica.
„Fizica spune ca la impactul dintre doua corpuri, cel care actioneaza este impulsul, masa corpului inmultita cu viteza sa. Impulsul poate avea valori foarte mari, mai ales daca si masa corpului si viteza sunt deja mari. De exemplu, un corp cu greutatea de 300 kg, daca are o viteza de 122 km/h (33,89 m/s), impulsul corpului este de 10.167 kg*m/s. Daca e sa ne gandim la cum era construita poarta, impactul e cu totul altul daca poarta era lovita de o masina, la baza ei, sau de acel acoperis in partea de sus a stalpului, nu se pot compara cele doua cazuri.
Tragedia creata prin pierderea unei vieti nu mai poate fi, din pacate, evitata acum, indiferent de aceste discutii sau de altele si indiferent de motivul prabusirii portii. 🙁„, a mai scris consilierul edilului sef al Timisoarei.
Va reamintim, in cursul zilei de vineri, la 5 zile de la teribila furtuna care a lovit Timisoara in 17 septembrie, au aparut imagini cu momentul in care se prabuseste poarta de intrare in oras dinspre Lugoj, care a ucis un student la Medicina Dentara.
Secventele au fost surprinse cu o camera video aflata pe bordul unei masini care era la cateva sute de metri de locul tragediei.
O echipa de la descarcerare a muncit zeci de minute pentru a-l recupera pe tanarul zdrobit din masina facuta praf.
Primarul Timisoarei Nicolae Robu pun pret pe teoria consilierului sau personal.