TIMISOARA. Cel mai important eveniment al Capitalei Culturale Europene 2023, ‘Brancusi: surse romanesti si perspective universale’, s-a inchis duminica la Timisoara. In cele 4 luni, peste 130.000 de oameni au vizitat expozitia de la Muzeul de Arta.
CITESTE SI: Povestea Flight Festival continua intr-o locatie speciala in 2024. Primul anunt al organizatorilor
Cu acest prilej, Banca Nationala a Romaniei a emis o moneda de argint, ce a fost prezentata de guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Intr-un tiraj de 5.000 de exemplare, moneda are pe fata portretul marelui artist, iar pe revers cladirea Muzeului National de Arta din Timisoara, putand fi achizitionata prin sucursalele BNR din Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, Craiova si Constanta, la pretul de 547,40 lei, incepand de marti, 30 ianuarie 2024.
„Speram sa se bucure de succes si sa reprezinte un bun prilej de amintire a acestei manifestari culturale exceptionale. (…) Brancusi este o adevarata sursa de inspiratie. In acest sens, inclusiv noi, chiar daca suntem bancheri, mai incapatanati, mai cu preocuparile noastre despre bani, eventual mai mercantisti, vedeti ca avem inclinatiile noastre culturale. De aceea, prima moneda dupa 1989, in 91, probabil ca stiti, il avea pe Brancusi. (…) Am gazduit pentru 6 luni, in holul de marmura si in muzeul invecinat din Bucuresti, Cumintenia pamantului, in speranta ca subscriptia din 2016 ar fi putut duce la achizitia operei. O misiune care stim acum ca este esuata, dar pentru care probabil va trebui sa gasim solutii sa o reluam. (…) Noi de la Banca Nationala suntem pregatiti sa participam la aceasta incercare”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, la Timisoara
Expozitia, care s-a bucurat de un succes rasunator, a fost recenzata in peste 70 de articole in publicatii internationale, inclusiv in prestigioase cotidiane precum The New York Times, Financial Times, Le Monde, Le Figaro sau Frankfurter Allgemeine Zeitung, fiind elogiata in paginile unor reviste importante de arta precum The Art Newspaper, Artribune, Il Giornale dell’Arte, Artension sau Le Journal des Arts.
„Inchidem capitolul Brancusi, dar ne angajam sa ducem mai departe intelegerea si aprecierea continua a artei. Element central al Programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, expozitia Brancusi constituie punctul de plecare pentru Timisoara, Capitala a Artelor Vizuale. in aceasta perioada, am demonstrat ca suntem capabili sa gazduim si sa organizam evenimente culturale de anvergura, ca suntem deschisi la diversitate si avem resursele necesare pentru a construi o comunitate culturala vibranta. Multumesc tuturor celor care au facut posibila implementarea expozitiei-fenomen si, desigur, zecilor de mii de vizitatori, pentru ca au facut parte din aceasta calatorie unica”, a declarat Alin Nica, Presedintele Consiliului Judetean Timis.
Expozitia „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” a atras un numar record de peste 130.000 de vizitatori, inclusiv cei 3.000 de iubitori ai artei care au beneficiat de acces gratuit cu ocazia celor doua maratoane culturale, pe 20 decembrie 2023, respectiv 15 ianuarie 2024. Numarul de vizitatori a fost limitat doar de capacitatea de gazduire a spatiului expozitional, solicitarile de bilete depasind cu mult asteptarile organizatorilor. Expozitia a fost cel mai important eveniment cultural al programului Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii, care a atras cu siguranta cel mai mare numar de turisti din tara si strainatate, reconfirmand statutul Timisoarei de capitala a artelor vizuale si destinatie culturala de exceptie, contribuind la dezvoltarea economica locala si promovarea unei imagini pozitive.
„Expozitia Brancusi de la Timisoara a aratat doua lucruri extrem de importante care vor sta la baza evenimentelor culturale viitoare din Romania. Pe de o parte, a fost un exemplu de colaborare de succes intre entitati culturale din Romania si marile muzee ale lumii, printre care Centre Pompidou si Tate Modern. Pe de alta parte, suntem incantati si coplesiti de reactia publicului fata de expozitie, de emotia care se simte in randul vizitatorilor si de modul in care aceasta expozitie a largit apetitul publicului pentru cultura de calitate. Este un semn ca Romania intra intr-o logica sanatoasa, in care cultura devine un obicei si nu o exceptie”, a declarat Ovidiu sandor, Comisarul expozitiei si Presedintele Fundatiei Art Encounters.
Pentru elevi, expozitia a fost o ocazie unica de a descoperi pe viu universul lui Constantin Brancusi. Peste 26.000 de elevi au luat parte in peste 900 de vizite scolare, venind din Timisoara, din 26 de orase din tara, 18 comune si sate din regiune, dar si din strainatate (Germania, Austria, Franta, Italia, Polonia, Bulgaria, Canada, Cehia, Ungaria). Unele clase au beneficiat si de un program de ateliere oferit de catre Institutul Francez si Muzeul National de Arta din Timisoara.
Extraordinara expozitie „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” a ajuns la final, insa lasa in urma ei un important catalog bilingv (roman-englez) coordonat de Doina Lemny, curatoarea expozitiei, care reproduce 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor si fotografiilor lui Constantin Brancusi, alaturi de imagini documentare. Publicat de Fundatia Art Encounters, catalogul reuneste si 16 texte inedite semnate de istorici de arta romani, francezi si englezi, putand fi achizitionat de la cele mai importante librarii din Timisoara si din tara.
Organizarea acestei expozitii a costat 1.222.000 Euro si a adus venituri de 1.359.000 euro, dintre care 900.000 din bilete si 459.000 Euro din sponsorizari atrase de parteneri, generand un excedent de 137.000 euro. Veniturile din bilete si surplusul din sponsorizari au revenit in intregime Muzeului National de Arta din Timisoara. Din totalul cheltuielilor, cele mai mari sume au fost necesare pentru transportul lucrarilor tur-retur, precum si pentru acoperirea costurilor asigurarilor. Alte sume au fost necesare pentru echipa constituita special pentru acest proiect (curator, arhitect, etc.), pentru echipele de instalare/dezinstalare, pentru realizarea scenografiei, pentru demersul de comunicare, pentru medierea expozitiei sau pentru intretinerea acesteia in bune conditii, s.a.m.d. Mentionam ca aceste costuri nu includ miile de ore de munca prestate de angajatii entitatilor implicate in organizarea expozitiei, acele costuri fiind sustinute de catre respectivele entitati din alte surse.
Ovidiu Sandor, presedintele Fundatiei Art Encounters, a anuntat ca duminica seara cutiile in care vor fi transportate operele lui Brancusi catre proprietari, vor fi duse in incinta muzeului, pentru aclimatizare, iar luni acestea vor fi urcate in masinile securizate care le vor transporta in locurile de unde au fost aduse la Timisoara.
„In seara asta, la ora 8, cand se inchid portile, deja urca sus cutiile de lemn in care vor fi transportate lucrarile ca sa se aclimatizeze si maine dimineata sa inceapa dezinstalarea expozisiei”, a declarat Ovidiu Sandor.
Totusi, opera ”Ecroseul”, prima care a putut fi vizitata in cadrul expozitiei de la Timisoara, ar mai putea ramane la Muzeul de Arta din Timisoara, o vreme. Directorul Muzeului, Filip Petcu, a anuntat ca poarta discutii cu proprietarii acesteia ca sculptura sa mai ramana in muzeul din Timisoara pentru a fi vizitata in continuare pentru o perioada mai lunga de timp. Totodata, Filip Petcu a anuntat ca sunt discutii pentru a fi aduse la Timisoara opere semnate Caravaggio, ce vor face parte dintr-o viitoare expozitie de anvergura.
Expozitia „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” a fost organizata de catre Muzeul National de Arta Timisoara, Fundatia Art Encounters si Institutul Francez din Romania, fiind finantata de Consiliul Judetean Timis.