Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului, a fost condamnata, luni, la cinci ani de inchisoare, pedeapsa fiind cu executare. Ridzi este acuzata de abuz in serviciu in dosarul privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului.
De asemenea, fostul consilier in minister Daniela Popa a primit doi ani de inchisoare cu suspendare.
Verdictul completului de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiv si irevocabil.
Cu o zi inainte de a afla decizia finala in dosar, Ridzi a postat pe blog un comentariu in care vorbeste despre bunicii deportati in Uniunea Sovietica, despre moartea tatalui dintr-o culpa medicala si despre boala ei, explicand ca traieste intr-un simplu apartament alaturi de sot si de copii.
„Si ne-am implicat mai mult in politica si eu, si el in speranta ca vom putea schimba ceva in bine in aceasta tara, mi-am dorit sa nu mai moara oameni nevinovati prin spitale si sa dam o sansa Vaii Jiului. Am crezut ca toti sunt corecti si cu frica de Dumnezeu, ca mine. Am fost naiva, recunosc. Am platit politic si personal pentru naivitatea mea de a fi crezut prea mult in oameni. Am inteles pretul pe care credulitatea mea l-a impus intr-o lume mai mult mercantila, si mai putin cu suflet„, a scris fostul ministru al Sportului.
Ridzi este acuzata de procurori ca ar fi acordat contracte fara licitatii la manifestarile de Ziua Tineretului din 2009.
In acest dosar, Ridzi a primit deja o condamnare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Un complet de 3 judecatori a condamnat-o pe Monica Iacob Ridzi, in ianuarie 2014, la cinci ani de inchisoare cu executare.
Judecatorii ICCJ au gasit-o vinovata pentru toate capetele de acuzare, ea primind patru condamnari la inchisoare cu executare, de cinci ani, de patru ani, de trei ani si un an si jumatate, urmand sa execute cea mai grea dintre aceste condamnari.
Monica Iacob Ridzi era acuzata de procurorii DNA ca ar fi folosit resursele financiare ale Ministerului Tineretului si Sportului pentru o campanie de imagine in interes propriu, dar si pentru a cumpara ilegal produse electronice in valoare de circa 100.000 de lei.
Procurorii au sustinut ca Monica Iacob Ridzi a atribuit ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs de Ridzi in acest dosar se ridica la 2,7 milioane de lei.