TIMISOARA. Despre cresterea alarmanta a numarului de noi cazuri de COVID 19, despre lupta dusa in cel mai performant spital din Romania in lupta cu coronavirusul, Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, dar si despre cat de periculos a devenit Sars Cov 2, dupa ce a suferit mai multe mutatii si mai ales ce sechele lasa in urma, a vorbit medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babes in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.
Doctorul a vorbit si despre riscul reinfectarii pacientilor care au avut COVID 19 si a atras atentia ca oamenii ar trebui sa se vaccineze impotriva gripei, mai ales cei care au fost infectati cu coronavirus
„Problema este ca la noi cam 1 din 5-6 dezvolta anticorpi care se mentin si nu rezista a la long. Daca te-ai imbolnavit azi de Sars Cov 2 nu inseamna ca pe parcurcsul vietii nu o sa mai dezvolti. Studiile au aratat ca protectia anticorpilor e de 2-3 luni, inclusiv la gripa. De aceea, vaccinarea antigripala e recomandata de 2 ori pe an pentru ca tine cam 6 luni, apoi memoria imuna uita.
Vreau sa marturisesc si imi asum ca sunt pro vaccinare. Inainte de era vaccinarii, speranta medie de viata era de 35-40 de ani, acum ajungem la 80-90. La 70 de ani esti considerat inca tanar, potrivit studiilor de geriatrie. Cred ca vaccinarile obligatorii trebuie facute, insist ca trebuie ca vaccinarea sa fie un act obligatoriu. Inainte de ’90 ne-au facut sa avem o protectie imuna mai buna ca in alte tari, lucru care s-a aratat acum. Probabil vor aparea dovezile in urmatorii ani. Se vede in numarul de decese si numarul de infectati.
Chiar daca nu avem un vaccin impotriva Sars Cov 2, indemn pacientii, chiar si cei care n-au trecut pe la noi, sa se vaccineze antigripal. Fereasca D-zeu sa faci si gripa si Sars Cov 2. Sansele de supravietuire sunt minime„, a atras atentia medicul Cristian Oancea in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Managerul Spitalului Victor Babes a tras un semnal de alarma in privinta celor care se incapataneaza sa nu creada ori nu vor sa inteleaga pericolul si sustin in diferite medii ca nu ar exista pandemie ori COVID 19, doar pentru ca n-au cunoscut niciun infectat.
„Mortii sunt reali, pacientii sunt reali. Virusul este real, nu putem sa il vedem, este un breaking news sau un prime time news inclusiv pentru noi, lumea medicala. Am inceput sa simtitm clinic cum sa manage-uim virusul, dar terapeutic nu avem o arma letala impotriva lui…. Acest virus este foarte parsiv. Sars Cov-2 nu e un virus respirator tipic, asta trebuie sa constientizam. Si cea mai mare problema in diseminare e ca acesti vectori de transmisie sunt asimptomaticii. Pe de-o parte e o lupta, prin toate masurile pe care le-am exercitat, deoarece sistemul nostru medical este foarte fragil, acum a inceput sa se investeasca, dar nu ne putem compara cu Germania, Italia Franta, tari cu sisteme medicale mai solide, care au fost dovediti. Noi prin aceste masuri am incetitnit transmisia intra comunitara. A fost starea de urgenta, ati vazut ca a inceput sa scada numarul imbolnavirilor, lumea era fericita. Au inceput masurile de relaxare si din nou incep sa creasca. Acesti asimptomatici disemineaza. Pot sa fiu un purtator sanatos si sa va dau boala. Poate avei niste comorbiditati, sau poate aveti o sensibilitate imuna, si aici discutam de 3 paliere imune si puteti face o forma moderata sau severa de boala. Si aici nu e de joaca. Acum am reinceput sa reevaluam simptomele post COVID. E un virus care ucide„, a explicat medicul Cristian Oancea.
Managerul Spitalului a venit cu exemple concrete care sa spulbere ‘teoriile’ complet nefondate promovate de iresponsabili.
„Acest lucru e unul grotesc si care pericliteaza foarte mult conceptia despre virus. Am avut 2 pacienti, un tanar de 44 de ani, fara comorbiditati, adus din Arad, cu forma moderta-severa, l-am bagat in Terapie Intensiva, am stat zi si noapte langa el, am facut repletie plasmatica, inainte nu aveam plasma post COVID, si vreau sa va spun ca in doua zile si jumatate a decedat. Nu avea nicio comorbiditate. Am avut fata tanara, de 24 de ani, care avea un anumit grad de hipertensiune arteriala, usor, la limita 140-150, si care a decedat. Vorbim de oameni tineri, fara comorbiditati aparente care s-au dus la exitus. Eu vorbesc din ce am vazut cu ochii mei. Ganditi-va ca noi stateam impreuna pneumologi, infectionisti, anestezisti, impreuna cu imunologi si cu colegii nostri din Germania si Italia si nu gaseam o explicatie, cu ce putem face pentru acesti pacienti. Internetul ne ajuta sa si colaboram foarte mult si terapiile care se fac in Germania sau SUA ori Franta se fac si la Victor Babes. Si tineam legatura cu colegi de la infectioase, cu colegii din Institutul Matei Bals si nu gaseam o cauza aparenta. Am incercat toate terapiile si nu i-am putut salva pe acei oameni„, a mai spus doctorul Cristian Oancea.
Managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara, medicul Cristian Oancea, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.