TIMISOARA. Campaniile de identificare si combatere a cazurilor de munca fara forme legale derulate, temporar, de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Timis au dus, de fiecare data, la descoperire a zeci si sute de angajatori care, in ciuda amenzilor mari, inca folosesc munca “la negru”. Desi numarul oficial al contractelor active de munca din judet, de peste 280.000, se apropie de cel dinaintea crizei economice, totusi mai sunt patroni care nu-s cuprinsi in aceasta statistica, ceea ce contureaza ideea ca evidentele scriptice ar putea suporta anumite “imbunatatiri”.
“Din pacate, nu toti agentii economici au inteles ca trebuie sa intre in legalitate, in ciuda riscurilor la care se expun. Se ajunge chiar la dosar penal daca o firma are mai mult de cinci persoane angajate fara sa respecte cadrul legal. De la noi, dosarul merge spre Procuratura. Valoarea amenzilor date in 2011 a fost aproape dubla fata de cea din anul precedent, chiar daca numarul de sanctiuni aplicate a fost aproximativ acelasi. Diferenta se datoreaza valorii crescute a amenzilor”, spune inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, Ileana Tomoiaga. In urma controalelor efectuate pe teren de inspectorii ITM, in ianuarie si februarie au fost depistate peste 50 de persoane angajate “la negru”. De asemenea, cu ocazia acestor controale, inspectorii ITM au dispus o serie de masuri pentru prevenirea si combaterea exploatarii copiilor prin munca, intrucat in cazul a 16 angajatori s-au depistat 22 de minori care erau folositi pentru prestarea unor activitati, incalcandu-se astfel prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor. Cele mai multe cazuri au fost constatate in domeniul constructiilor, exploatarilor forestiere si in servicii. in 2011, in urma controalelor la peste 2.000 de firme, s-au aplicat sanctiuni in valoare de peste 100 miliarde de lei si s-au intocmit 12 dosare penale.
Chinezi angajati „la negru”
Cel mai “exotic” caz cu care s-au confruntat inspectorii ITM Timis in ultimii ani a fost cel legat de depistarea, la o importanta societate privata din Timisoara, a 63 de muncitori din China angajati la “negru”. Nici unul dintre chinezi nu avea autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca. S-a aplicat o amenda de 100.000 de lei, care a fost contestata in instanta. “Este adevarat, am adus muncitori si alti specialisti din China, care au lucrat la extinderea centrului comercial, insa acestia nu au fost pe santier nici macar o ora. Legislatia ne obliga sa-i tinem o luna de zile in carantina, rastimp in care li se fac tot felul de analize medicale. Cine este depistat ca avand vreo boala sau afectiune cat de mica, este trimis inapoi. Inspectorii veniti in control nici macar nu au solicitat sa-i vada pe chinezi, care erau in spatiile de cazare pregatite pentru ei, ci doar ne-au intrebat daca lucram cu muncitori din China si au aplicat amenda”, a precizat Gheorghe Atudoroaie, managerul operational al companiei in discutie, in plangerea contraventionala adresata instantei de judecata. In urma evaluarii probelor prezentate de intreprinzator, procesul verbal de sanctionare a fost anulat.