TIMISOARA. Dupa 2 ani in care pandemia a impiedicat organizarea concertului din Pestera de la Romanesti, evenimentul a avut loc din nou, duminica, la 130 km de Timisoara, in inima muntelui.
Sute de oameni au luat la picior drumul prin padure si s-au adunat la cea de-a 38-a editie a concertului, sustinut, de data aceasta, de Art Kammerorchetser, sub conducerea directorului artistic Ovidiu Rosu. Au participat, de asemenea, solistii Cristian Rudic, Lacramioara Cristescu, Cosmin Ifrim si Dan Pataca.
In cadrul programului din acest an au fost interpretate arii de Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Johann Strauss, Emmerich Kalman sau Franz Lehar.
Beneficiind de la natura de o acustica deosebita, Pestera Romanesti a fost, pentru prima data, gazda unui concert in anul 1984, an in care Cercul Speotimis organiza cel de-al 12-lea Speosport Republican. Primul concert din Pestera Romanesti a fost un concert simfonic inaugural al Speosportului la data de 11.10.1984. Succesul de care s-a bucurat acest prim concert a facut ca evenimentul sa se repete, inca o data, iar apoi din nou si din nou, devenind incet un obicei binecunoscut ca in fiecare an sa fie cel putin un concert in Pestera Romanesti.
Situata in apropierea satului Romanesti, Comuna Tomesti din judetul Timis, pestera a fost explorata pe o distanta de 1.450 metri. Galeriile acesibile turistilor insumeaza 340 metri. Intrarea, lata de 9,5 metri si inalta de 2 metri, permite soarelui sa lumineze calea vizitatorului pe o distanta de 70 metri. Galeria principala este aproape rectilinie, de mari dimensiuni atingand dimensiunile cele mai mari in Sala Liliecilor, numita astfel datorita coloniei de lilieci ce salasluiesc aici. Temperatura medie in petera este cuprinsa intre 6 si 8 grade Celsius.
Video: George Stefanita