TIMISOARA. Sunt foarte suparati si se tem ca productia de miere va fi slaba in acest an. Apicultorii banateni spun ca vremea rece si ploile au facut ca albinele sa nu poata iesi din stupi mai devreme. In plus, culturile din care insectele culeg polenul s-au dezvoltat foarte tarziu in aceasta primavara.
Gheorghe Stanciu creste albine de mai bine de 60 de ani. Are cateva sute de familii si este cel mai in varsta apicultor din Banat. E disperat.
„Socot eu, din experienta, ca an mai rau ca asta nu stiu sa fi fost de 20 de ani incoace. Nu cred. Nu imi aduc aminte. Dar, daca se indreapta vremea s-ar putea sa mai prindem salcamul, daca nu vine gerul„, spune cu naduf apicultorul Gheorghe Stanciu din Ghiroda.
Cat priveste mierea de rapita, de obicei prima din anul apicol, aceasta este deja compromisa. Culturile au fost intarziate cu cateva saptamani din cauza vremii, iar albinele nu vor mai avea parte de florile din care sa isi extraga seva.
„La rapita… vor culege numai pentru intretinere. Nu poate sa fie cules nu stiu cat. Fiindca majoritatea mai buni stupi de atat nu stiu daca au‘, mai spune Gheorghe Stanciu.
Daca in alti ani, apicultorul se baza pe 20-30 de kg de miere pe stup, deocamdata nu crede ca va trece de 8-12 kg.
„Daca comparam cu alti ani, anul acesta a pornit foarte greu. Din cauza conditiilor meteo, a intemperiilor care nu ne-au ajutat pentru dezvoltarea familiilor de albine. Am stimulat in ianuarie deja, ca sa pornim bine. In februarie a venit un val de frig care ne-a dat putin peste cap. Dezvoltarea care a fost, a fost stagnata brusc„, explica si Petru Doda, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Timis.
Apicultorii spun ca un ajutor de urgenta din partea Guvernului ar fi binevenit. Asa cum crescatorii de animale primesc o subventie, si apicultorii ar trebui sa beneficieze de un ajutor de minimis.
„Ar fi un ajutor potrivit pentru apicultor, pentru intretinerea albinelor intr-o anumita perioada. Perioada de iarna sau primavara in dezvoltare. Avem programul national apicol care este benefic, dar nu-l poate accesa toata lumea„, precizeaza Petru Doda.
Speranta apicultorilor este acum legata de inflorirea cat mai grabnica a salcamului si incalzirea vremii. Atunci anul apicol si-ar putea reveni si se va putea incheia ceva mai bine, iar preturile la miere nu vor fi mai mari decat in alti ani.
VIDEO: George Stefanita