Agentia Spatiala Americana a descoperit o gaura neagra cu Observatorul Chandra. Este ceva “extraordinar” pentru ca este in vecinatatea noastra cosmica, spun cei de la Nasa. Sa ne ingrijoram? Astronomii ne spun sa ne bucuram…
Cel mai tanar astfel de obiect astronomic, descoperit de NASA, a readus in atentia lumii unul dintre cele mai misterioase fenomene din spatiu. O gaura neagra este considerat un obiect astronomic cu o suprafata in interiorul careia campul gravitational este atat de puternic, astfel incat nimic nu poate scapa din interiorul acestei suprafete.
Pentru ca nici lumina nu poate scapa dintr-o gaura neagra, interiorul acestui obiect astronomic ramane invizibil, asa se explica si numele – „neagra”, adica „invizibila”.
„Daca pamantul ar deveni o gaura neagra, ar trebui comprimat intr-un degetar”, a explicat, pentru Gandul, Mihai Dascalu, de la Observatorul Astronomic.
„Faptul ca am ajuns sa observam si sa studiem gaurile negre la scurt timp dupa ce s-au format, aceasta este intr-adevar o descoperire foarte importanta a stiintei. Desi, pentru viata obisnuita a oamenilor, nu inseamna mare lucru”, a spus Dascalu, imediat dupa ce NASA a anuntat descoperirea unei posibile gauri negre in „vecinatatea noastra cosmica”.
Iata principalele declaratii ale specialistilor de la NASA facute in cadrul unei conferinte de presa, luni seara!
O gaura neagra tanara s-a descoperit in vecinatatea noastra cosmica.
O astfel de gaura neagra este o regiune din spatiu care are atat de multa masa concentrata in ea incat nici un obiect din apropiere nu poate scapa de atractia ei gravitationala.
Cercetatorii studiaza inca acest obiect cosmic ce inca genereaza energie in vecinatatea sa.
Specialistii Nasa spun ca gaura neagra s-a format in urma exploziei unei Supernove (o stea gigantica, ajunsa la maturitate si la extinctie).
Oamenii de stiinta spun ca nu se stie ce efecte poate avea acest obiect in preajma sistemului nostru solar, pentru ca nu s-au putut crea conditiile unei gauri negre in laborator. Este un fenomen care poate fi observat doar in natura.
S-a aflat pentru prima data varsta acestei tinere gauri negre. stim data ei de nastere.
Aproape am rezolvat puzzle-ul acestui complex eveniment cosmic: explozia supernovei care a format aceasta gaura neagra.
Aceasta gaura neagra este ca si cum ar fi in spatele casei noastre, daca am compara distantele la care se afla suratele ei fata de planeta noastra.
Bucuria cercetatorilor este faptul ca vom putea studia fenomenele care au loc in jurul acestei gauri.
De asemenea, studiul va putea arata cercetatorilor care dintre supernove formeaza gauri negre si care nu. Isi vor putea da seama daca Soarele este o astfel de stea, sau nu.