TIMISOARA. A fost un ‘cadou otravit‘. Finantare ratata de administratia din Timisoara pe mana Administratiei Fondului pentru Mediu.
S-au pierdut banii pentru cele 50 de troleibuze a caror achizitie trebuia sa fie facuta prin Administratia Fondului de Mediu. Acesta promisese un adevarat cadou Timisoarei, dar si altor orase, sustinand ca mai existau bani pentru astfel de cumparaturi si au cerut ca autoritatile locale sa faca rapid toate demersurile ca sa-i primeasca.
In mare graba, imediat ce a fost facut anuntul, in 30 octombrie anul trecut, alesii locali au aprobat la Timisoara Studiul de Oportunitate si indicatorii tehnico-economici pentru „Achizitie de mijloace de transport mai putin poluante necesare imbunatatirii transportului public de calatori din Municipiul Timisoara- troleibuze”, finantatate prin Fondul de Mediu.
Cererea de finantare pentru proiectul prin care se dorea cumpararea a 50 de troleibuze pentru Timisoara a ajuns la Guvern pana in termenul cerut, 2 noiembrie.
Din acel moment, administratia Robu a asteptat ca dosarul Timisoarei sa fie evaluat de specialisti si sa primeasca instiintarea ca proiectul capata banii.
Asta nu s-a intamplat insa. N-a venit niciun anunt oficial de nicaieri.
Zilele trecute, din intamplare, viceprimarul Dan Diaconu a descoperit pe site-ul Ministerului Mediului ca proiectul Timisoarei a fost respins. La fel si cele din Cluj, Iasi, Constanta, Galati, Satu Mare, Braila sau Pitesti. Toate pentru mijloace de transport noi.
Ca motiv al respingerii, in toate cazurile, a fost mentionat acela ca ‘lipseste stampila de conformitate cu originalul’ de pe cateva pagini ale exemplarului in copie atasat dosarului.
Bucuresti si Brasov au fost singurele declarate castigatoare si vor primi banii pentru troleibuze noi. Bucurestiul primeste 340 de milioane de lei, iar Brasovul 109,6 milioane lei.
Nicolae Robu: Au fost cu dedicatie
Primarul Nicolae Robu spune ca nimeni n-a stiut nimic, ca administratia n-a avut oportunitatea de a schimba ceva in dosar si nici n-a beneficiat macar de perioada in care ar fi putut depune o contestatie.
Edilul Timisoarei e convins ca in spatele acestei situatii sta cu totul altceva, banii erau cu dedicatie si intentionat s-a cautat cu orice pret nod in papura tuturor.
„In mod normal, nu a fost nicio problema. A fost tratata in mod abuziv. Noi am depus documentatia in original si un exemplar in copie. In exemplarul in copie, de la pagina 64 la 69, era o hotarare de consiliu local pe care nu era pusa stampila „conform cu originalul”. Dar repet, noi am predat si originalul. Nu ne-a sesizat nimeni in etapa de verificare si, mai grav, in luna decembrie, cand s-a facut deliberarea, nu am fost instiintati ca s-a considerat neeligibil dosarul nostru, ca sa mai putem face uz de perioada de contestatii. Nici pana astazi nu am fost instiintati oficial, am descoperit intamplator ca exista aceasta respingere. La fel s-a intamplat si la alte orase, precum Cluj, Constanta, Pitesti, Iasi. Cred ca, de fapt, nu au existat bani si atunci, in loc sa se ceara corectarea unor scapari atat de mici, care sunt discutabile, s-au cautat motive pentru respingere ca sa ramana bani pentru Bucuresti. Juristii spun ca pe copii dupa legi si dupa HCL, care sunt legi locale, nu se pune stampila de conform cu originalul”, a spus primarul Nicolae Robu.
Acum, reprezentantii Primariei Timisoara sunt hotarati sa dea in judecata Administratia Fondului de Mediu si sa conteste rezultatul evaluarii.
Va reamintim, cele 50 de troleibuze electrice noi pe care Timisoara voia sa le achizitioneze cu finantarea de la Fondul de Mediu urmau sa aiba capacitatea de a transporta cel putin 90 de oameni, sa fie dotate cu sistem de numarare a calatorilor si cu echipament Wi-fi, iar caroseria troleibuzului sa fi realizata cu podea coborata pe toata lungimea, avand dispozitiv cu actionare electrica la una din usi pentru accesul persoanelor cu handicap.
Pretul pentru fiecare dintre vehicule se ridica la peste 2 milioane de lei, cu tot cu TVA, astfel ca suma totala de plata pentru cele 50 de troleibuze ar fi urmat sa ajunga la 110.000.000 de lei. Adica aproape 24 de milioane de euro.