TIMISOARA. Auzim tot mai des despre ‘mancatul sanatos’, ne propunem tot mai des sa ne schimbam obiceiurile, dar arareori ne iese. Despre cum ne ‘fura bunatatile’ de pe rafturile supermarketurilor si cat de putin timp ne facem sa savuram produsele din gradinile agricultorilor, intr-un interviu cu Lavinia Bratu, medic specialist in Nutritie si Boli Metabolice din Timisoara.
„Cred ca omul a complicat un pic existenta. Din punct de vedere alimentar ne aflam intr-o involutie, sau intr-o inselare. Din punctul meu de vedere, cand strabat raioanele unui supermarket, e asa, o incantare a culorilor, dar nu cumpar din supermarket, pentru ca am impresia ca acele produse nu ma pot hrani. Asta nu inseamna ca sunt otrava, doar ca nu ma pot hrani. E o diferenta intre a te hrani si a te alimenta. Hrana inseamna nutritie, alimentarea cu toti nutrientii de care ai nevoie, iar a te alimenta inseamna ati face o pofta, a lua ceva de placere. Acum ma pot lega de alte zeci de mii de substante chimice ce se afla in industrie, nu putem sa vorbim de o hrana procesata ca fiind o hrana sanatoasa. Putem sa vorbim de o hrana integrala, atunci cand vorbim de ceva cat mai aproape de ce creste in natura. Dar omul modern, grabit, in fuga, este tentat de a avea cat mai multe alegeri„, spune pentru opiniatimisoarei.ro medicul Lavinia Bratu.
Nutritionistul pledeaza cauza pietelor volante la Timisoara, locul in care gasim si produse sanatoase.
„Nutritia este foarte simpla. Noi putem manca sanatos, sunt oameni care mananc raw vegan. Mi-ar placea si mie sa fiu acolo, sa mananc crud, sa am pe cineva la sat care sa ma aprovizioneze cu hrana de sezon, cu hrana sanatoasa. Deocamdata, nu am ajuns acolo, dar mi-ar placea sa pot sa ma hranesc asa. In Timisoara sunt piete in care merg producatori locali, acelea volante, unde realmente gasim producatori locali. Asta inseamna ca, daca ne facem putin timp, putem sa ne luam hrana sanatoasa, supermarketul este pentru oamenii care nu au timp, dar sa stiti ca un om care vrea sa fie atent cu ce mananca nu este in graba. Bolile la care suntem expusi, cele cardiovasculare, obezitatea sunt rezultatul felului in care noi ne adaptam la viata„, mai precizeaza medicul.
Lavinia Bratu face apel la istoria felului in care romanii obisnuiau sa manance odinioara, aratand ca tocmai carnea nu era cea mai consumata.
„Romanul nu era mancator de carne. Pe vremuri se taia puiul sambata, duminica, in cursul saptamanii nu se manca atata carne. Acum ne-a furat productia, ne-a furat cantitatea, ne-a furat rozul acelei carni din supermarket. Discutia despre carne este ampla. In momentul in care am inceput sa studiez nutritia, am inceput sa nu mai mananc carne. Cand am inceput sa inteleg si am deprins ce se intampla in organism, carnea a ramas doar undeva in minte, mananc doar din cand in cand si numai crescut de casa„, spune medicul nutritionist.
Doctorul Lavinia Bratu nu este adeptul dietelor asa cum le gasim pe internet, crede cu tarie ca sanatatea e rezultatul felului in care mancam zi de zi, si nu intr-o anumita perioada in care privam organismul de unele produse.
„E un proces de cercetare si de cunoastere personala. Dieta inseamna mod de viata. Nu exista dieta perfecta. Inseamna modul in care te hranesti zi de zi. Dietele de slabit, adica cele in care scoti anumite grupe de alimente, de lipide sau proteine perturba metabolismul. Rata noastra metabolica nu poate merge drept inainte. Ne duce la caderea ritmului metabolic si in timp ce inaintam in varsta, lucrul asta nu mai poate fi o joaca. Cred ca o dieta poate insemna cel mult o atentie asupra a ceea ce mancam in fiecare zi, a cat lichid bem in fiecare zi si cum ne simtim„, adauga medicul.
Nimic nu se poate fara disciplina. Acesta este crezul mediului Lavinia Bratu.
„Vrem sau nu, trebuie sa intelegem ca atunci cand vrem sa schimbam ceva sau cand vrem sa performam in ceva, trebuie sa fim disciplinati. Disciplina este cuvantul care ne zgarie pe multi dintre noi, dar, cand suntem haotici in program, suntem haotici in orele de somn, in orele de masa. Este nevoie de atentie, de un pic de cumpatare. Cand simti ca ai mai putea manca bine, trebuie sa te ridici de la masa si sa faci cativa pasi si sa nu te mai apuci de mancat. Sau sa fii constient ca trebuie sa bei multe lichide sau la masa sa te insotesti de un ceai de plante. Dimineata trebuie sa bem apa, pentru ca organismul noaptea se detoxifica. Dimineata nu cred ca exista cineva care sa nu spuna sa bem un pahar mare cu apa, iar seara, daca vrei sa te pastrezi tanar, nu manca dupa ora 18„, este sfatul medicului.
La moda sunt acum Dieta Dukan si curele de detoxifiere la clinici din strainatate.
„Sunt pacienti care vin dupa ce tin dieta Dukan. Nu fac decat sa isi manance din calciu si mineralele proprii si atunci dupa o anumita varsta apare osteoporoza. Dieta de azi poate fi boala sau sanatatea de peste 10 ani. In privinta clinicilor de detoxifiere, dintr-o perioada de restrictie e important cum iesi, nu cum o parcurgi, detoxifierea in sine este categoric buna. Exista cea mai simpla forma de detoxifiere pe care o face organismul, noaptea, sau o zi pe saptamana sa bei doar lichide. Practic dai organismului 48 de ore de libertate, de curatare. Cei care isi permit sa mearga la o astfel de clinica fac foarte bine. Cat despre raw e un concept de viata, e un concept general ecologic vizavi de tot ce este in jurul lor. Cei raw vegani sau chiar vegani sunt persoane mai concentrate, mai echilibrate, sunt oameni frumosi, care au o altfel de viata, au o seninatate. Noi restul, ne-am ascuns-o, ne-am pierdut-o„, precizeaza Lavinia Bratu.
Despre toate acestea, dar si despre multe alte subiecte interesante, aflati din interviul VIDEO de mai jos pe care dr. Lavinia Bratu, medic specialist in Nutritie si Boli metabolice, l-a acordat jurnalistului opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin.