TIMISOARA. Epopeea Sali Polivalente ce urmeaza sa fie construita la Timisoara pare sa nu se mai termine.
De data aceasta, desi au fost chemati de indata pentru a vota un alt proiect, consilieri locali s-au trezit, din nou, pusi in situatia de a vota proiecte suplimentare, fara sa stie foarte exact ce prevad.
Ca de fiecare data cand introduce proiecte suplimentare pe ordinea de zi, primarul Nicolae Robu le-a explicat alesilor locali importanta adoptarii acestora, desi nu este o urgenta.
„Noi am aprobat si transmis locatia din zona stadionului Dan Paltinisanu pentru un obiectiv din viitorul campus sportiv al Timisoarei, sala polivalenta, pe care noi trebuie sa o realizam. Unii sunt impotriva, cred ca e pagubos pentru toata lumea. Eu cred ca, dincolo de adversitatile politice, cand este vorba despre un asa bine public, trebuie sa ne strangem mana si sa colaboram. Aici ar trebui sa trecem din proproietatea privata a municipiului Timisoara in proprietatea publica a municipiului Timisoara. Totul este la fel, numai ca regimul trebuie sa il facem public, la ora actuala fiind in regimul privat al municipiului.
Nu este o urgenta, nu se pune problema de finantare din fonduri europene, dar am promis ca transmitem la CNI toate datele care ni se cer, cu referire la terenul pe care l-am comunicat. A venit randul sa comunicam si statutul de domeniu public si am vrut sa aratam ca suntem oameni seriosi si sa trimitem prompt un raspuns. Nu se schimba nimic. Ce figureaza in domeniul privat va figura in domeniul public, atata tot. Nu se face maine nimic, dar de ce sa ne mai strangem inca o data. Cred ca trebuie sa fim si pragmatici”, a spus Nicolae Robu.
Pe de alta parte, in schimbul votului pentru schimbarea regimului in care este incadrat terenul pe care primarul vrea sa fie construita sala polivalenta, reprezentantii social democratilor au incercat sa obtina de la Nicolae Robu promisiunea ca, daca situatia o va impune, la randul lui va sprijini construirea obiectivului in alta locatie.
„Vad ca Nicolae Robu a inteles mesajul meu vizavi de interesul comun. Interesele sunt comune si trebuie sa le aparam cat putem noi, aici. Cred ca CLT trebuie sa fie un exemplu de moralitate. Nu inseamna ca nu vom sustine proiectul, dar daca Compania Nationala de Investitii nu va alege terenul propus de dumneavoastra veti transmite politic acelasi mesaj, in interesul publlic local, de a sustine sustine decizia CNI?
Haideti sa fim deschisi, din doua variante sa nu le ratam pe amandoua. Fac apel la corectitudinea si civismul dumneavoastra, sa dati un mesaj de toleranta. Noi votam pentru orice proiect care tine de dezvoltarea infrastructurii orasului, dar trebuie sa dati si dumneavoastra un exemplu. Haideti sa nu risipim doua gloante. Daca se va face, oriunde se va face, va ramane in istorie ca s-a facut. Ce conteaza daca la Ghiroda, Dudestii Noi, Sag, e o zona metropolitana”, a spus Daniel Idolu, liderul consilierilor locali din partea PSD.
Insa, chiar daca a pus intrebarea in repetate randuri, Idolu nu a reusit sa obtina o promisiune din partea edilului Timisoarei.
„Pana la identificarea acestei parcele, care este ideala, dupa spusele tuturor, as fi acceptat si alte variante si ati vazut ca am fost in diverse cautari. Am propus alternative in Timisoara. Nu e mai firesc sa facem ceva? Ca tot ne comparat cu Clujul?(…) Sa ai o sala polivalemta si langa un stadion. Putem de acum sa convenim ca le administram impreuna, Consiliul Local si Consiliul Judetean. Eu va spun cu toata deschiderea, in termeni pozitivi, nu vreau ca vreo structura sa se impuna din punct de vedere politic. Cred ca trebuie sa administram astfel incat sa mearga treaba cat mai bine. Ca sa nu fie vesnice dispute politice, cred ca administrarea ar trebui sa se faca impreuna. Si atunci nu s-ar intampla ca ceilalti sa bazaie si sa puna bete in roate, cum din pacate se intampla in Romania.
Nu voi sustine niciun alt proiect, pentru ca e absurd. Nu fac compromisuri impotriva ratiunii. Daca ati fi fost la fel de implicat ca mine, sa cunoasteti lucrurile in detaliu, nu cred ca ati fi facut altfel. Nu e nimic politic, absolut nimic. Daca spun ca facem un parteneriat, ce trebuie mai mult de atat?”, a replicat Robu.
Cu toate ca nu au obtinut nicio promisiune de la primarul Nicolae Robu, consilierii locali din partea PSD au votat proiectul.
„Am confirmarea presedintelui Consiliului Judetean, Calin Dobra, de deschiderea si sprijinul total. E un cec in alb, politic, domnul primar gandeste politic, ca sa sustinem orice proiect care poate fi finantat guvernamental sau cu bani europeni. Acum trebuie sa completati si dumneavoastra acest cec in alb. Oricum hotaraste CNI. Suntem oameni, inainte de toate, dar daca mergem pe drumul asta in care ne faultam reciproc, nu vom ajunge niciunde si o sa ne fie ciuda in continuare ca e Clujul peste noi”, a spus Daniel Idolu.
Dupa negocieri de mai bine de o ora, proiectul de trecere din proprietate privata a Municipiului Timisoara in domeniul public a fost adoptat, cu 20 de voturi pentru si doua abtineri.
Compania Nationala de Investitii a anuntat ca doreste sa construiacsa o sala polivalenta la Timisoara, cu 16.000 de locuri. Administratia locala si cea judeteana aveau de gasit, impreuna, un teren disponibil pentru constructie. Lucrurile se tergiverseaza deja de ceva vreme, dupa ce Primaria Timisoara a propus un teren cu probleme aflat langa Stadionul „Dan Paltinisanu”, iar Consiliul Judetean Timis a propus un teren aflat in comuna Giroc, la margine de Timisoara. Reprezentantii CNI au venit la Timisoara pentru a vizita locatiile propuse, insa nu s-au decis care este cea mai potrivita.
Intre timp, primarul Nicolae Robu a anuntat ca daca CNI nu va construi sala polivalenta la timisoara, primaria va construi o astfel de sala, din fonduri de la bugetul local, pe locatia propusa, langa stadion.