Opinia Timisoarei

Nici 180.000 de turisti n-au fost curiosi de Timisoara Capitala Europeana a Culturii in prima jumatate a anului. Milionul de vizitatori asteptat de administratia Fritz, un vis frumos

TIMISOARA. Cu nici 200.000 de turisti in prima jumatate a anului in Timisoara Capitala Culturala Europeana, orasul pare departe de atingerea obiectivului administratiei Fritz de a atrage 1 milion de vizitatori la evenimentele TM2023.

Cu toate acestea, cei care se ocupa de promovarea celui mai important proiect de tara al Romaniei se arata inca optimisti ca urmatoarele luni vor inregistra o explozie a numarului de turisti.

In primele sase luni ale anului, in Timisoara au venit pana la 180.000 de turisti. Asteptam ca in a doua jumatate a anului cifrele sa creasca, pentru ca trendul este unul ascendent, si sper ca pana la finele anului sa atingem sau sa ne apropiem foarte mult de obiectivele propuse, cifra de un milion de vizitatori, numarul incluzandu-i pe toti cei care vin sa vada anumite evenimente fara sa innopteze, iar la turistii care si innopteaza, tinta noastra este de o jumatate de milion. Ne dorim sa crestem durata unui sejur mediu, suntem peste media pe tara in primul semestru si ne dorim sa creasca pana pana la finele anului. Din datele noastre, in zona privata (apartamente, pensiuni) numarul innoptarilor este mai mare decat in zona hoteliera, de 4%. Consideram ca Timisoara a intrat pe un drum nou, care sa o consacre ca destinatie turistica importanta si vrem sa fortam in anii viitori, intrucat Capitala Europeana a Culturii se termina la 31 decembrie 2023, dar orasul trebuie sa mearga inainte, iar turismul este un vector important de imagine, de crestere a prestigiului si un important factor economic”, a precizat Simion Giurca, presedinte al Asociatiei pentru Promovarea Timisoarei.

De mentionat ca in 2019, un an normal din punct de vedere al turismului, inainte de pandemia care a dat peste cap toate previziunile, la Timisoara au fost 396.644 de turisti care s-au cazat in tot anul, in conditiile in care aveam mai putine hoteluri ori apartamente inchiriate pentru vizitatori, conform anuarului Directiei de Statistica Timis. Dintre acestia 120.750 au fost straini.

In 2007, cand a fost Capitala Culturala Europeana, Sibiul a avut peste 1 milion de vizitatori, din care jumatate straini, la cele mai bine de 1500 de evenimente culturale organizate. Totodata, conform bilantului, turistii au cheltuit 200 de milioane de euro in oras in acel an.

Autoritatile au anuntat atunci ca prin spoturile publicitare 80% din populatia Europei a aflat de statutul Sibiului de capitala culturala europeana.

Exit mobile version