TIMISOARA. Premierul Nicolae Ciuca a transmis un mesaj la deschiderea conferintei Smart Diaspora, organizata de Universitatea de Vest din Timisoara si care s-a desfasurat luni seara in Sala Mare a Teatrului National Timisoara. In mesajul sau, prim-ministrul a solicitat debirocratizarea modului de gestionare al graturilor de cercetare si propunerea a cinci domenii de stiinte care sa fie finantate in mod prioritar.
In deschiderea discursului sau, Nicolae Ciuca a salutat prezenta ministrului Educatiei din Republica Moldova, Anatolie Topala.
”Va multumesc pentru ca in ciuda perioadei scurte de timp pe care ati avut-o la dispozitie de la anuntarea conferintei Smart Diaspora ati dat curs invitatiei de a participa la un eveniment care are ca obiectiv principal crearea de punti si canale de comunicare intre dumneavoastra si colectivele de cercetatori pe care le reprezentati si colegii dumneavoastra de aici, din România. Doresc sa le spun bun venit si cercetatorilor de peste Prut, sa il salut pe domnul ministru al educatiei si cercetarii din Moldova, domnul Anatolie Topala. Domnule ministru, bine ati venit, sunt bucuros ca Guvernul României a decis sa deschida linii de finantare specifice pentru colaborarea cu Republica Moldova, ca pas important pentru integrarea europeana a Republicii Moldova. Colegii mei din cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii se afla alaturi de mine, si alaturi de noi, pentru a va aduce la cunostinta si pentru a va detalia toate instrumentele de finantare pentru programele dedicate colaborarii cu Republica Moldova si va invit sa profitati de aceste zile ale conferintei, inclusiv pentru identificarea de noi parteneri pentru proiectele pe care le veti depune in aceste competitii”, a declarat Nicolae Ciuca.
Prim-ministrul s-a bucurat sa ii vada ”acasa” pe români.
”In calitatea mea de prim ministru, nu pot avea o bucurie mai mare decât aceea de a-i vedea laolalta, de a-i vedea „acasa” pe toti românii. As vrea insa sa clarific ce inseamna acest „acasa”. Nu am pierdut nicio ocazie, când am fost in calitati bilaterale, sa nu ma intâlnesc cu românii din diaspora si sa discuta legat de tot ceea ce traiesc legat de casa si ce putem face pentru dumnealor. Pentru multi dintre dumneavoastra, casa fizica nu mai este România. Chem, si fac un apel inspre intreaga clasa politica sa faca astfel incât România sa fie, de azi, casa dumneavoastra intelectuala si casa dumneavoastra profesionala. Sper ca va fi un prim pas astfel incât in viitor România sa fie si casa dumneavoastra fizica, impreuna cu familiile dumneavoastra si, de ce nu, impreuna si alaturi de colaboratorii dumneavoastra din strainatate care sa regaseasca aici, in România, un teren al oportunitatilor si al dezvoltarii personale si profesionale. Nu spun intâmplator acest lucru. (…) Când am intrebat tinerii daca s-ar intoarce acasa, nu a fost unul care sa nu readuca in discutie legaturile cu tara, cu familia, cu locurile natale”, a mai spus premierul.
Nicolae Ciuca a anuntat ca in curând vor fi contractate 120 de granturi de peste un milion de euro, destinate cercetatorilor din diaspora.
”In curând se vor afisa rezultatele si se vor contracta 120 granturi de peste un milion de euro destinate cercetatorilor din diaspora, romani si straini. Impreuna, si alaturi de cercetatorii din România, din ce in ce mai multi si mai buni, vreau sa va rog sa creati o masa critica a excelentei, o masa critica necesara unei schimbari de paradigma, o masa critica necesara pentru o translatie a economiei românesti dinspre productia simpla, bazata pe know-how extern, inspre o productie bazata pe cercetarea, dezvoltarea si inovarea autohtone care sa ne duca acolo unde noi, romanii, meritam”, a transmis Ciuca.
Nicolae Ciuca a facut si doua anunturi, unul legat de finantarea unor domenii prioritare si altul legat de debirocratizarea modului de gestionare al granturilor pentru cercetare.
”Ca premier am datoria sa fac, sa fac in asa fel incât lucrurile sa se intâmple in realitate si sa vorbesc. De aceea vreau sa fac doua anunturi: Primul: domnule ministru Burduja, va rog sa constituiti un grup de lucru interministerial astfel ca in cel mai scurt timp sa debirocratizam modul de gestionare al granturilor pentru cercetare. Nu este acceptabil ca un cercetator german sa poata achizitiona un reactiv in 5 ore, iar un cercetator român in 5 luni. Pâna la semnarea granturilor de reintegrare, estimata in august-septembrie, va solicit sa avem legislatia debirocratizarii adoptata si operationala. Cercetatorii trebuie sa stea in laboratoare, sa se preocupe de continutul activitatilor de cercetare, de diseminarea rezultatelor, de concretizarea si exploatarea acestora prin start-up-uri sau spin-off-uri, nu sa piarda timpul cu hârtii si sa se scufunde in birocratie; Al doilea anunt: va rog ca in urma acestei conferinte, ascultându-i pe cercetatorii de elita ai României, sa propuneti cinci domenii prioritare in stiinte, domenii pe care sa le aprobam in guvern si sa le finantam prioritar. De ce dorim acest lucru? Daca ne gândim unde am fi fost azi daca acum 10-15 ani am fi finantat, asa cum se discuta atunci, inteligenta artificiala si vehiculele electrice. Consider ca este momentul odata cu renasterea, aici la Timisoara, daca aici a fost ales locul unde sa renasca cercetarea si inovarea, aici la Timisoara trebuie sa nu ratam aceasta oportunitate in cercetare si inovare”, a transmis prim-ministrul.
In final, Nicolae Ciuca a multumit pentru organizarea conferintei Smart Diaspora de la Timisoara si a precizat ca aceasta reprezinta un nou inceput.
”Astazi, uitându-ma in aceasta minunata sala care gazduieste in armonie Opera Româna din Timisoara si cele trei teatre nationale din Timisoara, român, maghiar si german, si vazând cât este de plina, nu pot sa fiu decât fericit ca acum aproape 6 luni am raspuns favorabil initiativei Aliantei Timisoara Universitara si UEFISCDI de a organiza acest eveniment. Multumesc pentru implicare si cu totii au au inteles ca acest eveniment nu este o conferinta pur si simplu ci este momentul din care noi putem oferi un nou inceput. Nu as vrea sa ma refer la cuvântul introductiv. Intr-adevar, putem renaste. Cum? Precum Pasarea Phoenix. Asa sa fie, dar cred ca putem sa renastem realist, echilibrat asa cum am facut-o de fiecare data. Multumesc Timisoarei, va multumesc dumneavoastra, tuturor, ca ati venit pentru a adauga celebrarii culturii europene a Timisoarei componenta cercetarii de elita!”, a mai declarat Nicolae Ciuca pe scena Teatrului National din Timisoara.
Video: George Stefanita