TIMISOARA. Universitatea de Vest din Timisoara i-a conferit lui Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor si Ambasador al Romaniei la UNESCO, titlul de Doctor Honoris Causa, intr-un cadru festiv.
Nicolae Manolescu s-a aflat sambata la Timisoara pentru a primi cea mai inalta distinctie a Universitatii de Vest, titlul de Doctor Honoris Causa.
„Sunt onorat sa primesc acest titlu de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara. Partea festiva ma preocupa mai putin, dar in primul rand, nu pentru munca mea de-o viata pentru ca mai am de trait cativa ani si mai am de muncit, e vorba de universitate. Eu sunt om de scoala, de cand ma stiu, parintii mei au fost profesori. In al doilea rand e vorba de Universitatea Timisoara, ma leaga foarte multe lucruri de Timisoara, am venit de multe ori, in multe imprejurari si politice si literare si nu in ultimul rand ma bucur ca si stiintele literare, cum ziceau latinii pentru ei literatura era o stiinta, pentru noi nu e nici macar o aarta. Ma bucur foarte mult ca stiintelor literare le vine si lor randul la un moment dat. Sigur ca eu nu am capul plin de atatea cifre precum domnul Mugur Isarescu, predecesorul meu sa zic asa. Dar daca ma iau dupa palaria aceasta pe care o porti cand primesti titlul, am capul la fel de mare ca al lui„, a declarat Nicolae Manolescu.
Criticul literar, Nicolae Manolescu a vorbit, la Timisoara, si despre comunism, despre care a spus ca nu a murit, inca, si le-a atras atentia timisorenilor sa fie atenti asupra acestui aspect.
„Eu am publicat o brosura, nu prea stiu care sunt obiceiurile locului, dar sigur, comunismul merita sa fie dezbatut in continuare, nu de alta dar sa nu cumva sa ii dea prin cap sa reinvie. Voi, timisorenii, ati dat primele lopeti la groapa, sunteti groparii comunismului, dar trebuie sa fiti atenti acum, ca comunismul nu a murit chiar de tot. Era un film pe vremuri, Cainta, un film gruzin, daca imi aduc aminte, cu statuia lui Stalin pe care o tot ingropau si o dezgropau. Sigur, comunismul e la fel: il ingropi si iar il dezgropi si tot asa„, a spus Manolescu.
Nicolae Manolescu s-a nascut la 27 noiembrie 1939 in Ramnicu Valcea, judetul Valcea. El este critic si istoric literar roman, cronicar literar si profesor universitar, membru corespondent al Academiei Romane din anul 1997. Din anul 2005 conduce Uniunea Scriitorilor din Romania, iar din 2006 este ambasador al Romaniei la UNESCO.