TIMISOARA. In timpul campaniei electorale din 2012, candidatii prezenti la cele doua dezbateri, organizate in Aula Magna a Universitatii de Vest, au promis ca, atunci cand vor ajunge in functii, vor veni, la fiecare jumatate de an, la o intalnire cu profesorii universitari.
Mai mult, candidatii au semnat un document prin care consfinteau viitoarele intalniri. Chiar si actualul primar Nicolae Robu, de pe patul de spital, iscalea documentul prin care promitea sa vina la adunarile cu profesorii. Numai ca, desi a trecut un an si jumatate, primarul a ‘uitat” sa mai treaca pe la Universitate. La intalnirile cu profesorii, primarul ar fi trebuit sa afle cum poate ajuta mediul universitar, iar profesorii sa afle de la mai marele orasului ce pot face ei pentru Timisoara.
“Ar fi trebuit sa fie o actiune de tipul ‘toata lumea castiga’. Cu totii vrem sa sprijinim localitatea si regiunea. Din pacate, se prioritizeaza imediatul in detrimentul importantului”, spune Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.
“Printre nerealizarile acestui an pot sa trec si imposibilitatea continuarii lucrarilor la campusul de pe strada Oituz, acolo unde avem proiecte majore, de mare importanta atat pentru Universitate cat si pentru oras. In momentul de fata am fost reevaluati pe Programul Operational Regional si se pare ca suntem in faza finala de acreditare pentru primirea banilor pentru aceea constructie. Sumele sunt eligibile doar pana in iunie 2015, deci pana atunci ar trebui sa fie consumati toti acei bani”, sustine rectorul Universitatii de Vest.
Lipsa de implicare din partea autoritatilor locale a dus si la blocarea unui alt proiect important: cazul Colegiului Tehnic “Regele Ferdinand”, o cladire ce se degradeaza, unde Universitatea de Vest ar fi dorit sa faca investitii serioase, inclusiv intr-un centru de excelenta in sport, cu bazin de inot si terenuri de antrenament.
“Nu ni se spune clar nu, dar nici nu se face nimic. Daca vrei sa faci anumite lucuri, gasesti solutii. Daca nu, gasesti motive de amanare. Cred ca suntem un potential latent, inca nevalorificat corespunzator”, crede rectorul Universitatii de Vest.
Cu toate acesta in 2013 Universitatea de Vest din Timisoara a fost recompensata cu multe premii, la nivel national si international, iar studentii au obtinut performante deosebite la diverse competitii.
“OSUT a primit premiul national pentru cel mai reusit eveniment studentesc, la nivel national, in 2013, pentru StudentFest.Mai avem un premiu, luat de studentii Facultatii de Drept, locul II mondial intr-un concurs desfasurat la Pretoria, in Africa de Sud, un concurs legat de drepturile omului. Si mai sunt si multe alte premii iar toate acestea nu sunt intamplari izolate sau iesite din comun, ci o continuare a distinctiilor primite in anii anteriori” a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.
Din pacate, anul 2013 a fost unul in care au aparut si probleme.“Firma care a castigat licitatia pentru camin a intrat in insolventa, ceea ce a dus la prelungirea termenului de executare a constructiei. Oricum, nu ne-am propus sa-l finalizam in acest an, dar insolventa firmei a dus la prelungirea termenului de implementare, la fel lipsa banilor de la Minister a fost un alt factor care a dus la aceste intarzieri. In bugetul anului viitor e prevazuta o suma importanta pentru realizarea lucrarilor la camin si, in momentul in care bugetul se aproba, vom continua lucrarile, evident, cu un constructor care va castiga legal continuarea acestora”, a mai spus rectorul UVT.
Dincolo de bilantul anului in curs stau planurile pentru cel viitor. Anul 2014 va fi unul special pentru Universitatea de Vest din Timisoara. In 2014 se va desfasura campania UVT ’70, dedicata implinirii a 70 de ani de la infiintarea Universitatii. Nu este vorba despre un simplu eveniment ci despre o insiruire de manifestari care va culmina cu
aniversarea propriu zisa, din luna mai 2014. Cu aceasta ocazie, Timisoara va gazdui, in premiera, o sedinta a Consiliului National al Rectorilor din Romania.
FOTO: Constantin Duma