TIMISOARA. Ingrozit de gandul ca Timisoara va trebui sa restituie 6 milioane de euro bani europeni pentru ca vaporasele cuprinse in proiectul pe fonduri europene nu circula inca pe Bega. Totul din cauza ca nu a fost infiintata inca Administratii Caii Navigabile.
CITESTE SI: Premiera la Timisoara. ‘Padure’ de brazi de Craciun cu totul speciali, in centrul orasului
In iunie a expirat termenul pana la care vaporasele trebuiau sa asigure transport public pe Bega, iar primarul Nicolae Robu a solicitat o prelungire a acestuia pana in 31 decembrie. Daca nici pana atunci nu se va finaliza proiectul, Timisoara va fi in situatia de a inapoia cele 6 milioane de euro.
Primarul Robu a declarat marti ca va trimite o instiintare catre Comisia Europeana in care va explica in ce fel a ajuns municipalitatea in aceasta situatie exclusiv din cauza Guvernului si a ministerelor din subordine.
CITESTE SI: Momentul care a pus Timisoara pe harta luminata a Europei. Vestea care a uimit un continent intreg
„Am avut documentul la semnat, dar nu l-am semnat pentru ca vreau sa mai pun la punct detaliile. Facem sesizare la Comisia Europeana prin care anuntam ca noi ne-am achitat de toate obligatiile pe care le-am avut si guvernul Romaniei nu vrea sa ne dea aprobarea indicatorilor pentru navigarea pe canalul Bega. Sunt convins ca de la Comisia Europeana se va face o atentionare la Guvernul Romaniei. Daca proiectul nostru a fost eligibil, daca l-am pus in practica corect, nu o sa tolereze cei din CE ca niste indivizi vremelnici in scaune inalte sa blocheze atingerea obiectivelor unui proiect. Sa creeze acea autoritate, Administratia Caii Navigabile Canalul Bega. Sunt convins ca Guvernul Romaniei isi va face si el temele in momentul in care va primi o atentionare din partea Comisiei Europene. Zilele astea, poate chiar azi, vreau sa il trimitem. M-am uitat peste el si mai sunt cateva ajustari„, a precizat primarul Nicolae Robu.
CITESTE SI: Trenulet la Targul de Craciun de la Timisoara. A fost bataie pe casute. Ce surprize vom mai avea
Cele 7 vaporase au fost cumparate de Primaria Timisoara in cadrul unui proiect european in baza caruia au fost amenajate si malurile Canalului Bega. Desi vaporasele au fost achizitoonate, acestea nu pot circula legal, ca transport public in comun, asa cum prevede proiectul, deoarece acest lucru nu este reglementat la nivel national.
Pentru ca vaporasele sa circule, este nevoie de crearea unei Autoritati Navale, insa lucrurile treneaza prin ministere, la Bucuresti.
In cazul in care aceasta Autoritate nu va fi infiintata si vaporasele nu vor putea circula, pana la finalul acestui an, Primaria Timisoara va trebui sa inapoieze suma de bani cu care UE a contribuit la intregul proiect. Vorbim de 6 milioane de euro.