TIMISOARA. Conducerea Primariei Timisoara vrea sa reduca nivelul de poluare din oras si ameninta cu taxe uriase marii poluatori. Potrivit primarului Nicolae Robu, municipalitatea va angaja o firma autorizata sa faca masuratori in Timisoara pentru a stabili clar gradul de poluare.
Pe baza acestor masuratori, Consiliul Local Timisoara poate impune o taxa speciala care sa fie achitata anual doar de anumite companii.
„Eu sunt dispus sa platim din banii primariei o firma autorizata sa faca astfel de masuratori, daca Garda de Mediu nu va fi in masura sa identifice poluatorii. Nu mai putem sa stam in acest joc, in care noi spunem ce simtim cu nasul propriu si ceea ce ni se prezinta in fata ca rezultate ale unor masuratori. Eu nu am nimic cu nicio companie, le respect pe toate. Nu are voie sa faca miros nicio companie. Eu am nevoie de masuratori certificate. Sunt compusi volatili care pot fi si ei determinati prin masuratori. Dupa masuratori vom aplica, incepand de cand putem, asta inseamna peste 6 luni, ca asa este reglementat prin Codul Fiscal, taxe foarte mari pentru cei care polueaza, fie si olfactiv, cu atat mai mari cu cat este mai mare poluarea. Vom aplica tot ce ne permite cadrul legal ca sanctiune. Daca vom avea baza legala sa ridicam autorizatia de functionare, vom face si asta”, a explicat primarul Timisoarei.
Municipalitatea mai percepe o taxa de mediu de 500 de lei pe an. O platesc aproape 8.000 de companii care desfasoara activitati cu impact asupra mediului.
Cuantumul taxei speciale nu a fost decis inca, insa Nicolae Robu sustine ca pentru unele companii va fi uriasa.
„Codul Fiscal nu are o limita. Este vorba despre o taxa speciala stabilita de Consiliul Local. CLT trebuie sa faca o analiza, sa vada nivelul de poluare. La Galati, Combinatul Siderurgic plateste 7 milioane de lei pe an. Atunci cand stabilesti cuiva o taxa de acest gen, e nevoie de o fundamentare. Trebuie sa fie un nivel rezonabil, nu intereseaza pe nimeni sa fie o taxa uriasa, sa plece compania si sa ramana oamenii fara locuri de munca. Taxa se stabileste in functie de nivelul de poluare”, ne-a declarat Adrian Bodo.
Primarul Nicolae Robu sustine ca se lucreaza deja la un proiect si o metodologie in acest sens.
„Companiile acestea trebuie sa inteleaga ca orice nume bun ar avea pe plan international nu le este permis sa produca daune sanatatii timisorenilor, nici macar disconfort. Cata vreme avem baza legala, pe mine nu ma intereseaza nimic, decat sa aplic legea si sa apar interesele timisorenilor. Nu suntem colonie, suntem o tara membra a UE si nu avem nicio pretentie speciala, ci aceleasi care exista in Franta, in Austria, in Germania, in Olanda, in UE”, a conchis Robu.