TIMISOARA. Timisorenii sunt interesati si sustin cultura si, mai mult decat atat, sustin Timisoara pentru candidatura la titlul de Capitala Culturala Europeana, acesta fiind rezultatul unui studiu. Primarul Nicolae Robu a facut un apel la cei bogati sa sustina acest proiect.
„Se vede o dorinta a multor timisoreni ca orasul nostru sa devina Capitala Culturala Europeana. Dincolo de lobby, e nevoie sa sustinem candidatura noastra cu lucruri concrete. Trebuie sa urmam un program de pregatire a candidaturii foarte riguros. In cele din urma se evalueaza un dosar cu piesele care trebuie sa fie intocmite de o anumita maniera si nu avem voie sa ne cream iluzii ca daca noi intre noi ne laudam foarte mult, atunci vom fi automat si declarati castigatori. Trebuie sa constientizam ca vom fi intr-o competitie si ca trebuie sa ne respectam contracandidatii: orase care au atuurile lor si o subapreciere a acestora ar fi o greseala din partea noastra. Timisoara are un potential urias, dar trebuie sa stie sa valorifice acest potential si sa il puna in practica acest potential. Am incredere ca noi, comunitatea timisoreana vom sti ce trebuie sa facem pentru candidatura noastra ca sa fie cea de succes„, a spus Nicolae Robu.
Primarul a facut un apel la bogatii Timisoarei sa se alature proiectului si sa contribuie cu bani la bugetul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana si le-a atras atentia celor care critica proiectul sa se abtina in a-l mai comenta.
„Daca oamenii instariti ai Timisoarei nu vin cu buget inspre Asociatie, atunci sansele de reusita scad. Numai primaria pe de o parte nu va putea face fata cerintelor, pe de alta parte nici nu e bine sa fie doar ea ca sustinatror efectiv al acestui proiect. Este foarte important ca proiectul sa fie al comunitatii. Nu este un proiect al primariei, nici al primarului Nicolae Robu, este un proiect al Timisoarei si ar fi cazul ca cei care incearca, fara a fi atenti la consecinte, sa atace echipa, sa inteleaga lucrurile corect si sa nu mai faca lucrul acesta cand e vorba de Timisoara Capitala Europeana a Culturii. Trebuie sa fim cu totii uniti si sa pregatim candidatura de o maniera impecabila„, a mai spus Robu.
In urma cu doar doua saptamani, primarul Nicolae Robu ii critica el insusi pe membrii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala, pe care ii acuza de neseriozitate.
In acelasi timp, Universitatea de Vest din Timisoara, prin Facultatea de Sociologie a realizat un sondaj pe un esantion de 1.164 de timisoreni si o ancheta sociologica. 17,01% dintre acestia considera ca principalele piedici pentru ca Timisoara sa devina Capitala Europeana a Culturii in 2021 este lipsa banilor si neimplicarea locuitorilor. Alti 94,7% considera ca viata culturala aduce beneficii Timisoarei.
Disponibilitatea de implicare in acest proiect este, de asemenea, una mare(55%). Unul dintre argumentele pentru care Timisoara trebuie sa castige competitia este ca are un nivel cultural important, considera 13,5% dintre cei chestionati.
76,8% considera ca evolutia orasului este foarte buna, buna sau potrivita, iar cele mai apreciate elemente sunt spatiul verde (34,4%), oamenii (11,1%) si patrimoniul arhitectural (11,1%). Nu sunt deloc apreciate traficul si aglomeratia (22,7%).
Peste 68% din timisoreni au auzit de candidatura orasului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021.
Se vor imparti flyere, stickere si tricouri in Timisoara, pentru ca locuitorii sa afle de campania orasului
Pentru ca timisorenii sa fie cat mai informati despre acest proiect important, in data de 15 ianuarie va fi demarata campania de comunicare „Cultura uneste comunitatea„. In cadrul campaniei vor fi impartite flayere, stickere, tricouri si alte materiale promotionale, atat in scoli si universitati, cat si pe ghiseele RATT ori ADP, precum si la Aeroport.
Tot in data de 15 ianuarie va fi lansat si site-ul timisoara2021.eu unde timisorenii vor putea afla informatiile necesare pentru campania de comunicare.
„Costurile campaniei sunt de 11.000 de euro pentru conceptul campaniei si 16.000 de euro pentru materialele de promovare si informative. Totalul proiectului este de 27.000 de euro si este finantat de primaria Timisoara„, a declarat Simona Neumann, directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.
Depunerea dosarului de candidatura se va face la sfarsitul anului 2015, iar evaluarea va avea loc pana in 2017.
Recent, seful Filarmonicii Banatul, Ioan Garboni, sustinea pentru opiniatimisoarei.ro ca in aceasta competitie, Timisoara ar trebui sa se teama cel mai mult de Craiova, care pompeaza bani foarte multi in proiectul de capitala culturala europeana. Intrebat daca si lui ii este frica de olteni, Nicolae Robu a spus cae convins ca Timisoara va avea mai multi bani.
„Nu stiu daca are buget mai mare. In niciun caz nu are buget mai mare ca Timisoara, per ansamblu. Bugetul nostru este mult mai mare decat bugetul Craiovei, numai ca noi nu alocam banii doar pe Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, ci o multime de bani sunt alocati catre institutiile culturale ale orasului, apoi sunt alocati multi bani pentru diverse evenimente concrete si desigur ca sprijinim si Asociatia prin cotizatia pe care o platim lunar si prin alocarea de fonduri punctual pe anumite proiecte„, a declarat primarul Nicolae Robu.