TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu a reactionat dupa ce in spatiul public au aparut primele imagini cu terenul de sport transformat de Politia Locala Timisoara in parcare, direct pe gazon.
Este vorba de un teren de 1280 de metri patrati pe care Consiliul Local l-a transferat Politiei Locale in luna martie, de la Baza Electrica si pe care politistii il folosesc pentru a-si parca masinile.
Intr-un oras cu o structura sportiva dezastruoasa, parintii copiilor care activeaza la clubul Electrica si-au exprimat revolta pentru felul in care au decis politistii locali sa foloseasca terenul de sport si au comentat indelung imaginile cu zecile de autoturisme asezate pe gazonul sintetic, ingrijit de altfel foarte bine pana acum de STPT care are in administrare baza sportiva.
Primarul Nicolae Robu s-a aratat si el nemultumit de decizia subalternilor sai si a facut o promisiune.
„Nu mi se pare normal. E o prostie ce au facut politistii, ca au parcat masinile acolo. Cei ce vad pozele nu stiu un lucru: nu era o baza sportiva inscrisa in registrul bazelor sportive. A fost o amenajare. E o alta baza alaturi, care e folosita (Baza Electrica, n.r.). Asta e una nefolosita. Politia locala ar fi trebuit sa dea jos acel covor sintetic si sa foloseasca terenul in scopul in care i-a fost atribuit. Trebuie sa ai in vedere si perceptiile. Orice om de bun simt, cand vede o masina pe o suprafata sintetica dedicata sportului, e revoltat. Politia Locala a gresit, nu are dreptul sa parcheze in aceste conditii si ar trebui sa ii duca mintea pe cei care au parcat ca nu e normal sa faca asa ceva„, a declarat vineri primarul Nicolae Robu.
La randu-i, Politia Locala Timisoara a explicat de ce a fost nevoie de preluarea acestei bucati de teren
si ce planuri exista pe viitor pentru aceasta.
„Ca urmare a necesitatilor operative de funcționare a Politiei Locale, a necesitatii asigurarii unui spatiu pentru autovehiculele institutiei care sunt dotate cu mijloace de comunicare si camere de filmat, in regim STS, precum si datorita necesitatii crearii unor locuri de parcare pentru cetatenii care vin in vederea solutionarii unor probleme la sediul Politiei Locale, dar nu in ultimul rand pentru construirea unui dispecerat de monitorizare pentru sutele de camere video ce vor fi achizitionate si construirea unei sali de instructaj a politistilor locali ce asigura strada, s-a obtinut prin hotarare de consiliu local terenul din vecinatatea Politiei Locale, acesta fiind proprietatea municipiului Timisoara. Mentionam ca aceasta necesitate a fost impusa si de imposibilitatea accesarii unor fonduri europene, din cauza lipsei spatiului aferent, conform standardelor, in contextul in care se doreste achizitionarea a sute de camere video pentru monitozarea video a orasului. Revolta unor cetateni nu este justificata, deoarece in locatia respectiva mai exista si alte terenuri asemanatoare pentru desfasurarea unor activitati sportive. Vom analiza sa vedem ce este de facut si vom amenaja in alta parte un teren de sport precum cel care i-a revenit Politiei Locale in urma votului consilierilor locali„, a transmis pentru opiniatimisoarei.ro, Daniela Seracin, purtator de cuvant al Politiei Locale Timisoara.
Activistul civic Cristi Brancovan: Schimbarea destinatiei terenului de sport transferat la Politia Locala este ilegala
Cristi Brancovan atrage atentia ce schimbarea destinatiei terenului de sport, transferat prin hotarare de consiliu, cade sub sanctiunea Legii Educatiei Fizice. A facut in aceasta dimineata si o sesizare catre conducerea Politiei Locale.
„In legatura cu articolul de presa din data de 19.04.2019 din Opinia Timisoarei cu privire la schimbarea destinatiei bazei sportive proprietate a municipiului Timisoara, aflata in folosinta Directiei Politiei Locale Timisoara, din teren de fotbal in parcare auto, va aduc la cunostinta faptul ca Sanctiunea impusa prin legea 69/2000 a Educatiei Fizice si Sportului este: Art. 92(2) Nerespectarea dispozitiilor art, 78 1 si 79 de catre autoritatile administratiei publice si societatile comerciale care au dobandit sau detin baze si/sau instalatii sportive, prin schimbarea destinatiilor acestora, se sanctioneaza prin reintoarcerea de drept a bazelor si/sau instalatiilor sportive in domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale. Va solicit sa luati act de aceasta sesizare si sa reglementati problema prin norme interne in caz contrar voi sesiza Directia Judeteana de Sport Timis, ce este competenta sa puna in aplicare prevederile legale impuse prin legea sportului„, a transmis activistul civic Cristi Brancovan.
Iata ce prevede Legea Sportului
Art 79
(1) Schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului şi cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate.
1) Prin excepţie de la alin. (1), desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau alunităţilor administrativ-teritoriale se poate face numai prin hotărâre a Guvernului, cu condiţia ca autorităţile
administraţiei publice să aprobe în prealabil, în condiţiile legii, documentaţiile tehnico-economice aferente unor obiective de investiţii destinate educaţiei fizice şi sportului, care vor fi construite pe acelaşi amplasament.
(la data 18-dec-2014 Art. 79, alin. (1) din titlul XII completat de Art. 45 din capitolul III din Ordonanta urgenta 83/2014 )
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi societăţilor comerciale care deţin active patrimoniale destinate activităţii sportive ce au aparţinut statului.