Edilul sustine ca daca a reusit sa redreseze situatia financiara a RATT, la Colterm este mai greu.
„Regret ca la Colterm nu s-a reusit pana in prezent sa se obtina o insanatosire substantiala a situatiei, acolo inca avem de acoperit deficite mari, avem de platit datorii mari mostenite. Din pacate, nici serviciile catre populatie nu sunt de natura sa ne multumeasca. Eu, personal, sunt nemultumit ca intr-o perioada in care n-a fost prea frig, Colterm nu a reusit sa furnizeze agentul termic in acord cu conditiile meteo si, prin urmare, facturile cetatenilor au fost mai mari decat ar fi fost normal sa fie. Sigur, se invoca limite ale sistemului tehnologic, faptul ca nu se poate regla fin, cat sa fie agentul, ci in anumite trepte, dar nici pe mine si nici pe cetatenii care platesc nu ne multumesc explicatiile, ci ne intereseaza doar rezultatele pana la urma”, a declarat primarul.
Edilul spune ca impactul proiectului de retehnologizare a Colterm nu este atat de mare cat ar trebui. Colterm are in continuare datorii la vechiul furnizor de gaz, Petrom, mare parte din ele si din cauza Primariei, care nu a platit subventiile la timp.
„Din pacate, impactul retehnologizarii asupra eficientei producerii si livrarii la client a agentului termic e destul de redus. Se impune reabilitarea sistemului de transport si distributie a agentului termic, pentru ca acolo sunt pierderi foarte mari, si se impune trecerea la contorizarea pe orizontala. Situatia companiei este una foarte critica, eu m-as fi asteptat sa vad ca persoanele care conduc Colterm sunt putin mai stresate de situatia in care se afla compania. Nu exista o neliniste fireasca, mizandu-se mereu pe ajutoare din partea primariei. E adevarat ca o buna parte dintre datorii provin din faptul ca Guvernul nu a platit catre Primarie si Primaria nu a platit catre Colterm subventia. Sunt datorii istorice care au atras dupa ele majorari, penalitati, samd. Dincolo de asta exista o problema interna”, a completat Nicolae Robu.
Intrebat ce masuri a luat cand a observat ca, pentru al doilea an la rand, Colterm a furnizat mai mult agent termic decat trebuia atunci cand temperaturile de afara erau destul de ridicate, Robu a raspuns ca explicatia Colterm este ca „nu se pot produce adaptari foarte fine ale parametrilor agentului termic la conditiile meteo, ci in anumite trepte”.
„Au fost masuri interne, nu intram in detalii de organizare, una dintre ele a fost rezilierea contractului la gaz cu Petrom, a fost o performanta ca am reusit lucrul acesta in conditii amiabile, in conditii in care avem foarte mari datorii fata de Petrom si incheierea unui contract cu 25% mai mic”, a conchis Robu.
Despre alte masuri, edilul a tinut sa precizeze ca „nu are rost sa intram in detalii tehnice”.
Petrica Pampu: Stresul este, n-are cum sa nu fie
Directorul Colterm, Petrica Pampu, spune ca societatea a achitat, in perioada 2008 – 2012, peste 80 de milioane de lei la furnizori si banci, bani adunati din dobanzi si din penalitatile de intarziere. In momentul de fata, Colterm are datorii de aproximativ 75 de milioane de lei: 30 de milioane pentru carbune, 30 de milioane pentru transportul carbunelui, iar 15 milioane pentru gaz, la furnizorul vechi.
„Datoriile pe care le avem sunt pentru combustibil, acestea sunt cele mai mari, la carbune si gaz. Noi banii ii recuperam pana in iulie aproape, de la populatie, pentru energia termica pe care o producem. Avem 60 de milioane de lei datorii pentru carbune, carbune propriu-zis si transport la CFR. La gaz avem inca 15 milioane de lei, datorii vechi. Sa vedem cat vine factura de la furnizorul nou, noi am platit in avans pana acum, acum incep sa vina facturile, prima e pe ianuarie. Avem un grafic de esalonare. Intre 2008 si 2012 noi am primit subventii, dar au fost intarzieri mari si am facut si imprumuturi la banci, care au general dobanzi, s-au adunat si penalitati de la furnizorii de materie prima. Peste 80 de milioane de lei am platit dobanzi si penalitati”, a declarat Petrica Pampu pentru opiniatimisoarei.ro. Pana acum societatea a primit bani sa-si achite datoriile din bugetul local, esalonat.
Cat despre stresul pe care nu-l vede Nicolae Robu, seful Colterm sustine ca este agitatie, n-are cum sa nu fie, insa nu o arata.
„Stresul este, poate nu mi l-am aratat public si n-am iesit cu multe informatii, dar stresul cu datoriile financiare n-are cum sa nu fie. Avem stres. Despre partea de caldura, avem o energie mare in sistemul de termoficare si au fost diferente de temperatura, de multe ori a fost noaptea 0 grade, iar ziua 15. Atunci ar trebui ca fiecare sa-si gestioneze din bloc cantitatea de energie termica necesara confortul”, ne-a mai spus Pampu.