TIMISOARA. „Schimbarea in bine depinde de tine!” Acesta era sloganul cu care Nicolae Robu i-a convins pe 55.422 de timisoreni sa-l voteze. Alegatorii si-au pus toata increderea in aceea ca odata cu preluarea de catre Nicolae Robu a destinelor orasului, intr-adevar va avea loc o schimbare in bine. Nimeni nu se gandea ca totul a fost doar o cacealma, ca promisiunile cu care Robu a defilat in campanie erau doar minciuni electorale. Astazi se implineste exact 1 an de cand liberalul Robu a sarbatorit victoria in cursa pentru Primaria Timisoara.
Cu ce ne-am ales, noi timisorenii? Cu promisiuni si idei, unele de-a dreptul fantasmagorice, caci primarul nostru viseaza si viseaza bine si foarte colorat. Viseaza la fantana cu jocuri de apa, lumini si muzica pe Bega, la muzee de stiinta si, mai nou, la metrou. Trezirea la realitate este insa una crunta: orasul e ciuruit de gropi, trotuarele sunt praf, cersetorii si cainii vagabonzi isi impart strazile ca intr-un film prost. Iar unii cetateni, oameni cu buletin de Timisoara de-o viata, n-au vazut, iata, nici in secolul 21 canalizare.
De cand l-am trimis pe Gheorghe Ciuhandu in istorie, avem mai multi copaci iluminati arhitectural si placute montate in intersectii prin care suntem indemnati sa nu aruncam chistoacele pe jos, o strada pietonala la care singura contributie a noului primar a fost sa taie panglica si padure de palmieri in buricul targului, ca la Miami.
10 iunie 2013 inseamna, asadar, un mic bilant pentru primarul Timisoarei. Inainte sa ne pornim spre urnele de vot, ne promitea marea cu sarea si chiar isi impartise promisiunile pe 6 luni si pe 4 ani.
Iata ca s-a scurs deja un an si, daca tragem linie, vedem ca Nicolae Robu n-a fost in stare sa faca mai nimic din cele fagaduite pe jumatate de an, daramite pe 12 luni.
Rupt de realitate, Nicolae Robu a reusit doar sa le arate timisorenilor ca pastoreste un oras rupt in coate cu pretentii de productie cinematografica de fictiune.
Sa luam pe rand promisiunile electorale facute de primarul Nicolae Robu, numai pentru primele 6 luni de mandat! (vezi foto cu pliantul cu care le-a burdusit alegatorilor cutiile postale in campanie)
Primarul Robu o vede ca pe o victorie. Spune ca a reusit sa se tina de cuvant si a ispravit mutarea Acvariului din Piata Operei. Cu toate ca a dat la schimb 3 terenuri valoroase din patrimoniul orasului, din care unul chiar in buricul targului, in Piata 700. S-a miscat insa cam greu. Abia de Craciun a scos primul surub al constructiei de sticla, moment pe care l-a marcat mai ceva ca la Hollywood. Si, din cate stim, unele institutii ale statului sunt foarte curioase si chiar au inceput investigatiile pentru a stabili cum s-a facut tranzactia, cat este de legala oferirea drept „cadou” a unuia dintre terenurile cu pricina al caruia proprietar este inca neclar. Mai mult, se cerceteaza si oportunitatea acestui transfer in conditiile in care motivatia prezentata de primaria lui Nicolae Robu, aceea a realizarii unui pasaj rutier pe sub Piata Operei, nu prea sta in picioare. Pentru ca bani pentru lucrare nu se vor gasi prea curand si atunci legitima intrebare se pune: cine va da cu subsemnatul?
2. Repararea trotuarelor din centrul istoric (str. V. Alecsandri, etc) si a aleilor de pe malul Begai.
Praf si pulbere! Asa pot fi descrise trotuarele din centrul istoric al Timisoarei. Si sa nu mai vorbim de strazi. Chiar in primele saptamani dupa ce a ocupat fotoliul de primar, Robu si-a trimis o parte din muncitori sa astupe gropile de pe trotuare. Insa doar pe strada Vasile Alecsandri, acolo unde isi are sediul Partidul National Liberal filiala Timis, organizatie pe care dumnealui o conduce. Dar de la Alecsandri spre alte strazi mai e cale lunga. La 2 pasi de strada Vasile Alecsandri, in sensul de la Marasti, dar si pe strazile din jur, trotuarele sunt gaurite din loc in loc, demne parca de un scurtmetraj ce infatiseaza caderi de meteoriti. Iar asfaltul din sens e la fel. Plus denivelari, bonus. O binecuvantare, mai ales pentru soferii mai neindemanatici. De cealalta parte, la un pas de cladirea in care functioneaza Primaria Timisoara, chiar peste strada, trotuarul e pur si simplu raschetat de stratul de uzura. Iar in unele gropi a crescut deja iarba. Sa nu mai vorbim asadar de alte zone din oras unde timisorenii se iau cu mainele de cap cand se urca la volan.
3. Desfiintarea cvasigenerala a fasiilor de pamant (pretinse “spatii verzi”) dintre trotuare si carosabil – principala sursa a prafului si noroiului din Timisoara.
Alt praf in ochii timisorenilor! Intr-un an de zile Nicolae Robu a reusit sa ceara angajatilor Directiei de Mediu sa puna la treaba firmele contractate de primarie pe domeniul spatiilor verzi si, in unele zone din oras, au disparut cateva fasii hulite de intaiul gospodar al Timisoarei. Mai cvasigeneral, asa. Asta, evident, n-a ajutat cu nimic la disparitia prafului si a noroiului din Timisoara, „cvasigeneral” vorbind. In proportie covarsitoare, fasiile verzi pline de noroi sunt la locul lor.
4. Transformarea in spatii verzi a tuturor spatiilor virane din oras care se preteaza la asa ceva.
Un minus mare pentru primul an de mandat al primarului Robu. Desi are intalniri zilnice cu mass-media locala, primarul nu s-a laudat niciodata, asa cum ii sta in fire, despre transformarea macar a unui singur spatiu viran in… spatiu verde. Prin Timisoara sunt o gramada de terenuri goale, pline de balarii si neingradite. Unele pot fi vazute chiar langa zona Cetate, la fosta tipografie, sau pe strada Demetriade, inspre UMT. Daca ne gandim bine, toate pot fi considerate spatii verzi…
5. Curatarea orasului de caini fara stapan, prin prinderea, sterilizarea si tinerea lor in adaposturi.
O minciuna mai gogonata nu putea gasi intaiul gospodar al Timisoarei. Fata de acum un an, avem in plus o hotarare de consiliu local prin care timisorenii au fost obligati sa-si sterilizeze cainii care nu sunt de rasa. Si sa plateasca o amenda consistenta daca au mai multe animale de companie in casa. In rest, din cei peste 8.000 de caini fara stapan din Timisoara, atat cat estimau specialistii din primarie ca sunt pe strazi, cateva sute au fost sterilizati. Iar despre punerea lor in adaposturi nici nu poate fi vorba. Singurul adapost este cel ridicat de Danyflor la marginea Timisoarei, inspre Sag, care are locuri limitate. Maidanezii nu s-au speriat deloc de promisiunea facuta de primarul Robu si inca umbla in haite prin oras. Iar adeseori prefera promenada prin centru spre nemultumirea timisorenilor care se tem ca nu cumva animalele infometate sa le atace copiii.
6. Eradicarea cersetoriei si vagabondajului din oras.
Eradicare este un termen extrem de pretentios, de care primarul Timisoarei nu s-a ferit. A eradica inseamna, printre altele, si a starpi. A dezradacina. A desfiinta. A smulge din radacini. Cum poti face asta cu cersetorii? Oamenii strazii n-au plecat din oras, nici n-au fost izgoniti si nici „eradicati”. Sunt peste tot, in gara, in centru, langa Catedrala, in Piata Unirii, langa primarie. Sufla in pungi cu aurolac si cer bani de la trecatori. Timisoreni, turisti, nu conteaza. Multi n-au acte, adaposturi nu exista, iar nimeni, nici macar primarul Nicolae Robu, nu poate interzice unui om sa intre in Timisoara, fie ca are sau nu are buletin de oras. Pentru ca dreptul la libera circulatie este consfintit prin Constitutie. Pentru timisorenii naivi care au crezut ca una ca asta se poate rezolva in numai 6 luni, ca deh, a promis-o, primarul a facut un exercitiu de imagine. Le-a poruncit politistilor locali din subordine sa-i mai ridice pe cersetori de pe strazi si sa ii… indemne sa mearga pe la casele lor. Rezultatul? Vagabonzii se plimbau o ora – doua pe la sediul Politiei Locale pentru o amprenta si-o amenda, apoi se intorceau la cersit.
7. Simplificarea birocratiei si scurtarea drastica a termenelor de acordare a diverselor avize si, in general, a termenelor de raspuns la demersurile cetatenilor.
Tot ce a facut in primarie in materie de reducere a birocratiei a fost sa scurteze termenele de acordare a anumitor avize. Macar pe hartie. Si o mica dispozitie pentru angajati, ca acestia sa raspunda timisorenilor la solicitari in 15 zile, nu in 30, cum prevede legea.
8. Curatarea orasului de buruieni (multe dintre ele – de exemplu: ambrozia-datatoare de alergii).
Noroc cu primavara ploioasa. A trecut un an de la aceasta promisiune si timisorenii n-au scapat de alergii. Ba chiar au ajuns la spital din cauza lor. Daca ne luam dupa punctul 8 din pliantul electoral cu care a defilat Robu in campanie, acesta ar fi curatat orasul de buruieni, „multe dintre ele”. Dar tot ce-a facut a fost sa ii atentioneze pe timisoreni sa-si smulga buruienile, pentru ca altfel ii trimite pe capul lor pe politistii locali cu controlul. Dar si cu chitantierul de amenzi dupa ei. Balariile isi vad linistite de viata lor printre blocuri si la margine de strada, iar timisoreanul e pus la o noua cheltuiala: sa-si ia masina de tuns iarba.
9. Reducerea timpului pierdut de cetateni in asteptarea mijloacelor de transport in comun, prin imbunatatirea frecventei de circulatie a acestora.
Daca nu stiati, va spunem noi: RATT e pe butuci. Tramvaiele sunt praf, iar conducerea regiei inca face concedieri. Timisorenii tot asteapta dupa mijloacele de transport in comun mai mult decat trebuie. In plus, in unele zone, primarul a uitat sa ia in calcul si santierele care urmau sa fie deschise in oras, iar autobuzele si tramvaiele fac si ele parte din trafic. Si uite-asa, o alta comedie proasta si-a facut loc in lista de promisiuni cu care Nicolae Robu a spart caramizi pe piept ca sa se vada cu voturile in urne.
10. Plombarea TUTUROR gropilor din asfalt.
Un „no comment” s-ar potrivi de minune aici. Dar preferam sa-i dam argumente primarului, in speranta ca poate va intelege ca in tot acest timp i-a mintit cu tupeu pe timisoreni. I-a mintit ca le astupa gropile de pe strazi. Nu una, doua, trei, ci TOATE! Peste iarna au aparut insa si mai multe. Iar plombarile nu merg deloc asa cum vrea Robu. Sa dam doar cateva exemple: in zona Balcescu gropile au facut coalitie si s-au pus in fata soferilor cu nesimtire. In sensul giratoriu din Piata Marasti au aparut tot pe nesimtite. In Soarelui, chiar in cartierul in care locuieste primarul, sunt gropi cu gramada. Pe strada Miresei la fel. Iar de periferie nici nu mai vorbim. Daca Nicolae Robu chiar nu ne crede, soferii pot confirma oricand cele spuse. Poate chiar soferul dansului.
11. Infiintarea Directiilor de Educatie si Sanatate in Primarie.
Asta n-avea cum sa nu-i iasa primarului din prima. Pentru ca operatiunea se facea in cateva minute cu pixul pe organigrama cu angajatii primariei. Pac, pac, cateva permutari scurte si a modificat lucrurile: infiintat cele doua noi directii, de Educatie si de Sanatate, in primarie.
La toate esecurile pe 6 luni, despre care vorbim cu generozitate abia dupa 1 an, am putea adauga multe altele pe care primarul Nicolae Robu nu le-a pus si pe hartie. Inainte de alegeri avertiza cu vehementa, verbal ce-i drept si nu in scris, ca printre primele masuri pe care le va lua cand se va instala in fotoliul de primar va fi aceea sa se scape de eternul secretar al primariei Timisoara, Ioan Cojocari. Longevivul si simpaticul „Johnny” sau „Cojo”, dupa cum mai este cunoscut printre functionari si prieteni, e bine mersi la locul lui.
Topul proiectelor stiintifico-fantastice propuse timisorenilor de Nicolae Robu in primul an de mandat
Anul care s-a scurs a adus pentru timisoreni nu doar minciuni gogonate si promisiuni neonorate, ci si proiecte megalomanice, care, evident, nu se vor realiza niciodata. Sau cu certitudine, nu in secolul asta.
Zilnic Nicolae Robu ii asteapta pe jurnalisti la briefing-uri de presa unde le povesteste tot ce viseaza el noaptea. Si isi prezinta „ideile” drept „proiecte pentru Timisoara”. In realitate sunt doar “fantezii“, nicidecum “proiecte concrete pentru oras“, avand in vedere ca niciodata primarul nu are habar de cifre, proceduri, sume, studii reale ori de unde va lua banii ca sa le puna in practica. De fiecare data cand ziaristii pun aceste intrebari, pentru a deslusi temeinicia sau legalitatea “initiativei“, el raspunde cu seninatate “inca nu stiu, o sa vedem“.
Recent, primarul Nicolae Robu le-a spus cu seninatate timisorenilor ca vrea sa bage sub pamant linia de cale ferata care taie orasul in doua si sa introduca metrou. Primarul era de-a dreptul fericit ca i-a venit o asemenea „idee vizionara” si a tinut s-o povesteasca cu mult entuziasm. Trecand peste faptul ca Timisoara este asezata pe o mlastina si ca CFR-ul este in faliment si are probleme mult mai importante decat sa sape galerii in Timisoara pentru o cale ferata care mai poate sa stea mult si bine unde este. Ne-ar trebui totusi niste tramvaie decente si functionale… si poate macar o parcare mare in centrul orasului. Dar nu mai este timp de administratie in biroul primarului Robu.
La capitolul fonfleuri, putem adauga un Muzeu al Tehnicii pe care Robu vrea sa-l faca cat mai grabnic, pe 10 hectare. O alta idee mareata, deloc de lepadat, insa fara nimic concret de la care sa se porneasca. Apoi a venit vorba de statui ecvestre, care sa fie puse pe ici-colo prin Timisoara. Primarul s-a laudat in ianuarie cu aceasta idee si acum, dupa jumatate de an, singura statuie „mai ecvestra” din Timisoara este tot a Sfantului Gheorghe, in piata ce-i poarta numele.
Si la capitolul Cultura a avut de zis ceva primarul nostru. Mai intai a taiat finantarea pentru Festivalul de Jazz de la Garana, apoi a anuntat ca Timisoara va avea un Festival de Jazz al ei. Zis si facut, s-au dat bani din bugetul local – 100.000 de euro – si s-au gasit si ceva sponsori. Luna ianuarie se pare ca a fost una foarte inspirationala pentru Nicolae Robu. Luna ideilor. Atunci a anuntat si de statui, dar si de muzeu, precum si ca vrea in Timisoara un Institut Multicultural. Sa avem si noi ICR nostru…
Un al proiect indraznet al primarului se referea la amenajarea unui pasaj subteran auto in Piata Victoriei. Spunem proiect, pentru ca este deja desenat, insa ar fi nevoie de 6 milioane de euro pentru primii pasi in realizarea lui. Asta inseamna ca ar trebui „trasat” si Inelul 1 de circulatie in zona centrala a orasului. Dar banii din buget nu ajung pentru asa ceva, iar pentru fonduri europene nu a fost scris proiectul, asa ca Robu face apel la… mila publica si la oamenii de afaceri cu stare, care sa dea bani primariei in schimbul unor… placute.
Din seria ce-i mai lipsea Timisoarei in afara de metrou si… institut multicultural, sa nu uitam de fantana pe Bega! O arteziana cu un spectacol unic de muzica, lumina si culoare pe… Bega, chiar in dreptul terasei Flora. O idee scoasa la lumina inca din campania electorala. Ar fi nevoie insa de 2 milioane de euro pentru realizarea ei. Bani care nu exista. Iar timisorenii evident ca n-au fost intrebati daca isi doresc asa ceva sau vor mai degraba strazi si trotuare fara gropi…
Dezbaterile cu timisorenii fata in fata par sa nu fie pe placul primarului Robu, care a mutat discutiile pe Facebook, unde are cateva conturi deschise, dar si o pagina, pe care le administreaza singur. Aceasta desi se plange ca abia are timp sa-si faca treaba de primar. Zilnic insa petrece ore in sir in fata calculatorului povestind pe Facebook tot felul de nastrusnicii. De multe ori chiar si-a permis sa-i certe pe timisoreni pe reteaua de socializare, daca nu-i impartaseau punctul de vedere ori il criticau, uitand ca, de fapt, a ajuns primar profitand de naivitatea celor care au crezut in el, i-au dat votul si au caderea sa-l critice. Mai nou, ultimele atacuri ale primarului pe Facebook sunt indreptate impotriva jurnalistilor care nu-i ridica osanale si vor sa stie cum isi face treaba in interesul orasului.
Si, cireasa de pe tort o reprezinta ultima achizitie a primarului Nicolae Robu pentru Timisoara: zecile de palmieri pusi in centrul orasului care au starnit un val de reactii in sanul comunitatii: de la furie pana la batjocura.
Chiar ieri, zeci de tineri timisoreni s-au adunat sa faca plaja sub palmierii ajunsi celebri, odata cu sloganul Azi in Palmisoara, maine-n toata tara. “Inarmati” cu palarii, slapi de plaja, prosoape, colaci de salvare, pistoale cu apa si mingi de volei au incercat sa ii transmita primarului Nicolae Robu ca nu sunt de acord cu viziunea lui despre infrumusetarea bulevardului din centrul orasului.
Niciodata de la Revolutie incoace nu s-a facut mai multa bascalie pe socoteala Timisoarei ca in ultimul an . Prin ceea ce a facut in aceste 12 luni, Nicolae Robu si-a mintit alegatorii si si-a batut joc de spiritul Timisoarei.