TIMISOARA. Primarul Timisoarei le da o noua lectie timisorenilor care plang existenta copacilor din Piata Libertatii. Aceasta chiar dupa ce a prezentat imagini cu mai multe piete europene in care nu au fost plantati copaci.
Mai mult decat atat, edilul a pornit un nou sondaj pe Facebook si ii intreaba pe oameni daca vor sau nu copaci in Libertatii.
Intaiul gospodar al Timisoarei sustine ca o parte din cei care protesteaza se prefac.
„In ultima vreme, un grup de carcotasi duce o campanie desantata impotriva Pietei Libertatii, in noua ei infatisare. Ce simuleaza ei ca deplang este cvasiabsenta copacilor din aceasta piata. Nu exclud ca, alaturi de ei, sunt nemultumiti si un numar de cetateni de buna credinta, care, fie sunt insuficient informati asupra istoriei acestei pietesi, deopotriva, asupra a ce se intampla acum cu ea, fie, pur si simplu, au o alta viziune asupra lucrurilor, iar eu nu pot decat sa-i respect si sa le respect si opinia diferita de a mea”, a scris Nicolae Robu pe reteaua de socializare.
Primarul a insirat apoi istoria Pietei Libertatii, doar-doar timisorenii vor intelege ca ea nu a fost facuta ca sa tina locul unui parc.
„Piata Libertatii a fost construita in jurul anului 1730, cand Timisoara facea parte, impreuna cu intreaga regiune, din Imperiul Habsburgic. Prima denumire a fost Piata de Parada, ea fiind conceputa ca piata de evenimente. Tocmai de aceea, ea a fost proiectata si realizata ca piata minerala, lipsita in cvasitotalitate de vegetatie. In perioada 1867-1918, locul administratiei austriece a fost luat de cea maghiara. Aceasta a fost supusa la presiuni foarte mari de componenta hipernationalista a maghiarimii timisorene, sa indeparteze Coloana Fidelitatii din Piata Libertatii. Nu s-a intamplat asta (…), cata vreme tronul Imperiului a ramas ocupat de longevivul imparat Franz Joseph, tocmai cel care a daruit acest monument Timisoarei. Neputandu-l muta, administratia maghiara a recurs la mascarea monumentului, plantand in jurul sau o multime de copaci si dandu-i o imagine total straina de cea avuta initial – de cea conceputa de proiectantul ei”, explica Robu.
In cele din urma, edilul-sef ii pune pe utilizatorii de Facebook sa aleaga cum sa arate Piata Libertatii: doar cu cativa copaci sau cu multi copaci. Se vede insa foarte clar spre ce varianta inclina Nicolae Robu din felul cum sunt formulate cele doua raspunsuri, pe care le insiram aici:
„1. Asa cum a fost gandita initial, cum sunt majoritatea pietelor celebre din Europa si cum e in curs de a fi amenajata ea acum, adica piata minerala, cvasi fara vegetatie (doar cu cativa copaci), puternic animata, prin gazduirea cvasipermanenta de evenimente muzicale, teatrae, de arte plastice, etc”.
„2. Asa cum a ajuns ea la un moment dat, incepand din perioada austro-ungara si tinand pana recent, inclusiv pe parcursul comunismului, adica: cu multi copaci, cu o multime de banci pentru stat la umbra respectivilor copaci, lipsita de evenimente (sa nu uitam ca in Timisoara se pune problema statului la umbra doar doua luni calendaristice pe an: in iulie si august)”.