TIMISOARA. Tara arde si baba se piaptana! Primarul Nicolae Robu i-a pus pe angajatii primariei sa lucreze vreme de un an la un dictionar al strazilor, pentru a le explica timisorenilor ce inseamna fiecare denumire de strada. Pe viitor, edilul vrea sa puna placute prin care sa le explice trecatorilor de unde vine numele fiecarei strazi.
Reprezentantii Primariei Timisoara asteapta sugestii de la timisoreni in urmatoarele saptamani. In dictionar, dupa fiecare explicatie, primarul Nicolae Robu a cerut sa se treaca si cand a fost turnat asfalt pe fiecare strada.
La strada Agricultorilor, de exemplu, nu se explica numele, insa angajatii primariei se lauda ca „s-a asternut covor asfaltic pe toata lungimea strazii in 2014”. La fel si la strada Laptarilor, unde „s-a asternut covor asfaltic pe toata lungimea strazii in 2013”. S-a lucrat aproape de un an la acest dictionar, care momentan va putea fi gasit doar pe site-ul Primariei Timisoara.
„Pe site-ul Primariei a fost postat draftul dictionarului strazilor. Am lansat mai demult acest proiect, de a intocmi un dictionar, in cadrul caruia sa se explice semnificatia numelui strazii si sa se dea cateva date despre strada respectiva. Asteptam feedback-uri, orice observatii, sugestii, sesizari sunt binevenite. Este o prima editie, suntem inca in faza de proiect, il lasam cateva saptamani tocmai pentru a-l putea imbunatati si dupa aceea vom scoate o prima editie cu dictionarul strazilor din Timisoara. Nu cred ca este cazul sa organizam dezbatere publica, asteptam feedbackuri individuale. Scopul este sa stim cine au fost personalitatile ale caror nume apar ca nume de strazi, daca e vorba despre altfel de denumiri si nu nume de persoane, sa dam o explicatie, de ce o anumita strada se cheama intr-un anume fel. Vom vedea si ciudateniile care exista in Timisoara, in ceea ce priveste numele unor strazi”, a declarat, marti, Nicolae Robu.
Pe viitor, primarul Timisoarei vrea sa explice, prin placute pe fiecare strada, de unde vine mai exact numele arterelor de circulatie.
„Va veni vremea cand va trebui si tablele pe care sunt inscriptionate denumirile strazilor sa fie facute unitar, inclusiv dupa un model pe care l-am vazut in Bucuresti, spre exemplu, sa se dea o anumita explicatie, apare numele si dedesubt sa scrie scriitor in secolul XIX, de exemplu. Asta nu o facem acum, dar intr-un anumit moment trebuie sa facem ca oricine sa vada pe teren pe ce strada este si sa inteleaga ceva”, a completat edilul-sef.
Potrivit acestuia, nu este cazul momentan sa se discute despre schimbarea numelor anumitor strazi, insa pe viitor s-ar putea ajunge si la asta. 1.205 strazi sunt cuprinse in dictionar pana in prezent.