TIMISOARA. Dupa un an in care au stat goale, primele birouri din cladirea ridicata cu 4 milioane de euro de la Uniunea Europeana vor fi ocupate in aceste zile de firmele care au dorit sa-si desfasoare activitatea in Incuboxx. Vorbim despre un total de 11 societati comerciale.
„Avem 10 firme noi aflate in perioada de incubare si una aflata in perioada de consolidare, care a solicitat doua birouri. In acest moment, gradul de ocupare este de 20,37%”, a declarat Robert Kristof, directorul incubatorului de afaceri de pe Calea Circumvalatiunii. Joi, cei care administreaza Incuboxxul au organizat Ziua Portilor Deschise, in speranta ca vor gasi si alte firme care sa inchirieze birouri.
Momentan, cladirea numita Incuboxx nu are o firma care sa o administreze, licitatia fiind inca in desfasurare la Primaria Timisoara. Pentru ca nu gasea o societate, primarul Nicolae Robu a decis sa lase imobilul in grija unor fosti studenti, director fiind numit Robert Kristof, liderul studentilor din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara. Curios este faptul ca Incuboxx este ingrijit doar de studenti din cadrul UPT, desi si Universitatea de Vest din Timisoara are facultate de profil. Edilul-sef are numai cuvinte de lauda pentru tinerii care administreaza Incuboxxul.
„Este o cladire exceptionala. Ati vazut ce rezultate s-au obtinut aici intr-un timp foarte scurt. Nu e neaparat un obiectiv prioritar sa fie gradul de ocupare suta la suta, dar se merge in vecinatatea a suta la suta. Nu pot sa spun decat ca sunt incantat de treaba foarte buna pe care acesti tineri au facut-o. Sunt 4. Eu ii cunosc, ii stiam de tineri seriosi, de dinainte. Este o confirmare, este o bulina de culoarea superlativa, in plus, obtinuta de ei din partea mea. Mult succes tuturor firmelor care deja au obtinut acces in incubator, m-am bucurat sa intalnesc fosti studenti care au afaceri pe cont propriu si ale caror afaceri merg bine”, a explicat primarul Timisoarei.
Edilul sustine ca nu mai are niciun stres de cand tinerii de la Poli se ocupa de cladire, munca depusa de ei fiind una „excelenta”. Intr-adevar, au fost gasite primele firme care sa functioneze in Incuboxx, aceasta dupa aproape un an in care cladirea a stat goala, fiind pazita de politistii locali.
Cum a fost aleasa echipa? Ne spune tot primarul Nicolae Robu.
„Echipa a fost aleasa pe baza de incredere, s-a facut o conventie civila, asa cum este legea, sunt fosti studenti pe care ii cunosc, Robert (n.r. Robert Kristof, directorul centrului) este lider al studentilor si in Senatul Universitatii Politehnica”, a precizat edilul-sef.
Intrebat daca toti sunt de la Universitatea Politehnica, unde primarul a fost rector o buna perioada, Robu a raspuns ca „da”.
„Le-am propus eu sa preia aceasta responsabilitate, fiind vorba despre o angajare cu conventie civila nu se face concurs. Cred ca a fost semnata conventia pe o perioada de 6 luni”, a completat Nicolae Robu.
Culmea, la scurt timp dupa inaugurarea cu fast a Incuboxxului a inceput sa ploua in cladire. Primarul nu stie daca problemele au fost remediate si nici cine se va ocupa in continuare de paza.
„Cred ca problemele din cladire au fost remediate (n.r. la un moment dat ploua), nu as putea sa spun. Daca va fi nevoie, va fi pazita de Politia Locala, pentru ca este un obiectiv de mare interes public si, din pacate, in municipiul nostru, am vazut ca unii cetateni nu au chiar conduita demna de un timisorean, sunt orientati spre <<rau-faceri>> si trebuie sa luam masuri pentru a-i descuraja si, desigur, pentru a-i pedepsi atunci cand ii dovedim”, a conchis Robu.
Potrivit managerului de proiect insa, s-au facut reparatiile necesare acolo unde a fost cazul si se spera ca apa nu va mai patrunde in cladire.
„S-au facut lucrari de reabilitare unde au fost probleme. De cand au fost acele averse nu ne-am mai intalnit cu asa o cantitate mare de precipitatii. Au mai fost ploi, si torentiale, dar nu a mai intrat apa in cladire”, ne-a spus Daniela Burtic, manager de proiect.
Reprezentantii societatilor care vor sa isi deschida sedii in cladirea de pe Calea Circumvalatiunii trebuie sa isi aduca mobilier. Incuboxxul construit cu policarbonat din Elvetia, cu sala de fitness si panou de catarare, dar si cu cantina si cu sala de fitness, a fost inaugurat inca din luna aprilie a anului trecut. In prima faza, nici cantina, dar nici sala de fitness nu vor functiona, pentru acestea urmand sa fie organizate noi licitatii. Abia acum se lucreaza la documentatie, sustin reprezentantii primariei.
Cladirea are 4 etaje, primele doua fiind destinate firmelor aflate in perioada de consolidare. Acestea au la dispozitie 24 de birouri. Celelalte doua etaje sunt destinate firmelor aflate in perioada de incubare, fiind puse la dispozitia acestora 30 de birouri. Tarifele incep de la 3,5 euro/mp pentru firmele aflate in incubare si ajung la 5 euro/mp pentru cele aflate in perioada de consolidare.
Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, pana in 25 iulie 2016, gradul de ocupare al cladirii Incuboxx trebuie sa fie de 43,3%, respectiv sa existe contracte incheiate cu 20 de firme.
Specialistii primariei au pornit deja licitatia pentru desemnarea unei firme care sa administreze cladirea de pe Circumvalatiunii, contractul fiind estimat la 1,7 milioane de lei, fara TVA, pe o perioada de 5 ani. Asta inseamna nici 500.000 de euro, cu tot cu TVA.