„Totul avem mostenit de la sistemul TelPark”, a spus primarul Nicolae Robu imediat dupa ce a explicat cum va functiona noul regulament de parcare al Timisoarei, totodata explicand si sumele care ar trebui sa se investeasca in parcometre.
Mai mult decat atat, edilul sef al Timisoarei i-a sfatuit pe soferi sa-si tina incarcatoare pentru telefoanele mobile in masina, ca sa fie siguri ca nu raman fara baterie si nu mai pot parca masinile legal.
Discutii cu fost create si pe marginea taxelor de penalizare. Asadar, in noul regulament scrie clar ca soferul care uita sa anunte prin telefon ca a parasit parcarea va fi taxat cu valoarea tarifului de parcare pe o zi, la care se adauga 25% din contravaloarea acesteia. Motivul? „Pentru a i se stimula memoria”, a explicat primarul Nicolae Robu.
La dezbaterea organizata luni dupa-amiaza in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara nu au participat insa prea multi timisoreni. Ovidiu Sarbu, inginer de profesie, a spus ca parcometrele sunt mult mai ieftine decat spune Executivul Primariei Timisoara.
„Sunt inginer de profesie. Am fost in Italia, in orasul Ravenna exista 62 de parcometre. Am studiat aceasta problema, aceste parcometre sunt gestionate de 2 persoane acolo. Achizitia unuia costa 2.470 de euro, daca vreti va pot ajuta pentru aceasta tranzactie. Un parcometru deserveste intre 50 si 70 de locuri de parcare”, a explicat timisoreanul.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, nu se pot pune parcometre pe multe strazi incluse in sistemul de parcare din Timisoara, pentru ca acestea sunt prea lungi si ar fi nevoie de multe aparate, asa ca un singur dispozitiv nu ar putea deservi prea multe locuri de parcare.
Si consilierul local Constantin Stefan Sandu a spus ca in Timisoara s-ar preta mai bine parcometrele.
„Este sistemul potrivit, se perfectioneaza continuu de zeci de ani. In zilele noastre, mari orase din Germania au achizitionat chiar in cursul anului trecut sute de parcometre pentru a-si extinde sistemul de parcare”, a spus Constantin Sandu.
Primarul Robu a facut pe loc o analiza si a concluzionat ca ar fi nevoie cam de 500 de aparate in Timisoara, calculele finale ajungand la 2 milioane de euro. „Chiar n-avem ce face cu banii? Sistemul cel mai modern din lume este acesta, noi nu vom irosi 2 milioane de euro”, a precizat Robu.
De ce e mai buna plata prin telefon, in viziunea Executivului Primariei Timisoara?!
„Cele mai importante propuneri sunt legate de achizitia de parcometre, achizitie care, din punctul nostru de vedere, nu se justifica economic. Calculele noastre arata ca sumele necesare pentru a acoperi intreg sistemul de parcare cu parcometre se cifreaza undeva intre 1 milion jumatate si 2 milioane de euro doar pentru achizitie, fara sa ne gandim la costurile de mentenanta si costurile ulterioare de vandalizare care ar putea exista. S-a dorit impulsionarea formelor de plata prin intermediul telefoniei. Voucherele cred ca pot sa inlocuiasca cu succes forma fizica a unor tichete, in conditiile in care nu ai nevoie de credit pe telefon pentru activarea voucherului, ci pur si simplu de un telefon valid cu care sa dai un bip la sosire si un bip la plecarea din parcare”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Viceprimarul e convins ca TimPark va functiona mult mai bine decat TelPark si a explicat avantajele.
„Eu sunt convins ca va functiona acest sistem, nu vad de ce nu ar functiona, pentru ca este avantajos din toate punctele de vedere, atat din punct de vedere al platii la minut, cat si din punct de vedere al usurintei cu care se foloseste. Pana la urma, doua bipuri de telefon inseamna chiar mai putin din punct de vedere al efortului soferului decat razuirea a nu stiu cator cerculete pe un tichet TelPark. O masina poate fi inregistrata pe mai multe numere de telefon, deci nu este o problema sa o parcheze altcineva”, a conchis Diaconu.
Cristi Brancovan, suporterul echipei de fotbal Poli, a fost si el prezent la dezbatere si i-a intrebat pe reprezentantii Primariei Timisoara daca erau chiar atat de mari costurile tiparirii tichetelor de parcare, de au fost scoase de tot din uz si s-a preferat plata prin telefon. Nu i-a raspuns nimeni la intrebare. Cert este ca proiectul va fi supus la vot la sedinta ordinara de marti, de la ora 15:00.