TIMISOARA. In urma cu 134 de ani, imparatul Franz Joseph al Austriei primea la curtea sa de la Viena vestea ce avea sa se imprastie mai apoi cu mare repeziciune in toata Europa.
La margine de imperiu, la Timisoara, se petrecea un eveniment istoric, aplaudat pe intreg batranul continent.
Timisoara devenea, in 12 noiembrie 1884, primul oras din Europa cu strazi iluminate electric.
In seara acelei zile, la lasarea intunericului se aprindeau 731 de lampi incandescente cu filament de carbune.
Sistemul pus in functiune atunci cuprindea un traseu stradal de 59 de kilometri.
La Timisoara, iluminatul public stradal a fost proiectat si executat de la bun inceput ca un sistem general, pentru un intreg oras.
Reteaua electrica acoperea din start o arie de 10 km patrati, nicidecum doar o strada sau doua, asa cum se intamplase in 1881 la Stockholm ori in 1882 la Berlin.
Astfel, avea sa fie consemnata una dintre cele mai importante premiere pe care le-a inregistrat Timisoara de-a lungul istoriei sale.
Orasul Capitala Culturala a Europei in 2021 si-a intemeiat intreaga strategie de cucerire a acestui important titlu pe metafora luminii de la Timisoara.
„Uneori marile schimbari incep la colt de strada. In 1884, Timisoara a fost primul oras din Europa continentala cu iluminare stradala electrica. In 1989 scanteile Revolutiei impotriva regimului Ceausescu s-au aprins pe strazile Timisoarei. Pornind de la puternica metafora a luminii dorim sa exportam valorile in care credem, in alte orase din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisa, vizionara, in randul cetatenilor. Sloganul campaniei este esenta mesajului nostru: Lumineaza orasul prin tine!”, a scris echipa Asociatiei Capitala Culturala Europeana in dosarul spectacol cu care orasul a fost pus pe harta capitalelor culturale.