Noaptea care a pus Timisoara pe harta luminata a Europei. 138 de ani de la vestea care a uimit un intreg continent

TIMISOARA. Trecusera aproape 125 de ani de cand strazile Timisoarei fusesera prima data luminate cu ajutorul lampilor cu gaz. La jumatatea secolului al XVIII-lea, capitala Banatului devenise primul oras al Imperiului Austro-Ungar care beneficia de un asemenea sistem. Spre finalul veacului al XIX-lea, Timisoara avea sa mai bifeze o premiera.

La margine de imperiu, cu cateva luni inainte de finalul mandatului sau de primar, Janos Torok avea sa isi treaca printre multele realizari si transformarea Timisoarei in primul oras din Europa continentala cu strazile iluminate electric.

Se intampla in seara de 12 noiembrie 1884, atunci cand, la lasarea intunericului, pe strazile Timisoarei se aprindeau 730 de lampi incandescente cu filament de carbune.

Povestea modului in care orasul a ajuns sa fie iluminat electric a inceput insa cu doi ani mai devreme.

Municipalitatea semneaza in 25 decembrie 1882 cu firma Anglo-Austrian Brush Electric Comp. Limited o intelegere prin care respectiva companie urma sa construiasca o uzina electrica la Timisoara si sa asigure iluminatul cu incepere de la 1 septembrie 1883. Construirea uzinei avea sa dureze mai mult decat era planificat, iar iluminatul stradal electric era inaugurat la Timisoara in 12 noiembrie 1884.

Iluminatul public stradal este asigurat de 730 lampi, cu o retea de 60 km de strazi, alimentate cu energie furnizata de Uzina electrica dotata cu masini ce fusesera prezentate la expozitia de la Viena din 1883. Costul era unul foarte ridicat: pentru fiecare dintre cele 730 becuri electrice, firma incasa 82 coroane de la Primarie„, se arata pe identitatea.ro.

Astfel, Timisoara devenea primul oras din Europa cu strazile iluminat electric, si al doilea in lume dupa New York.

Lumina lampii electrice este puternica si intrece de departe pe cea a flacarii cu gaz; lumina este de tot blanda, aproape identica cu luciul lunei, nu numai ca nu conturba vederea ochiului, ci si o indulceste oarecum“, nota la acea vreme publicatia „Luminatorul“ (nr. 76/22 sept. – 4 oct. 1884).

Sistemul pus in functiune atunci cuprindea un traseu stradal de 60 de kilometri.

La Timisoara, iluminatul public stradal a fost proiectat si executat de la bun inceput ca un sistem general, pentru un intreg oras. Reteaua electrica acoperea din start o arie de 10 km patrati, nicidecum doar o strada sau doua, asa cum se intamplase in 1881 la Stockholm ori in 1882 la Berlin.

Astfel, avea sa fie consemnata una dintre cele mai importante premiere pe care le-a inregistrat Timisoara de-a lungul istoriei sale.

La 9 ani de la inaugurarea Uzinei Electrice, aceasta avea sa fie cumparata de municipalitate cu suma de 200.000 de florini.

Sistemul energetic a continuat sa se imbunatateasca si sa evolueze, iar in 1910, la reteaua electrica este conectata o hidrocentrala, prima de acest gen de pe teritoriul Romaniei, care avea trei turbine. Dezvoltarea Uzinei a stagnat pe timpul razboiului, dar si dupa prima conflagratie mondiala.

Un alt pas important in „istoria energetica” a Timisoarei are loc in 1938, cand Uzina Electrica si Tramvaiele Comunale sunt unificate si ia nastere Intreprinderea Electromecanica Timisoara, care 10 ani mai tarziu avea sa fie nationalizata. Dupa aceasta faza se comaseaza CET Timisoara cu CET Arad, dar se separa de transport si astfel ia nastere Societatea de Electricitate Banat, care din 1949 isi schimba numele in Intreprinderea Regionala de Electricitate Timisoara, IRET.

In 1995 a inceput un amplu proces de retehnologizare, un moment in care in proiectarea retelelor electrice de medie si joasa tensiune se introduc solutii noi. Se modernizeaza posturile de transformare, sistemul informatic si iluminatul public.

In 2004 se semna contractul de privatizare al distributiei energiei electrice, ce avea sa fie preluat de compania italiana ENEL.

Orasul Capitala Culturala a Europei in 2023 si-a intemeiat intreaga strategie de cucerire a acestui important titlu pe metafora luminii de la Timisoara.

Uneori marile schimbari incep la colt de strada. In 1884, Timisoara a fost primul oras din Europa continentala cu iluminare stradala electrica. In 1989 scanteile Revolutiei impotriva regimului Ceausescu s-au aprins pe strazile Timisoarei. Pornind de la puternica metafora a luminii dorim sa exportam valorile in care credem, in alte orase din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisa, vizionara, in randul cetatenilor. Sloganul campaniei este esenta mesajului nostru: Lumineaza orasul prin tine!”, scria echipa Asociatiei Capitala Culturala Europeana in dosarul spectacol cu care orasul a fost pus pe harta capitalelor culturale.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pacat de tratatul de la trianon…mare pacat..ce oras ar fi Timisoara daca nu ar apartine romaniei.

    • Ce idiot ești, un neromân desigur. Du-te de aici dacă nu îți place …

      • Timișoara nu a fost romaneasca niciodată,dar acum ca ati primit.o,incercati din rasputeri sa.i dati o identitate romaneasca, si in perioada de dinainte de a fi a voastra. Nici românii bănățeni nu va plac,doar voi sunteti buni.
        Ia zi de ce moldovenii după Mica Unire,au vrut sa se rupă de voi, la o luna dupa ,aceasta?

  2. Foarte adevărat am fi avut alta deschidere

    • Alt idiot !

  3. De cand a ajuns in Romania calitatea vietii a scazut enorm

  4. ” prima de acest gen,de pe teritoriul României,,- ce treaba avea Timișoara in 1910 cu România? Nici macar nu exista Romania la data aceea.
    Inca ceva: Banatul la vremea aceea avea un nivel de trai ridicat. Tocmai de aceea l.au rupt in bucati,sa nu mai rivalizeze, cu alții,dar chiar si asa ,acum la 100 de ani dupa,inca este un magnet pentru unele zone din Romania. Mentalitatea face diferența. Problema e ca asa de multi vin,incat nu vor putea fi asimilați…

  5. PPE si globalistii lui Soros vor sa ne intoarca la origini.

  6. Mai demult în fața Castelului Huniade , erau doi stâlpi cu luminatoare stradal, care copiau sau erau originale cu unul dintre primele luminatoare stradale din Europa. Au disparut deși erau o atracție turistică deosebita pentru iubita noastră Timișoara.

  7. ce avurati mah cu frati mei mexicani din sud ….vara va place pepenele de la noi mancatias .
    OLTENI GO EAST !!

  8. Preferam sa ramanem cu nemtii,ungurii si sarbii nostri,decat sa ne procopsim cu descultii si incultii din sud si nord.Au reusit sa ne traga dupa ei,in rahat.

  9. Doar adevaratii timisoreni stiu ca Timisoara nu e Romania. In acest oras au convietuit de secole romani, maghiari, sarbi germani, evrei, bulgari si tigani. A fost liniste si pace intre noi, ne-am respectat reciproc si am stiut sa traim in armonie. Oricand, un adevarat banatean ar alege sa traiasca alaturi de cei care i-au fost frati decat cu viniturile care ne cotropesc si ne jefuiesc de zeci de ani. Au vebit ca hoardele de barbari, fara sa tina cont de cultura noatra si isi instaleaza proastele obiceiuri la noi in Banat. Nu avem cum sa asimilam si sa civilizam veniturile din jumatate de tara. Desi nu ne suporta si ne urasc profund tot vin aici si sunt mai multi ca noi ca le place sa fie in vestul civilizat.