Opinia Timisoarei

Noi serii de cursuri, organizate de CCIA Timis in luna februarie

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis prin Directia Formare si Perfectionare Profesionala demareaza in cursul lunii februarie 2018 urmatoarele cursuri:

Expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene (Cod COR 242213)
Perioada: 12 – 21 februarie 2018
Locatie: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Cursul se adreseaza institutiilor publice, companiilor private, ONG-urilor cat si persoanelor care doresc sa atraga fonduri europene pentru finantarea de proiecte. Cursul este util si membrilor echipei de proiect pentru dezvoltarea competentelor si abilitatilor specifice, necesare derularii cu succes a proiectului.

Cursul acopera intreaga tematica necesara accesarii si obtinerii surselor de finantare, indiferent de tipul de program:
– Programe de finantare prin care se pot obtine bani europeni nerambursabili pentru nevoile de dezvoltare ale firmei / institutiei;
– Pasii / etapele pentru obtinerea unei finantari nerambursabile;
– Modul de completare a unei cereri de finantare;
– Accesarea si utilizarea corecta a fondurilor europene;
– Ce implica din partea firmei / institutiei gestionarea unui proiect finantat din fonduri structurale;
– Nereguli si fraude in realizarea si derularea proiectelor ce beneficiaza de cofinantare europeana.

Se lucreaza direct pe baza Ghidului Solicitantului, iar traineri cu experienta in domeniu ofera consiliere si indrumare prin proceduri legislative, prezinta exemple de buna practica si raspund intrebarilor aferente tematicii.

Informatii si inscrieri la tel. 0256/219 172, 0720/ 444 120, e-mail: mmuresan@cciat.ro sau la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, cam. 110.
Persoana de contact: Milena Muresan, coordonator curs.
***
Competente antreprenoriale
Perioada: 12 – 23 februarie 2018
Locatie: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Cursul este eligibil pentru Programul Start-Up Nation Romania 2017 si se adreseaza celor care doresc sa isi deschida propria afacere sau detin deja o afacere si vor sa o gestioneze mai eficient cat si persoanelor interesate in proiecte finantate din fonduri europene.

Structura cursului este urmatoarea: Introducere in antreprenoriat; Initierea unei afaceri; Organizarea activitatii; Strategia de marketing; Negocierea contractelor; Politica de promovare; Finantarea unei afaceri; Dezvoltarea produselor/ serviciilor; Organizarea personalului; Evidenta contabila; Sistemul de evidenta financiara; Strategiile de dezvoltare si riscurile afacerii; Logistica necesara derularii afacerii; Planul de afaceri.

***
Curs FORMATOR (Cod COR 242401)
Perioada: 12 -23 februarie 2018 (luni – vineri, intre orele 1630-2030)
Locatie: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Cursul de formator se adreseaza:
– Persoanelor care doresc sa ofere in conditii legale cursuri si traininguri (calificare, recalificare, dezvoltare personala, dezvoltare de competente), emitând diplome recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei;
– Persoanelor care ofera in cadrul firmei, in conformitate cu atributiile de serviciu, programe de formare (protectia muncii, cursuri de implementare a sistemelor de calitate, cursuri de calificare la locul de munca);
– Persoanelor care doresc sa se dezvolte personal, prin dobândirea de abilitati si competente, pentru transmiterea corecta si eficienta a unor mesaje catre terti;
– Persoanelor din departamentul de Resurse Umane / lectori interni.

DE CE cursul de „formator ” ?

– Pentru ca are la baza metode dinamice, interactive si practice;
– „Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, pentru a fi autorizati furnizorii de formare profesionala trebuie sa faca dovada ca realizeaza programele de formare profesionala cu formatori care au pregatirea pedagogica specifica formarii profesionale a adultilor si pregatirea de specialitate corespunzatoare programei de pregatire” ( art. 23, alin. 1 din OG 129/2000).

La sfarsitul cursului, participantii vor fi capabili:
– sa identifice necesitatile de instruire;
– sa foloseasca limbajul verbal, limbajul nonverbal si paraverbal in favoarea lor;
– sa administreze situatii dificile de livrare;
– sa aleaga informatia relevanta pentru obiectivele de instruire;
– sa construiasca activitati care sa duca la indeplinirea obiectivelor de instruire;
– sa faciliteze invatarea pe parcursul si dupa finalul programului de prezentare/instruire;
– sa evalueze programul de prezentare/instruire pe baza unor criterii relevante;
– sa faca rapoarte de instruire relevante pentru o companie;
– sa organizeze programele de prezentare/instruire.

Informatii si inscrieri la tel. 0256 294922, e-mail: cmates@cciat.ro sau la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, cam. 110. Persoana de contact: Cecilia Mates-coordonator curs.
***
Curs ARHIVAR (Cod COR 441501)
Perioada: 12 februarie – 8 martie 2018 (luni-vineri, intre orele 1600-2100 / 2 saptamâni teorie + 2 saptamâni practica)
Locatie: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Cursul de arhivar este obligatoriu pe piata muncii. Conform Art. 31 din Legea Arhivelor Nationale nr.16/1996, fiecare organizatie publica sau privata are obligatia sa isi organizeze un compartiment de arhiva, administrat de personal calificat.
Cursul se adreseaza persoanelor (cu minim studii medii) care fie ocupa functia de arhivar sau indeplinesc atributii pe linie de arhiva la nivelul unei organizatii si doresc sa-si actualizeze cunostintele si/sau sa-si perfectioneze pregatirea profesionala, fie persoanelor care doresc sa-si dezvolte competente in acest sens, sub indrumarea formatorilor in domeniu.

Competente dobandite la finalizarea cursului:

– Redactarea nomenclatorului arhivistic;
– Gestionarea fondului documentar;
– Prelucrarea documentelor;
– Utilizarea informatiilor din documente;
– Consevarea arhivei in depozit;
– Aplicarea normelor de protectie a mediului;
– Competente informatice;
– Competente de baza in matematica, stiinta, tehnologie.

Lector: Mihaela Georgiana GaLBENUs, absolventa a Facultatii de Arhivistica, Academia de Politie Al. I. Cuza Bucuresti.
Informatii si inscrieri la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, cam.110, sau la tel. 0720444121, e-mail: tavramov@cciat.ro. Persoana de contact: Tania Avramov, Manager DFP.

***
Instruire Legea nr. 98/2016 privind Achizitiile publice si normele de aplicare
Perioada: 19 – 23 februarie 2018
Locatie: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Tematica cursului vizeaza:
– Detalierea unor aspecte legate de documentatia de atribuire – fisa de date si documentele suport (documentul unic european, DUAE); obligatii privind incarcarea documentatiei de atribuire in SEAP – SICAP. Procedurile desfasurate integral prin mijloace electronice (on-line) devin regula pentru toate tipurile de proceduri;
– Procedura simplificata initiata prin publicarea in SEAP, insotita de documentatia de atribuire aferenta: perioade, date limita pentru oferte;
– Utilizarea mijloacelor electronice; e-Certis, sistemul on-line si off-line; Catalogul electronic si noul SEAP; dosarul achizitiei – trasabilitatea actiunilor asigurata de SICAP; arhivarea electronica a dosarului achizitiei publice in cazul procedurilor efectuate prin mijloace electronice.
***
Specialist managementul deseurilor in conformitate cu Legea 211/2011 modificata (Cod COR: 325713)
Perioada: 12 – 23 februarie 2018
Locatie: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Cursul se adreseaza agentilor economici care genereaza deseuri si are ca scop instruirea persoanei desemnate cu gestionarea deseurilor din cadrul firmei, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor legale in vigoare.

In conformitate cu Legea nr. 211/25.11.2011, Art.22, alin.(3), detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru efectuarea operatiunilor de colectare si transport deseuri “au obligatia sa desemneze o persoana din rândul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane”. Conform alin. 4, “Persoanele desemnate prevazute la alin.(3) trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”.
***
Competente informatice
Perioada: 26 februarie – 9 martie 2018
Locatie: Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22.

Cursul de competente informatice este unul de INITIERE in domeniul utilizarii calculatorului si a sistemelor de operare, recomandat persoanelor care doresc sa-si dezvolte competentele de utilizare a PC-ului pentru eficientizarea activitatii profesionale si a comunicarii, la locul de munca, acasa sau la scoala.

Cursul are urmatoarea structura:
– Cunoasterea conceptelor de baza cu privire la structura si functionarea unui PC;
– Utilizarea functiilor de baza ale unui sistem de operare (Microsoft Windows);
– Utilizarea unei aplicatii de procesare texte (Microsoft Office Word);
– Folosirea foilor de calcul tabelar (Microsoft Office Excel);
– Utilizarea mijloacelor moderne de comunicare (Internet, posta electronica).
– Tematica cuprinde subiecte cum ar fi: Sistem de operare Windows (cautarea si organizarea informatiei, tiparirea si scanarea documentelor, configurarea control panel si ecran desktop, instalarea si dezinstalarea programelo); Microsoft Word (operatii de baza in documente); Microsoft Excel (operatii elementare si concepte de baza, gestionarea datelor din foile de calcul, formatare, copiere informatii, formule si functii, diagrame, prelucrari tip baze de date); Internet (generalitati si definitii, navigare, utilizarea regulilor de comportare in retea, servicii de posta electronica).

Informatii si inscrieri la tel. 0256 219 173 , 0724604132, e-mail: amluca@cciat.ro sau la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr. 22, cam. 110. Persoana de contact: Ana Maria Luca, consultant cameral.

IMPORTANT!

Cursurile sunt autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari (A.N.C.) iar certificatele obtinute la absolvire au recunoastere nationala si sunt emise de Ministerul Muncii si de Ministerul Educatiei. Certificatele impreuna cu suplimentele descriptive in care se mentioneaza competentele dobândite au regim de acte de studii, fiind recunoscute oficial pe piata muncii din România, conform O.G. nr. 129/2000. La cerere, certificatele pot dobândi recunoastere internationala.
Conform Codului Fiscal Art. 21, alin. 2, lit. H, costul cursurilor autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari se deduce integral din impozitul pe profit sau venit.

Certificatele se elibereaza in maximum 30 de zile de la absolvirea cursului.

Membrii CCIAT beneficiaza de 10% reducere din costul cursurilor, conform Ghidului Serviciilor.

Exit mobile version