Noile legi ale educatiei prezentate de ministrul Sorin Cimpeanu. Invatamantul obligatoriu incepe de la grupa mica, vor fi evaluari la gimnaziu si se reorganizeaza inspectoratele scolare

Schimbari importante in educatie in anii care vin. Ministrul Sorin Cimpeanu a prezentat noile legi ale educatiei din cadrul proiectului Romania Educata, ce urmeaza sa intre in dezbatere publica pana pe 17 august.

CITESTE SI: Inca un mit spulberat. Dupa ce a tot anuntat ca incurajeaza transportul verde, administratia Fritz ii pune la plata pe soferii de masini electrice. Incarcarea autoturismelor la cele cele 16 statii va fi contra cost

Modificarile vizeaza toate sectoarele educatiei, de la organizarea invatamantului, pana la modul in care elevii vor fi evaluati si notati.

Prima schimbare vizeaza Inspectoratele Scolare Judetene, care se vor transforma in Directii Judetene de invatamant Preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate in subordinea Ministerului Educatiei, cu personalitate juridica. Ele vor fi formate prin reorganizarea Inspectoratelor scolare si prin comasarea cu centrele Judetene de Resurse si Asistenta Educationala.

Un rol esential il va avea Autoritatea Nationala pentru Inspectie scolara si Asigurarea Calitatii cu atributie de asigurarea calitatii si inspectii sistemice.

Se infiinteaza corpul managerilor educationali, care va fi format din mentori pentru management educational, un organism de specialitate aflat in coordonarea Ministerului Educatiei. Scopul este de a dezvolta politicile publice in educatie, mentorat pentru directorii aflati la inceput de cariera. De asemenea, va fi infiintata si functia de director administrativ, scrie hotnews.ro.

Invatamantul obligatoriu va cuprinde grupa mica de la gradinita incepand cu anul 2030. Cuprinde deja grupa mijlocie, grupa mare, invatamantul primar, invatamantul secundar inferior si liceal.

Evaluarea va fi centrata pe competente. In plus, este obligatoriu sa se ofere feedback in timp real elevilor. Si aceste evaluari vor sta la baza planurilor individuale de invatare.

Pentru copiii care se vor gasi in luna septembrie 2023 in grupa mare a gradinitei, cadrul didactic care a asigurat educatia prescolarilor trebuie sa intocmeasca un raport de evaluare a competentelor cognitive, emotionale si sociale ale copilului. Activitatea didactica pe parcursul clasei pregatitoare va tine cont de constatarile acestui raport in sensul adaptarii corespunzatoare a acesteia la nivelul de dezvoltare a fiecarui elev.

La final al claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, elevii vor sustine obligatoriu evaluari nationale scrise la „limba si comunicare” si „matematica”.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. m’da, procesul de modernizare a invatamantului româneasc este in grafic si in conformitate cu teoria formelor fără fond.!!!
    Vile, blocuri si mansarde sau tot construit, dar de o scoala, de o gradinita / se mai ocupa cineva !?

  2. Romania educata , romania vorbelor in vant …CUIE USL

  3. Cred ca problemele legate de educație și învățământ vor deveni din ce in ce mai acute. Zilele trecute un parinte din Timișoara povestea ca pentru a crea un minimum de background in cunoștințele copilului, este obligat să.-si trimită copilul din clasa a V-a la ore particulare.
    Ne mai vorbind de pregatirile pentru admiterea de la diverse nivele si la diferite școli.