TIMISOARA. Timisorenii, dar si locuitorii din judet isi vor palti in curand facturile pentru gunoi intr-un mod diferit. In urma modificarilor legislative, se va schimba modul de calcul al facturii.
Daca pana acum fiecare dintre noi platea in functie de cate persoane erau in gospodarie sau in asociatia de proprietari, cu tarif fix pe persoana, de acum inainte vom plati in functie de volumul de deseuri pe care il vom produce. Daca vom genera mai mult gunoi, factura va fi una mare, daca vom genera mai putin, vom plati sume reduse.
Plata la volum se aplica in mai multe tari din Europa, iar Timisul ar fi al doilea judet din tara care introduce acest sistem, dupa judetul Sibiu.
Deocamdata, noile preturi pe care timisenii le vor plati pentru gunoi nu au fost facute publice de RETIM si de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară Deseuri (ADID) Timis. Acestea urmeaza sa fie trimise fiecarui consiliu local in parte si sa fie aprobate prin hotarari.
O asemenea masura are si rolul de a-i incuraja pe oameni sa colecteze selectiv si sa diminueze cantitatea de deseuri trimisa catre groapa de gunoi.
„Trebuie sa inteleaga ca si in acest sector, al deseurilor, vor trebui sa se gospodareasca avand in vedere ca vor plati cat vor arunca. Va exista o legatura directa intre volumul de deseuri generat si plata pe care o vor face. Automat vine o motivatie, si asta e si intentia legiuitorului si a noastra, care trebuie sa implementam acest sistem, ca fiecare dintre noi sa ne gospodarim, sa alegem recipientele de dimensiunea cea mai mica, sa acceptam ca foarte posibil vor fi reduceri de frecventa de colectare, astfel incat sa ne ajute sa scoatem cat mai putin deseu in pubela neagra si cat mai mult in sacul galben sau pubela galbena, astfel incat sa platim cat mai putin la factura de deseuri. In mod evident, cine nu respecta regulile si continua sa foloseasca recipiente de capacitati excendentare. De exemplu, vreau neaparat pubela mare, desi nu ar trebui sa am nevoie de ea, dar o folosesc aruncand alte deseuri decat este regula, arunc deseuri din constructii, iarba, crengi, arunc deseuri voluminoase, in mod evident voi plati nejustificat de mult fata de ce as plati daca as avea comportamentul corect, legal. Deseurile reciclabile sunt cele mai voluminoase. Daca facem gestul simplu de a le pune in sacul galben sau pubela galbena, vom economisi foarte mult volum. Ele reprezinta minim 60-70% din volumul de deseuri generate. Am tot interesul sa colectez selectiv si in momentul acela pot opta pentru o pubela cat mai mica, potrivita nevoilor mele si sa imi protejez factura, deseurile reziduale urmand sa fie mult mai scumpe decat deseurile reciclabile„, a explicat Dan Pascu, director general de marketing al RETIM.
VIDEO: George Stefanita
O alta propunere este ca pe viitor, in Timisoara, in zona de blocuri sa se intensifice frecventa de colectare a gunoiului rezidual, in timp ce in zona de case sa fie redusa la o singura data pe saptamana. In zona de comune si sate s-a propus, de asemenea, scaderea frecventei de colectare, iar deseurile sa fie ridicate o data la 2 saptamani, in loc de o data pe saptamana.
Noile tarife pentru gunoi vor fi date publicitatii pana la 25 iunie, pentru ca pana la jumatatea lunii viitoare acestea sa fie prezentate consiliilor locale din judet si votate.
„Nu se mareste tariful. Tariful in lei pe metru cub sau in lei pe tona este acelasi. Se face doar legatura directa intre cat consum si cat platesc. Daca eu consum putin, nu voi plati mai mult sau voi plati apropiat de ce am platit pana acum. Daca in schimb nu imi ajustez comportamentul, care din pacate in acest moment la marea masa a gospodariilor, asociatiilor de proprietari nu este cel corect, da, voi plati mai mult. exista riscul sa spun acest lucru, dar e datoria noastra sa explicam ca sta in puterea lor sa se organizeze si sa isi protejeze bugetul personal‘, a mai precizat Dan Pascu, director general de marketing al RETIM.
Schimbarea modului de tarifare se face in urma adoptarii de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta 74 in luna iulie 2018, prin care se solicita implementarea unor instrumente economice care sa ajute Romania sa atinga cotele de reciclare si de reducere a cantitatilor de deseuri depozitate in deponeele ecologice, tinte stabilite de legislatia Uniunii europene si agreate ca obiective ale Romaniei pentru anul 2020.
Indicele actual de 18 procente colectare selectiva trebuie schimbat la finalul anului 2019 in 40%, conform normelor europene, iar la final de 2020 volumul trebuie sa ajunga la 50%, urmand ca în 2021 să ajungă la 60 la sută.
Conducerea RETIM deja a inceput sa ii informeze pe oameni in legatura cu schimbarile ce urmeaza. Vor fi postate mash-uri prin oras, iar toate aceste modificari vor fi promovate si in mass media. De asemenea, vor fi trimise si scrisori oamenilor pentru ca acestia sa cunoasca si sa inteleaga cat mai bine noul sistem.