Opinia Timisoarei

Noua constructie de la Spitalul de Copii din Timisoara nu va fi gata pana la sfarsitul anului. Discutii ‘ca la piata’ legate de bani, la vizita ministrului Sanatatii. Foto si video

TIMISOARA. Mai este nevoie de bani pentru corpul nou al Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara. Constructia nu va fi finalizata pana in decembrie, asa cum s-a promis initial, insa ar putea fi finalizata anul viitor si data in folosinta in prima parte a anului 2021.

CITESTE SI: Au fost deblocate procedurile pentru construirea Institutului Oncologic de la Timisoara. Ministrul Sanatatii: Am depus un raport la Parchet 

CITESTE SI: Anuntul ministrului Sanatatii, la Timisoara, despre Rezidentiat. Cum ar putea fi anulat 

CITESTE SI: Avem 14 bolnavi misteriosi in programul ‘pacienti sub acoperire’, care sa descopere spagile sau problemele din sistemul de sanatate. Anuntul ministrului Sorina Pintea la Timisoara 

CITESTE SI: Se vor face din nou operatii pe inima la copii, in Timisoara. O echipa de medici, trimisa la specializare in chirurgie pediatrica, la Targu Mures 

CITESTE SI: Pacienti, refuzati de clinicile din strainatate si tratati la Timisoara, au fost vizitati de ministrul Sanatatii. ‘Unul acum vorbeste pentru ca cei de aici au avut curaj sa-l primeasca. In 2023 vom avea un Centru de Mari Arsi la Timisoara’  

CITESTE SI: Ministrul Sanatatii Sorina Pintea la inaugurarea Clinicii de Mari Arsi de la Timisoara: Este o zi istorica, sunt primele paturi care corespund cu adevarat tuturor standardelor. Directorul Spitalului Judetean, Marius Craina: Fiecare boxa poate fi folosita si ca sala de operatie 

Primarul Nicolae Robu a primit-o pe Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, la noua cladire a Spitalului de Copii, aflata inca in constructie si i-a explicat ca inca mai e nevoie de bani pentru ca aceasta sa fie finalizata.

Arată bine și a fost gandit totul pe normele moderne de fluxuri medicale. A avut mare atentie la acest aspect domnul manager, impreuna cu colaboratorii, cu DSP care s-a implicat sa fie totul functional. In interior este facut aproape tot. Ce a fost greu a fost facut. Insa mai trebuie dati bani, destul de multi pentru ca furnizorii asteapta platile imediat. Noi suntem la zi, chiar luni am facut o plata de 300.000 de lei, tot ce a fost facturat am platit. Mai au situatii de lucrari de circa 2 milioane pregatite, ele sunt la verificat acuma si mai au, mi-au spus ca ei au capacitatea, dar le trebuie platile cat mai prompt. Noi nu mai putem acoperi, am pompat destul de mult acum si ne bazam pe ce vine de la dumneavoastra”, a spus Nicolae Robu.

Replica ministrului nu a intarziat sa apara: ”Eu am venit pregatita. Am zis 15 milioane in ianuarie, am trimis fila de buget pentru 10 milioane si mai trimitem o fila cu cinci, exact cum am promis”.

Nicolae Robu i-a spus ministrului ca din cei 10 milioane de lei promisi au sosit doar 3,4 milioane.

Nicolae Robu: Cand am fost data trecuta, mai aveam 22 de milioane din valoarea lucrarii, acum mai avem 13 milioane. Cei 9 milioane i-am pus noi și ni s-au decontat acuma. Am primit 3,4 milioane si imediat dupa vizita dumneavoastra din ianuarie am mai primit o suma, dar cred ca era din banii initiali

Pintea: Daca punem noi 5 milioane se finalizează lucrările de constructii?

Robu: Se pot finaliza

Adrian Viliga (reprezentantul Constructorului): De finalizat anul acesta nu se finalizeaza. Noi suntem intr-un stadiu avansat, dar noi vrem o propmtitudine mai mare la plati. Eu nu stiu unde se blocheaza. Eu raspund de santierul acesta. Discut cu furnizorii, traiesc zi de zi ceea ce se intampla aici. Realitatea este ca banii se blocheaza.

Pintea: Cat mai e necesar ca sa se finalizeze constructia, sa stiu la intocmirea bugetului si sa pot negocia cu primarul?

Viliga: Vreo 13 milioane mai sunt necesari pentru ca anul viitor sa se finalizeze constructia. Probabil ca vom absorbi anul acesta 6-7

Pintea: Eu 5 mai pot sa pun. Noi vom discuta dupa 15 octombrie, ca atunci vom face un inventar al sumelor care nu se cheltuie. Daca trebuie si este necesar, eu asta spun, din alea 10 sunt absorbite 3,4 milioane, deci fila de buget pe care noi am trimis-o DSP este de 10 milioane lei. Pentru mine este important sa stiu de ce. Pentru ca in momentul in care acest obiectiv este gata din punct de vedere al constructiei este gata trebuie si dotat. Aici e grosul banilor. Sumele vor fi foarte mari pentru ca dotarea este scumpa. Si atunci, voi discuta cu domnul manager, sa vedem care este necesarul, sa vedem ce putem face. pentru ca mie mi se pare anormal sa o terminati si noi sa ne uitam la ea, chiar daca e in subordinea Consiliului Local. Eu am copii in Timisoara si ei asteapta sa intre aici. E un centru universitar… Noi trebuie să ne facem strategia pentru anul viitor. In plus managerul trebuie sa stabileasca daca e nevoie de angajati Deci mai sunt bani la DSP, mai vin 6,6 milioane de lei. Pe masura ce se depun situatiile de lucrari, in 10 zile se face plata

Atat constructorul, cat si primarul Nicolae Robu s-au plans ministrului Sorina Pintea ca de multe ori, cei de la Directia pentru Cultura si Patrimoniu ”pun bete in roate”.

Domnul Robu a postat o fotografie cu fatada cealalta a spitalului care e rosie si a doua zi a venit o doamna de la Monumente ca ce e asta. Asta e realitatea. Nu e o gluma. A spus ca nu corespunde cu proiectul”, a spus Viliga.

Ceea ce se vede e stabilit de cei de la Monumente si mie imi place mult. Dar cateodata apar niste excese care par un boicot”, a completat Nicolae Robu.

Edilul a spus ca dupa parerea sa, constructia ar putea fi functionala si partial dotata in 2020, insa ministrul Pintea spune ca un termen realist este inceputul anului 2021.

Pe putin 20 milioane de euro costa dotarea integrala. Banii astia se gasesc, dar daca totul este finalizat si pus la punct, in momentul acela… nu poti sa vii in iunie si sa spui ca e nevoie de bani. Marea provocare va fi dotarea. Nu degeaba am venit aici si am vrut sa vad pentru ca noi trebuie sa pregatim bugetul pe naul viitor. Dotarea va fi facuta partial de Ministerul Sanatatii, Consiliul Local trebuie sa vina cu o parte din suma. 2020 este un obiectiv optimist. As merge pe varianta prima parte a anului 2021 cu dotari la nivel corespunzator si obtinerea autorizatiilor necesare. Mai pot aparea contestatii la licitatie”, a spus Pintea.

***

Primaria Timisoara a inceput constructia noii cladiri a Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” din Timisoara dupa ce una dintre cladirile in care functioneaza unitatea medicala a fost retrocedata familiei de romi Carpaci, una dintre cele mai bogate din tara.

Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara, cu o suprafata utila de 8.000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale.

Spitalul va avea un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.

Cladirea va avea demisol, parter si sase etaje si costa peste zece de milioane de euro. Constructia a fost inceputa in luna mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016.

Cladirea ar fi trebuit construita cu fonduri de la Guvernul Romaniei. Primii bani, sapte milioane de lei, au venit in vremea cabinetului Sorin Grindeanu, iar ulterior s-au mai alocat cinci milioane de lei. Astfel, Primaria Timisoara a achitat facturile in speranta ca in viitor le-ar putea deconta.

In inauarie, ministrul actual al Sanatatii, Sorina Pintea anunta alocarea a 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor, iar Primaria Timisoara a mai alocat alte 7 milioane lei.

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version