TIMISOARA. Dupa evacuarea corpului de cladire care adapostea Sectia de Pneumologie a Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara, imobil retrocedat lui Vladimir Carpaci, a fost amenajat un nou spatiu pentru micutii pacienti bolnavi de plamani, in cadrul Policlinicii.
Problema cea mare este ca pentru o astfel de sectie este nevoie de o intrare separata, date fiind afectiunile de care sufera copiii internati aici. Accesul in cladire s-ar putea face printr-un teren apartinand Consiliului Judetean Timis pe care se afla Directia pentru Protectia Copilului, insa conducerea se teme sa dea unda verde unei asemenea solicitari prin curtea ei, deoarece se tem pericolul ca micutii din orfelinat care au acces in curte sau chiar personalul sa fie contaminati.
Medicii de la Spital spun ca nu se poate intampla asta, deoarece pacientii lor nu sunt contagiosi, ci doar sub tratament. Mai mult, spun ei, se poate face un anumit traseu care sa nu se intersecteze cu zona unde au acces ceilalti copii.
Deocamdata, intrarea in noua sectie de Pneumologie se face printr-un culoar al Policlinicii, dar acest lucru nu este permis de normele sanitare in vigoare, pentru ambulatoriu si sectia de pneumologie fiind obligatoriu sa existe intrari separate.
„Avem sectie, nu avem intrare. Se mai negociaza si ar fi mare pacat sa ne inecam ca tiganul la mal„, a declarat directorul Spitalului de Copii din Timisoara Ovidiu Adam.
Cladirea care adaposteste nou amenajata sectie de pneumologie are, teoretic doua intrari: una prin curtea Policlinicii, dar prin care se intra si la o parte din cabinetele ambulatoriului si alta, prin spate, cu acces prin curtea Directiei pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
„Este o problema pe care n-am rezolvat-o inca, pentru ca trebuie separate circuitele care deservesc policlinica si pneumologia, sunt reguli foarte precise in acest sens. Negociem inca cu conducerea Directiei pentru Protectia Copilului, care nu ne permite inca sa folosim intrarea din spate, de pe terenul lor, pentru ca se tem sa nu fie pacienti contagiosi. Nu este cazul, in primul rand bacilul Koch nu se plimba, asa, prin aer, la intamplare. In al doilea rand copiai nu sunt contagiosi, sunt sub tratament. Va dati seama ca avem acolo infirmiere si medici care lucreaza de ani de zile cu astfel de pacienti.Daca ar fi asa un pericol mare, s-ar contamina in primul rand ei” a adaugat directorul Spitalului de Copii.
Pentru rezolvarea situatiei, fie reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului vor accepta sa fie folosita intrarea aflata pe treitoriul lor, fie va fi amenajata o alta, dinspre curtea Policlinicii, separata de intrarea in ambulatoriu. Cea de a doua solutie este insa mult mai costisitoare si mai greu de realizat, din punct de vedere tehnic.
„Acesta este un lucru care trebuia rezolvat inainte de amenajarea sectiei. Acum este tarziu si mult mai complicat” a spus una dintre doctoritele care lucreaza in ambulatoriul din cladirea care adaposteste acum si sectia de pneumologie.
Va reamintim, in 1 noiembrie, Sectia de TBC a Spitalului de Copii Louis Turcanu si Laboratorul au fost evacuate dintr-un imobil care i-a revenit lui Vladimir Carpaci, proprietar al cladirii.
Vom reveni cu amanunte!