Opinia Timisoarei

Noul mall de pe Calea Sagului duce Timisoara in topul tranzactiilor cu terenuri din Romania ultimei jumatati de an

TIMISOARA.  In primele 6 luni ale anului, in Romania, au avut loc 15 tranzactii mari cu terenuri, in valoare de peste 50 de milioane de euro. Timisoara se situeaza in varful ierarhiei afacerilor de acest tip.

CITESTE SI: Noul mall de la Timisoara, din Calea Sagului, se va ridica in timp record! Cand va fi gata si cum va arata? FOTO!


Numarul tranzactiilor cu terenuri pentru dezvoltari imobiliare, spatii de retail si de productie a crescut in acest an, inregistrandu-se 15 tranzactii mari, totalizand 630.000 de metri patrati, pentru care s-au platit peste 50 milioane euro, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.

Comparativ cu tranzactiile care au vizat proiecte imobiliare, numarul si volumul tranzactiilor cu terenuri sunt in crestere. Au fost inregistrate 15 tranzactii mari cu terenuri, in toate zonele din Romania, care au cumulat o suprafata de 630.000 de metri patrati”, se arata intr-un studiu al CBRE, citat de Mediafax.

Valoarea tranzactiilor cu cele 15 terenuri tranzactionate depaseste 50 de milioane de euro. Nu in toate cazurile s-a facut public pretul de vanzare.

„Am identifincat trei categorii de cumparatori de terenuri: retaileri (in special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin) care cauta sa terenuri in orase principale si secundare, producatori, interesate de terenuri pentru a-si dezvolta fabricile (Dr. Oetker, Best Food, Continental) si dezvoltatorii imobiliari, vizand terenuri in marile orase pentru constructia de proiecte in perioada urmatoare (NEPI, Globalworth si Kiseleff Development). Timisoara a fost zona «fierbinte» din punct de vedere al tranzactiilor cu terenuri, cu 47% din suprafata tranzactionata in prima jumatate a anului„, se precizeaza in studiu.

Alte orase unde au avut loc tranzactii importante cu terenuri au fost Bucuresti, Brasov si altele tertiale, interesante in special pentru dezvoltari industriale.

Pretul pentru terenuri continua sa varieze in functie de destinatie, locatie si accesibilitate, disponibilitatea din zona.

Avand in vedere aceste criterii, terenurile din Bucuresti sau din orasele principale, potrivite pentru proiecte de retail sau de birouri pot fi tranzactionate cu 200-500 euro/metru patrat, insa exista si cazuri in care preturile depasesc 500 de euro/mp.

Nivelul investitiilor imobiliare (tranzactii cu proiecte imobiliare) pentru prima jumatate a anului 2014 a atins 402,4 milioane euro pentru o suprafata tranzactionata de peste 692.000 mp. Aceasta reprezinta o crestere de 222% fata de prima jumatate a anului 2013 si de 17% fata de volumul total pentru 2013.

S-au inregistrat in total 15 tranzactii, cel mai mare numar dupa 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut.

Profilul tranzactiilor a fost destul de divers in termeni de utilizare a proprietatii (segmental de birouri detinand 58% din totalul volumului), tipul proprietatilor (proprietatile prime au generat 55% din volumul total), tipologia cumparatorului (dezvoltatorii si fondurile institutionale au fost cele mai active, dintre care Globalworth, detinut de omul de afaceri Ioannis Papalekas, a generat 54% din volum).

Totodata, tipul proprietatilor a variat de la proprietati prime (precum Charles de Gaulle Plaza), la proprietati secundare (precum Auchan Pitesti Gavana) sau proprietati de tip „distressed” (in faliment) (Pic Pitesti si Pic Oradea).

Pe fondul interesului crescut al investitorilor, randamentul prime pentru segmentul de birouri a suferit o compresie de la 8,25% la 8%.

In ceea ce priveste evolutia chiriei prime, aceasta a fost relativ stabila, respectiv de 60 euro/mp/luna pentru centrele comerciale, 18 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri si 3,8 euro/mp/luna pentru spatiile industriale.

Aceasta crestere a volumului de investitii vine pe fondul interesului crescut al investitorilor pentru produse prime, in special spatii de birouri si retail in Bucuresti. Cu randamente atractive, o economie aflata intr-un stadiu pozitiv de evolutie si o cerere in crestere de la un trimestru la altul din partea chiriasilor, exista suficiente argument pentru ca alte tranzactii majore sa se finalizeze in urmatoarele 6-9 luni„, a declarat Razvan Iorgu, directorul general al CBRE Romania.

Exit mobile version