TIMISOARA. Mesaj alarmant la Timisoara transmis de noul prefect de Timis, avocatul USR PLUS Zoltan Nemeth.
La 24 de ore de cand a depus juramantul, acesta anunta ca situatia este tot mai grava la Timisoara, dar si in comunele din jurul orasului, unde rata de infectare cu COVID se situeaza in jurul a 10 la mia de locuitori.
Zoltan Nemeth sustine ca a discutat deja cu seful DSU Raed Arafat, dar ca a solicitat informatii de la directorul DSP Timis, Flavius Cioca, de la vicepresedintele Societatii Romane de ATI, medicul Dorel Sandesc, managerul Spitalului Victor Babes, Cristian Oancea, si seful Sectiei de Boli Infectioase de la Babes, doctorul Virgil Musta.
In cursul zilei de sambata este planuita o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis in care se va analiza posibilitatea ca Timisoara sa intre in carantina de coronavirus.
Prefectul de Timis Zoltan Nemeth face trimitere la hotararile luate de alte tari care au instituit deja masuri restrictive pentru populatie si se declara nemultumit de ceea ce se intampla in Timisoara unde, spune el, terasele sunt pline si oamenii nu respecta regulile.
„Am avut discuții atât cu domnul Secretar de Stat, Raed Arafat, cât și cu directorul DSP Timiș Flavius Cioca; domnul Cristian Oancea, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara; Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și cu șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș”, domnul doctor Virgil Musta.
Am încercat să înțeleg cât mai bine situația concretă în care ne aflăm.
La nivelul Municipiului Timișoara și a zonei periurbane, cifrele nu arată deloc bine. Creșterea accelerată a numărului de persoane infectate pune presiune pe spitalele din Timișoara.
În momentul de față, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, nu mai există locuri libere.
Specialiștii mi-au confirmat că noua tulpină este mult mai contagioasă, iar răspândirea comunitară s-a produs deja la nivelul județului nostru.
De asemenea, trebuie să infirm un mit care circulă în mass-media locală: Timișoara nu este singurul oraș unde are loc o testare masivă a populației. Același lucru se întâmplă și în Cluj-Napoca – dar în momentul de față, Timișoara este, din păcate, orașul cu cele mai multe rezultate pozitive ale acestor testări.
Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Suedia și Cehia au impus deja o serie de măsuri mai stricte pentru limitarea răspândirii virusului.
În această după-amiază, am primit o mulțime de mesaje cu fotografii din supermarketuri și de la terase unde nu se respectă regulile și nici nu se poartă masca corect.
Știu că după o săptămână de lucru, fiecare dintre voi vă doriți să petreceți acest weekend alături de cei dragi – dar fac apel la fiecare dintre voi să tratați cu maximă seriozitate situația în care ne aflăm.
Trebuie să respectăm cu strictețe recomandările specialiștilor!„, transmite pe pagina sa de Facebook prefectul de Timis Zoltan Nemeth.
Primarul Dominic Fritz a anuntat la Radio Timisoara vineri dupa-amiaza ca orasul intruneste conditiile pentru declararea carantinei
„La ultima analiză Timișoara a îndeplinit criteriile, acest punctaj l-am atins și de aceea există această recomandare de carantinare. Virusul nu respectă limitele unui UAT, pentru că degeaba facem o carantină doar de ochii lumii dacă după două săptămâni nu am reușit să reducem rata de infectare. Trebuie să găsim o cale să stopăm acum creșterea rapidă pe care o vedem. Din păcate, avem de-a face cu tulpina britanică, foarte agresivă, și situația e în pericol să scape de sub control”, a spus primarul Dominic Fritz.
La ultima raportare, vineri, in Timis, rata de infectare cu coronavirus era de 5,50 la mie, in crestere fata de ieri (cea mai mare din tara), in vreme ce la Timisoara incidenta cazurilor de COVID era de 7,56 la mie, in crestere fata de ziua anterioara.
Dintre localitatile din Timis, cele mai ridicate rate de infectare se inregistreaza la Dumbravita – 9,77, Biled – 7,98, Bucovat – 9,57, Giarmata – 8,36, Giroc – 9,69, Mosnita Noua – 11,48, Otelec – 10,43, sau Valcani – 10,68.