TIMISOARA. La exact 10 ani de cand au pornit lucrarile, Primaria Timisoara nu a reusit sa aduca la cheie cladirea noua a Spitalului de Copii Louis Turcanu, in vreme ce ministrul Sanatatii spune ca va asigura banii pentru dotarea lui cu echipamente medicale si mobilier dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, 20 de milioane de euro.
Insa, pentru a-l obtine, e nevoie ca noul corp de cladire sa fie functional, or lucrarile sunt inca la 95% realizare.
Managerul Spitalului Louis Turcanu spune ca mai este nevoie de aproximativ 1 milion – 1 milion si jumatate de euro pentru terminarea tuturor lucrarilor la noua cladire, bani pe care ar trebui sa ii asigure Primaria Timisoara.
Asadar, pentru ca Spitalul de Copii sa poata primi cei 20 de milioane de euro pentru dotari, Primaria Timisoara trebuie sa aloce banii si sa termine complet lucrarile la unitatea medicala.
„Revin la Timisoara pentru ca eu consider Timișoara ca o zona de competenta profesionala care are nevoie de sprijin pentru dezvoltare. in afara de investitiile directe de la Ministerul Sanatatii, circa 2 miliarde de lei reprezinta programele cu finantare internationala, cea mai mare parte din PNRR.
Ne preocupa dezvoltarea spitalelor care acorda asistenta medicala copiilor. Sunt aici ca sa vad ce nevoi are acest spital pentru dotare, pentru realizarea unui heliport. Spitalul este finalizat in proportie de 95% de cativa ani și sunt oarecum surprins ca el nu a fost finalizat…. Noi o sa ajutam cat putem, urmeaza o etapa in care imprumutul de la Banca Europeana de Investitii va face eligibile numeroase spitale din Romania, dar in mod evident, spitalele care acorda asistenta medicala copiilor vor fi prioritizate, iar dotarea acestui spital care estimam ca este in jur de 100 de milioane de lei ar putea sa fie realizata din acest imprumut și cat tine de noi vom sprijini acest proiect.
Acest spital de copii reprezinta o prioritate, aștept ca dupa 4 ani primaria sa sprijine finalizarea lucrarilor, cred ca nu necesita mai mult de 1 milion de euro pentru finalizarea acestor lucrari și spitalul sa devina eligibil pentru a aplica la un proiect care se refera la dotare și la constructia unui heliport„, a precizat Alexandru Rafila, vineri, la Timisoara.
Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a spus ca nu a avut niciodata discutii cu reprezentantii Primariei Timisoara si ca dupa 1 iulie ministerul ar putea depune la BEI proiectul pentru dotarea spitalului, ca sa obtina creditul, insa numai daca este gata cladirea.
„Termenul este foarte clar. Primaria receptioneaza cladirea, iar in a doua jumatate a acestui an, imediat dupa data de 1 iulie, va exista posibilitatea depunerii de proiecte, pana sfarsitul anului, in acest interval iulie – decembrie, pentru finantarea din imprumutul de la BEI. Domeniul pediatrie e un domeniu prioritar si proprietarul trebuie sa faca acest lucru impreuna cu spitalul, categoric.
Sper sa existe responsabilitate astfel incat sa se intample acest lucru si sa poata sa beneficieze de finantare din acest imprumut de la Banca Europeana de Investitii care e un imprumut consistent, are doua componente: una se refera la constructia de cladiri sau reabilitatea de cladiri spitalicesti, nu e cazul aici, e o cladire noua, si la dotari.
Deci un proiect pentru dotari nu dureaza foarte mult, se pot face intre timp – si am discutat cu domnul director de aici de la spital – exista specificatii tehnice pentru tipul de echipamente care s-ar potrivi si de care e nevoie aici in spital, ca sa completeze ceea ce exista in cealalta cladire a spitalului si sa faca acest corp de cladire functional, nu e niciun fel de problema, se aplica pentru proiect.
In momentul in care finantarea este asigurata, licitatia poate sa inceapa si in decurs de cateva luni, 3 luni, echipamentele pot ajunge aici la spital.
Avem exercitiu, la Ministerul Sanatatii am ajutat multe unitati administrativ-teritoriale din Romania in derularea proiectelor din PNRR, sunt spitale care sunt ridicate, au inceput sa cumpere echipamente, nu e niciun fel de problema sa facem acelasi lucru si aici la Timisoara, dar trebuie sa avem interlocutori care sa fie de buna credinta„, a mai spus Alexandru Rafila.
***
Va reamintim, la Corpul B (cel complet nou) al spitalului, lucrarile sunt de ani buni „pe ultima suta de metri”. La inceputul anului 2022, administratia impreuna cu reprezentantii unitatii medicale identificau o serie de interventii ce nu au fost prevazute in proiectul initial si pe care au stabilit ca vor sa le faca.
Astfel, a fost organizata o noua licitatie, iar firma care s-a ocupat si pana acum de lucrari, Sulfatim, a castigat si acest contract, in valoare de 1.5 milioane de euro. Din acesti bani trebuiau facute recompartimentari, suplimentari la instalatiile PSI, racordarea la reteaua Colterm, hidroizolatii, dar si alte lucrari suplimentare. Nu sunt inca gata.
In noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara vor functiona: Unitatea de primiri Urgente, o policlinica, laboratoarele de analize si sectiile de Radiologie, chirurgie, ATI, sectie de prematuri. Aici vor fi amenajate spatii pentru mame, astfel incat acestea sa poata ramane langa copii lor bolnavi.
Primaria Timisoara a inceput constructia noii cladiri a Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” din Timisoara dupa ce una dintre cladirile in care functioneaza unitatea medicala a fost retrocedata familiei de romi Carpaci.
Noua cladire a Spitalului de Copii din Timisoara, cu o suprafata utila de 8.000 de metri patrati, va gazdui mai multe sectii ale unitatii medicale.
Spitalul e prevazut cu un numar de 150 de paturi. Spatiul va fi compartimentat astfel incat sa cuprinda o farmacie si spatii de depozitare, unitatea de primiri urgente, sectia de radiologie, policlinica si laboratoare de analiza, bloc operator si sectii de terapie intensiva, dar si saloane de ortopedie, chirurgie, prematuri si saloane pentru mame.
Cladirea, cu demisol, parter si sase etaje, era prevazuta sa coste peste zece de milioane de euro.
Constructia a fost inceputa in luna mai 2014 si ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2016. Intrarea in insolventa a primului antreprenor, Prompt, gasirea unei a doua firme care sa preia proiectul si mai apoi fondurile alocate cu taraita au taraganat lucrarile. In 2020, a ajuns la 95% realizare.