TIMISOARA. Sunt ani buni de cand la Timisoara a fost lansata initiativa ridicarii unei sali polivalente de 16.000 de locuri, dar construirea unui stadion modern in locul batranului Dan Paltinisanu, cu o capacitate de peste 30.000 de locuri. Primii pasi concreti au fost facuti in 2019, insa au ramas si singurii.
Acum, primarul Dominic Fritz spune ca, in cadrul ultimei vizite la Bucuresti, din 23 februarie, a discutat si el despre cele doua proiecte si spera ca ambele investitii sa fie realizate de Compania Nationala de Investitii.
„Am avut o discutie cu doamna directoare de la CNI, pentru a verifica ca proiectele stadionului si polivalentei merg inainte. La polivalenta, licitatia pentru studiul de fezabilitate este momentan contestata. A fost facut un apel la Curtea de Apel si speram ca CNI va castiga aceasta cauza si asta inseamna ca inca anul asta pot incepe lucrarile pentru Studiul de Fezabilitate la polivalenta.
La stadion, se lucreaza deja la SF, exista cele doua variante si vom vedea in curand cu care dintre ele vom merge inainte. Ma astept ca in prima jumatate a anului sa avem o hotarare de guvern care sa fie decizia oficiala ca se merge inainte”, a precizat primarul Dominic Fritz.
Tot de la Bucuresti, edilul spera sa obtina bani si pentru toate proiectele de infrastructura culturala, pentru pregatirea proiectului Capitala Culturala.
„Am insistat ca ca MultipleXity sa fie finantat tot prin CNI. Este pe lista de sinteza si in momentul in care vom avea toata documentatia, sa depunem la CNI pentru a primi finantare. Acum se lucreaza la DALI.
Despre Capitala Culturala am vorbit cu domnul prim-ministru si l-am rugat ca in acest an si anul viitor sa ne sprijine financiar cu toate proiectele de care avem nevoie si m-a asigurat ca vede acest titlu ca un titlu strategic pentru toata tara si ca Guvernul ne va sprijini. Cred ca e o veste foarte buna ca in Bucuresti, la nivelul Guvernului, exista constientizarea ca acest proeiect este unul de tara
Am avut o discutie cu ministrul Culturii, impreuna cu Alin Nica, si m-am bucurat ca a reiterat inca o data ca pentru el bugetul pentru Capitala Culturala este prioritar. Avem anul acesta in bugetul propus Parlamentului banii, 60 de milioane, pentru investitiile in infrastructura culturala – centrul multicultural la dermatologie, renovare Sala Capitol, Sala 2, Cinema Victoria. Astea-s investitiile definite ca fiind prioritare. Ma bucur ca s-au alocat acesti bani si asta inseamna ca putem avansa destul de mult”, a adaugat Fritz.
De asemenea, edilul vrea ca tot cei de la Bucuresti sa se ocupe si de schimbarea statiilor de masurare a calitatii aerului din oras.
„Am avut eu singur o intalnire cu ministrul Mediului, am vorbit despre sansele de finantare pentru tot ce inseamna economie si energie verde. E foarte clar ca toate finantarile care ne vin de la Uniunea Europeana sunt legate de aceasta tranzitie spre energie verde si noi ca oras trebuie sa ne pliem pe aceasta strategie. Am ridicat si roblema statiilor de masurare a aerului. Avem cateva care nu functioneaza asa cum ar trebui. Ministerul Mediului trebuie sa faca mentenanta si l-am rugat sa verifice daca nu ar putea sa le inlocuiasca si m-a asigurat ca exista un program si ca va verifica. Ironia este, si chiar m-a intrebat direct, ca in momentul in care avem statii de masurare mai performanta, inseamna ca stim ca cifrele stau mai prost si am spus ca eu sunt pentru a avea datele reale si de a nu ne ascunde”, a completat primarul.
Deocamdata, tot ce a obtinut primarul Timisoarei sunt promisiuni. Ramane de vazut pentru cate dintre proiectele orasului vom avea parte de sprijin financiar de la Bucuresti.