TIMISOARA. Personalitati academice si culturale din toata tara, dar si din strainatate, istorici si arheologi ilustri, experti in conservarea patrimoniului si directori de muzee sustin protestul timisorenilor care se opun deciziei de ingropare a bailor otomane din Piata Libertatii. Cu totii au semnat o petitie lansata in acest sens.
Printre cei 690 de semnatari ai petitiei se afla si academicianul Alexandru Vulpe, presedintele Sectiunii de Istorie si Arheologie a Academiei Romane. De asemeni, protestul poarta semnaturile unor reputati istorici si arheologi precum Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice si Membru Onorific al Academiei Oamenilor de stiinta, Gheorghe Lazarovici, Costin Fenesan, Cristina Fenesan, Coriolan Opreanu, Adrian Rusu, Alexandru Diaconescu, Viorel Achim, Eugen Teodor, Radu Ardevan.
Au semnat petitia pentru salvarea bailor turcesti din Piata Libertatii si cinci directori de muzee: istoricul Victor Neumann, directorul Muzeul de Arta Timisoara, Claudiu Ilas, managerul Muzeului Banatului, Razvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie din Lugoj, Adrian Ardet, directorul Muzeului Judetean de Etnografie Caransebes, Gica Baestean, seful Muzeului arheologic Sarmisegetuza.
Printre cei care au mai validat, cu semnatura lor, opinia ca ingroparea vestigiilor este ”o solutie mediocra, care nu serveste interesele locuitorilor orasului Timisoara” se mai afla arhitecti renumiti precum Mihai Opris, Octavian Gheorghiu, Mihai Donici si Bogdan Demetrescu, scriitorul Daniel Vighi, Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara, Vica Tila Adorian, decanul Facultatii de Arte din Timisoara, muzicianul Alexandru Bota.
”Conservarea prin ingropare a acestor vestigii este o idee falsa. Solutia aceasta inseamna ca le acoperim, iar procesul de degradare continua. Afirmatia ca dupa 20 sau 30 de ani vor putea fi descoperite si puse in valoare este o minciuna sfruntata. Peste 20, 30 sau 50 de ani aceste vestigii nu vor mai exista. Se vor distruge. Ceea ce dorim noi este ca aceste vestigii sa fie in primul rand conservate si dupa aceea puse cu adevarat in valoare”, avertizeaza arheologul Florin Drasovean.
Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, invoca ”opinia specialistilor” ca unic argument in sustinerea solutiei de ”conservare” prin ingropare a bailor turcesti din Piata Libertatii. In speranta ca acesta este intr-adevar un criteriu de care administratia publica locala tine seama, petitia, cu semnaturile presedintelui Sectiunii de Istorie si Arheologie a Academiei Romane si ale celorlati specialisti, arheologi, arhitecti, ii va fi transmisa edilului-sef de initiatorii protestului, care cer revenirea la solutia initiala – aceea de conservare si punere in valoare a vestigiilor asa incat baile turcesti sa fie vizibile.
Cei care vor sa se alature protestului impotriva ingroparii vestigiilor din Piata Libertatii, pot semna petitia aici.