Reciclarea sticlei este unul din multele moduri in care putem contribui la reducerea poluarii si a cantitatii de deseuri pe care o generam. in fiecare zi, un om arunca, in medie, un sac de deseuri, iar cele din sticla reprezinta o mare parte dintre acestea.
In loc de a le pune in pubela neagra sau verde, ori de a le arunca la intamplare, ceea ce constitutie o amenintare la siguranta lucratorilor de la salubrizare, dar si a calitatii mediului, sticla trebuie colectata separat. Apoi, reciclarea ei este o etapa care salveaza resurse.
Sticla destinata reciclarii poate fi topit si transformata in produse noi. Pentru aceasta, sticla este sfaramata in bucatele foarte mici, amestecata cu alte materii prime, cum ar fi carbonul sau nisipul. Acest amestec este topit in cuptoare speciale, apoi turnat in matrite.
Avantajul reciclarii sticlei consta in reducerea costurilor de productie, inclusiv cele cu energia utilizata, deoarece cioburile se topesc la o temperatura mai mica. Se considera astfel ca sticla reciclata reduce poluarea atmosferica aferenta cu 20% si poluarea apei aferenta cu 50%. in plus se reduce numarul deseurilor care ajung in deponeurile de gunoi.
RETIM Ecologic Service pune la dispozitie, pentru colectarea sticlelor si borcanelor, clopotele verzi amplasate in zone circulate din localitati. In acestea nu se arunca sticle din plastic, ci doar sticle si borcane curate, fara capac. Alte deseuri din sticla, cum ar fi geamurile, parbrizele, oglinzile, etc. sunt considerate deseuri voluminoase si se ridica in cadrul campaniilor destinate acestui tip de deseuri.