TIMISOARA. Fabrica de zahar din Timisoara este o ruina, iar de repus in functiune nici nu poate fi vorba. Daca inainte de Revolutie, Timisul era unul dintre judetele importante privind cultura de sfecla de zahar, imediat dupa 89 aceasta cultura a disparut cu desavarsire.
Inainte de 1989, in fiecare toamna marfarele carau tonele de sfecla de zahar, spre fabrica de la Timisoara. Acest obicei a pierit, odata cu culturile de sfecla, imediat dupa Revolutie.
Dupa mai bine de 20 de ani de la acel moment, culturile de sfecla de zahar au inceput sa revina, in Timis. Anul trecut aceasta cultura a fost semanata pe o suprafata de aproximativ 900 de hectare, in judet, iar anul acesta cultura de sfecla de zahar se intinde pe o suprafata de aproximativ 1.000 de hectare.
”Anul acesta este al doilea an cand se seamana si se cultiva sfecla de zahar, in Timis. Ma refer de la Revolutrie incoace. Anul trecut s-a obtinut 30-40 de tone la hectar, iar anul acesta productia pare sa fie cel putin la fel de buna”, a declarat Viorel Solomie, consilier in cadrul Directiei Agricole Timis.
Din pacate, cum la Timisoara nu mai functioneaza o fabrica de zahar, sfecla de zahar este dusa la Oradea unde functioneaza cea mai apropiata fabrica.