Opinia Timisoarei

‘Nu mai mintiti!’. Circ in plenul Consiliului Local Timisoara, pe tema patrimonului ‘redat’ timisorenilor’ de administratia Fritz

TIMISOARA. A fost circ in toata regula in sedinta de Consiliu Local Timisoara de marti dupa amiaza. De data aceasta, scandalul a pornit de la solicitarea mai multor alesi locali facuta catre primarul Fritz de a prezenta concret demersurile pe care administratia pe care o conduce sustine ca le-a facut pentru recuperarea patrimoniului orasului. Totul, in contextul in care, in ultimele luni, edilul orasului si-a facut un titlu de glorie din demolarile, evacuarile si asa-zisele lupte cu ‘interlopii si mafiotii’ din Timisoara pentru care isi aroga toate meritele.

Manipularea si minciunile grosiere care sunt repetate cu fiecare caz in parte pacalesc foarte multi timisoreni si cred ca celor de la USR li se pare foarte amuzant. Daca ne raportam la Loga 52, apartamentul din Elisabetin sau strandul Termal, demersurile care au fost facute in aceasta perioada nu sunt altceva decat o punere in aplicare a sentintelor definitive pe dosarele demarate de vechea administratie.

Va solicit respectuos sa ne fie transmisa o prezentare succinta a demersurilor facute pe cele 3 spete de catre aparatul de specialitate al Primariei Timsioara. Cand au fost incepute, eu stiu foarte clar ca au fost incepute imediat dupa sentinta de condamnare a clanului Carpaci, in 2016, si in secunda doi reprezentantii aparatului de specialitate au facut in instanta demersuri de anulare a actului de mostenire a lui Momita. Vreau sa ne fie prezentat numarul de sentinte si anul la care acestea au fost definitive si demersurile facute anul acesta de administratia Fritz, pentru a avea o reprezentare corecta si reala a lucrurilor intamplate de a lungul anilor, care a permis actualei administatii sa faca ce era de facut. Sa vedem si noi daca intr-adevar nu s-a facut niciun fel de demers juridic pana in 2020 si daca spectacolul la care asistam astazi este un rezultat exclusiv al administratiei Fritz„, a spus Roxana Iliescu, consilier local din partea Pro Romania.

Fara sa raspunda la cerere, viceprimarul Ruben Latcau a continuat sa acuze fostele administratii de complicitate si ignoranta in ceea ce priveste patrimoniul orasului.

Dumneavoastra poate nu ati fost atenta la discursul public din ultimii 10 ani. In Timisoara, in utimii 10-15 ani, administratiile precedente au fost complice la modul in care toate aceste clanuri au pus mana pe aceste vile din Timisoara. Prima situatie cu o cladire recuperata a fost anul acesta. Eu nu tin minte sa fi vazut in ultimii 10 ani situatie in care clanul Carpaci sa fi pierdut, doar ca mai lua cate un imobil, mai lua cate un imobil, mai lua cate un imobil.
Sa vedem prima situatie in care clanul Carpaci pierde un imobil. E un subiect foarte sensibil. In acest oras s-au furat sute de case, patrimoniu al orasului, si am stat cu totii cu mainile pe piept ani la rand. O evidenta reactie vitriolica nu face altceva decat sa-mi confirme ca mergem pe drumul cel bun„, a spus Latcau.

Discutia a fost continuata, iar consilierul Roxana Iliescu a insistat pe spetele concrete cu care administratia Fritz s-a laudat pe parcursul acestui an.

Eu m-am referit explicit la 3 cazuri concrete. Nu stiu ce nu ati inteles din interventia mea. Un caz concret – Loga 52. Ati facut un demers administrativ in fata celor de la OCPI in care v-ati folosit de o sentinta ramasa definitiva in 2022. Dosare trecute pe rolul Judecatoriei Timisoara din 2017. Ati avut o sentinta ramasa definitiva in 2022 si, impreuna cu decretul de nationalizare, ati inaintat dosarul la OCPI si nu ati facut altceva decat sa solicitati intabularea statului prin municipiul Timisoara.
De aici pana la a spune ca aparatul nu a facut nimic pana in 2020 mi se pare o minciuna grosolana.

Demesurile pe care le-ati facut, inclusiv in cazul apartamentului din Elisabetin si strandului Termal, la fel, au in spate demersuri si dosare care au trenat pe rolul instantelor ani de zile. Acum au ajuns sa se finalizeze si sa faceti dumneavoastra demersurile privind intabularea statului roman prin municipiul Timisoara, si faceti ceea ce trebuie facut, categoric.

Apelul meu era la a nu mai minti, a nu mai spune ca pana la momentul administratiei Fritz aparatul de specialitate al primariei si vechea administratie nu au facut nimic, cand, de fapt, este o munca de ani de zile de care dumneavoastra beneficiati acum.

Incercati sa iesiti din povestea asta cu bataliile astea castigate peste noapte. Ar fi foarte decent sa recunoasteti munca celor dinainte, care a condus la momentul de astazi. Nu sa nu recunoasteti deloc munca celor care au pus umarul pentru recuperarea patrimoniului
„, a spus Roxana Iliescu.

In discutie a intervenit si fostul viceprimar, Dan Diaconu, care a prezentat si numerele dosarelor aflate pe rol inca din anul 2014 si care au dus la demolarea mai multor cladiri de pe malul Begai, in aceasta toamna.

Va spun eu dosarele, pe Parvan 1-3 – care e baza demolata, cu mafioti si interlopi pe care… i-a sprijinit administratia trecuta. Si va dau numerele de dosare 4214 din 2014 – Clubul Sportiv Banatul si Municipiul Timisoara, 5907 din 2015 – Clubul Sportiv Banatul si Municipiul Timisoara, 31498 din 2017 – SNCFR si Ministerul Transporturilor si Municipiul Timisoara – TOATE castigate de Municipiul Timisoara.

Proprietatea publica a acelui teren catre municipiul Timisoara vine in urma acestor 3 dosare incepute de altii. Este urat felul in care prezentati, calare pe caramizile ramase din demolare, aceste demersuri. Foarte urat si foarte fals„, a spus Diaconu.

In plus, consilierul local liberal a cerut actualei administratii sa prezinte solutiile pe care le-a gasit pentru copiii legitimati la sectia de canotaj care, odata cu demolarea cladirilor de pe malul Begai, nu mai au unde sa isi depoziteze barcile si echipamentele.

Eu nu m-as fi referit neaparat la demersul patrimonial, e complicat in instanta, interpelarea mea era legata de un element mult mai sensibil. Sunt 3 saptamani de la demolarea respectiva si as vrea sa ne intoarcem putin in spate si sa ne amintim ce s-a demolat si ce solutii s-au oferit de la momentul respectiv. Acolo exista Sectia de Canotaj.
E vorba ca primarul Timisoarei 2 zile nu i-a raspuns la telefon presedintei Federatiei de canotaj Elisabeta Lipa. In acest moment, copiii acestia nu au nicio solutie.

Eu fac interpelare in numele acelor sportivi care in momentul de fata isi depoziteaza barcile la Padurea Verde. Era mai bine daca ofereati solutii acelor copii. Stiati de luni de zile ca se va intampla acest lucru. Care este solutia pe care ati oferit-o? Ce vor face acesti tineri si copii, unii campioni nationali si altii foarte interesati de acest sport. Care sunt solutii, pana la urma? Nu e despre demolare. Care sunt solutiile pe care le aveti in vedere pentru Sectia de Canotaj. Solutii pe care le-ati promis nu doar lor, ci si Federatiei de Canotaj si presedintei federatiei. Nu punem problema in sine despre actul demolarii, ci care este solutia”, a adaugat Diaconu.

Nici aceste intrebari nu au primit un raspuns concret din partea viceprimarului Latcau.

Mi se pare, pe de o parte, supranatural momenul asta pe care il traim in Consiliul Local Timisoara, despre cum clanul Carpaci a pus mana pe vilele Timisoarei, cum administratia s-a facut ca face ceva, in care doamna Iliescu se pune in diverse tabere, si toate lucrurile astea se justifica si sunt in regula si cum ani de zile, administratie dupa adminitratie s-a uitat cum unii contruiesc pe domeniul public, fac afaceri pe domeniul public, si dupa anii astia concluzionam ca nu s-a facut nimic pentru copiii Timisoarei. E o atitudine sfidatoare. Pentru ca rana asta facuta de Carpaci este inca deschsa. Consilierii cu 3 mandate nu vad problema.
Toate aceste procese, aceste actiuni pe care le vehiculati aici…S-au facut in ultimii 20 de ani aceste tertipuri si concluzia care este? Ca toate aceste furturi au continuat. Imi pare rau ca n-ati avut nici curaj, nici asumare„, a replicat Ruben Latcau.

Discutiile au continuat pret de cateva zeci de minute, iar printre altele, viceprimarul USR Ruben Latcau, in ciuda faptului ca i s-au prezentat pana si numere de dosare si spete care s-au finalizat in instanta abia acum, a continuat sa sustina ca primaria ar fi putut intabula unele cladiri inca din anul 2016, dar ca fost administratie nu a facut niciun demers in acest sens.

Vad ca tot se revine la discursul politic. Sunt foarte curioasa, ati facut o afirmatie, mai mult ca sigur despre Loga 52. Ati afirmat ca municipiul se putea intabula inca din 2016. Ati vrea sa ne spuneti si noua cum se putea face asta? Prin ce act juridic?

Cred ca nu ati fost atent. In acest momemnt, v-ati intabulat folosindu-va de o sentinta ramasa definitiva in 2022. Cum ar fi putut sa se intabuleze municipiul in 2016, cata vreme acum v-ati folosit de o sentinta ramasa definitiva in 2022? Lasati-ne cu gargara politica, pentru ca habar nu aveti in ce a constat dosarul depus la OCPI„, a spus Roxana Iliescu.

Simpla folosire a numelui Carpaci credeti ca rezolva toate problemele? Astea se rezolva luptand in instanta de fiecare data. Cu aceste hotarari judecatoresti va puteti duce si va intabulati, pentru ca unii s-au luptat in instanta. Devine de a dreptul jenant acest subiect, demagogic„, a adaugat Dan Diaconu.

Inainte de a scoate bazaconiile astea pe gura, mai intai procedati la demolarea cladirii ilegale construita de fosta noastra colega, Aida Silagy (fosta consiliera USR, care a demisionat dupa ce instanta a stabilit ca a construit ilegal un bloc cu 9 apartamente in locul unei extinderi de casa familiala, n.r.). Rusine sa va fie„, a spus Lucian Caldararu, consilier liberal.

Ramane de vazut daca alesii locali vor primi raspuns la solicitarea privind demersurile concrete realizate de administratia Fritz in anul 2023 pentru recuperarea patrimoniului orasului despre care le vorbeste aproape zilnic timisorenilor de pe pagina de Facebook primarul,

 

Exit mobile version